Διυλιστήριο: Δίχως «δανεικά» θα καταβάλει συντάξεις το ΙΚΑ – Πρώτη φορά από το 2010!

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Δίχως «δανεικά» θα καταβάλει συντάξεις το ΙΚΑ – Πρώτη φορά από το 2010!



Το ΙΚΑ δεν χρειάζεται «δανεικά» για τις συντάξεις, λόγω αυξημένων εσόδων, λέει το υπουργείο Εργασίας! Κάτι τα καλύτερα έσοδα έναντι των προβλέψεων, κάτι η πρόβλεψη της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού, ότι το ταμείο, έχει αρκετά για να καταβάλει τις συντάξεις Σεπτεμβρίου, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), δεν θα λάβει δάνειο, για πρώτη φορά από το 2010!

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία αντιμετωπίζουν ένα ασήκωτο βάρος, ληξιπρόθεσμων οφειλών, που εκτιμάται πως φτάνει το αστρονομικό ποσό των 25 δις ευρώ! Μάλιστα, μόνο οι οφειλές που έχουν περάσεις στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), έχουν φτάσει τα 16,6 δις ευρώ.

Με τους δανειστές, να λένε πότε «νόου», πότε «νάιν» και πότε «νο», σε ένα νέο σύστημα δόσεων για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι προβλέψεις για την πορεία των εσόδων στα Ταμεία, γίνονταν όλο και χειρότερες, με την πλειονότητα των αναλυτών να «βλέπουν» αυξητική τάση στο «βουνό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η αγορά, περιμένει μία θετική εξέλιξη και από την επικείμενη διαπραγμάτευση του υπουργείου Εργασίας,με το «κουαρτέτο», το Φθινόπωρο, και πληροφορίες κάνουν λόγο για μία πρώτη επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά των πιστωτών και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι εκπρόσωποι τους, φέρονται να έχουν ξεκαθαρίσει στους συνομιλητές τους από την Αθήνα, ότι μετά τη ρύθμιση των 100 δόσεων, στόχος είναι τα πράγματα να γίνουν αυστηρότερα.

Για πολλούς η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία τα αυξημένα έναντι του στόχου έσοδα, καλύπτουν τις ανάγκες του ΙΚΑ, ήρθε σαν έκπληξη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας
Λόγω καλύτερης πορείας είσπραξης των εσόδων του ΙΚΑ, σε σχέση με τις προβλέψεις και τα έσοδα του 2015, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου, ανακλήθηκε η αριθμ. 32475/1844/27.7.2016 Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση δανείου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου, τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων και ΤΑΠ-ΔΕΗ, ποσού 150.000.000 ευρώ, για την πληρωμή των συντάξεων Σεπτεμβρίου.

Η ανάκληση του δανεισμού έγινε λαμβάνοντας υπόψη:

• Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών του Υπουργείου, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα του επταμήνου 2016 του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από ασφαλιστικές εισφορές, αυξήθηκαν κατά 241,20 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4% σε σχέση με τα έσοδα του επταμήνου 2015.

• Την πρόβλεψη της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών του Υπουργείου, ότι η σημερινή ταμειακή κατάσταση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διασφαλίζει πλήρως την καταβολή των συντάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2010, που το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις χωρίς δανεισμό.


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus