Το ΥΠΠΟΑ έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εντάξεις έργων του υπουργείου στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, που ξεκίνησαν από τα νησιά του Αιγαίου.
Πρώτη η Περιφερειάρχης και η Διαχειριστική Αρχή Βορείου Αιγαίου ενέταξαν τον Ιούλιο του 2016 έξι έργα Πολιτισμού στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με φορείς υλοποίησης τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Λέσβου, της Χίου και την κεντρική Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων του υπουργείου, συνολικού προϋπολογισμού 7.247.112 ευρώ.
Πρόκειται για παρεμβάσεις σε χώρους και μνημεία - σύμβολα για τα νησιά της Λέσβου, της Λήμνου και της Χίου, όπως:
- η πανάρχαια πόλη της Πολιόχνης στη Λήμνο (Έργο προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης),
- το ιερό των Καβείρων στη Λήμνο (Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου),
- το Κάστρο της Μυτιλήνης (Στερέωση - Αποκατάσταση ΒΑ περιβόλου),
- ο Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Συκούση στον οικισμό Αγ. Γεωργίου Συκούση στη Χίο (Στερέωση του Ι.Ν. και Συντήρηση τοιχογραφιών),
- η Νέα Μονή της Χίου (Συντήρηση μαρμαροθετημένων δαπέδων μνημείου εγγεγραμμένου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco) και
- το κάστρο της Χίου (Αποκατάσταση - Ανάδειξη χερσαίων τειχών).
Τα έργα αυτά, που στην πλειονότητά τους θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο της αρχαιολογικής αυτεπιστασίας από τις ίδιες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, θα τονώσουν την τοπική οικονομία των νησιών, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν απασχόληση σε ντόπιους επιστήμονες και εργατοτεχνίτες, σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο, καθώς, λόγω μεταναστευτικού, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου δοκιμάζονται.
Η χρηματοδότηση έργων στις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας καλύπτονται από πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενώ ταυτόχρονα δρομολογούνται Προγραμματικές Συμβάσεις με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Περίπου έναν μήνα αργότερα, στις αρχές Αυγούστου, και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή ενέταξαν άλλα τρία έργα Πολιτισμού, με φορείς υλοποίησης τις Εφορείες Αρχαιοτήτων στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, επίσης με τη μέθοδο της αρχαιολογικής αυτεπιστασίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 3.100.000 ευρώ και αφορά:
- τη στερέωση - αποκατάσταση του εμβληματικού ναού της Επισκοπής στη Σίκινο,
- την μετατροπή του παλαιού Σχολείου στη Χώρα Κύθνου σε Μουσείο και
- την ανάδειξη της αρχαίας ακρόπολης (Μόντε Σμιθ) της Ρόδου.
Όλα αυτά τα έργα στοχεύουν να αποδώσουν στο κοινό επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους με πολύπλευρο παιδευτικό-ερευνητικό-πολιτιστικό χαρακτήρα, που θα αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών και θα δώσουν νέα πνοή και κίνητρο για την ενίσχυση του τουρισμού τόσο στα μικρά νησιά της «άγονης γραμμής», όπως η Σίκινος κι η Κύθνος, όσο και στα μεγαλύτερα νησιά όπως η Λέσβος και η Ρόδος.
Πάντα με βάση τη διαθέσιμη χρηματοδότηση, όλες οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ είναι έτοιμες να εντάξουν και άλλα έργα στις τρέχουσες και μελλοντικές προσκλήσεις τόσο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, όσο και των Τομεακών, όπως το ΕΠΑΝΕΚ (μνημεία Unesco, αναβάθμιση προσφερόμενων υπηρεσιών σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία κ.ά.).
https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου