Διυλιστήριο: Η Κομισιόν καλεί την Apple να καταβάλει πρόστιμο- μαμούθ ύψους 13 δισ. ευρώ

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Η Κομισιόν καλεί την Apple να καταβάλει πρόστιμο- μαμούθ ύψους 13 δισ. ευρώ



Ο αμερικανικός κολοσσός καλείται να πληρώσει στο Δουβλίνο 13 δισ. ευρώ σε καθυστερούμενους φόρους
Να πληρώσει πρόστιμο ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ σε καθυστερούμενους φόρους στην Ιρλανδία καλείται η Apple, σύμφωνα με σημερινή απόφαση στην οποία κατέληξαν οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέφερε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα στα "φορολογικά πλεονεκτήματα" που χορηγεί η Ιρλανδία στην Apple διατάσσοντας την γιγάντια αμερικανική εταιρεία να επιστρέψει στο Δουβλίνο ποσό ρεκόρ άνω των 13 δισεκ. ευρώ, καθώς αποφάνθηκε πως το ειδικό σχέδιο για τη διοχέτευση των κερδών της εταιρείας μέσω της Ιρλανδίας αποτελούσε παράνομη κρατική βοήθεια. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία παραχώρησε στην Apple υπερβολικά φορολογικά προνόμια ύψους 13 δισεκ. δολαρίων (...) Η Ιρλανδία οφείλει τώρα να ανακτήσει τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν από την Apple στο έδαφός της μεταξύ του 2003 και του 2014, δηλαδή ποσό 13 δισεκ. δολαρίων, συν τους τόκους", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ. 

Το μεγάλο αυτό ποσό, περίπου 40 φορές μεγαλύτερο από την προηγούμενη γνωστή απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από εταιρεία σε τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να μειωθεί, αναφέρει η Επιτροπή, αν άλλες χώρες επιδιώξουν οι ίδιες περισσότερους φόρους από την αμερικανική εταιρεία. 

Η Apple, που μαζί με την Ιρλανδία έχουν ήδη δηλώσει πως θα ασκήσουν έφεση επί της απόφασης, κατέβαλε φόρο ανάμεσα σε 0,005% και 1%, προσθέτει η Επιτροπή. 

 Η πρωτοφανής απόφαση της Κομισιόν έρχεται μετά από εξονυχιστικούς οικονομικούς και φορολογικούς έλεγχους της αμερικανικής εταιρίας στην χώρα, παρόλο που οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει αρχικά και εν συνεχεία σχεδόν απειλήσει για αντίποινα. 

 H κυβέρνηση Ομπάμα είχε αποστείλει την περασμένη Τετάρτη προειδοποίηση στην ΕΕ, αναφέροντας, ότι οι ευρωπαϊκές έρευνες στην υποτιθέμενη υπόθεση φοροδιαφυγής από αμερικανικές επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να «δημιουργήσουν ένα ατυχές διεθνές δεδικασμένο στην φορολογική πολιτική». Σε κείμενο, το οποίο συντάχθηκε μετά από εντολή του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι οι Βρυξέλλες, υπερβαίνουν των αρμοδιοτήτων τους και εξελίσσονται σε μια «υπερεθνική φορολογική αρχή». Οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν επίσης, ότι εάν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν με τα σχέδιά τους να απαιτήσουν το ποσόν των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Apple για μη καταβληθέντες φόρους, οι ΗΠΑ θα «εξετάσουν τις πιθανές απαντήσεις». 

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να ξεκαθαριστεί το κατά πόσον οι φορολογικές συμφωνίες της Apple με την Ιρλανδία, που επέτρεψαν στην εταιρεία να πληρώνει πολύ λίγους φόρους για τα εισοδήματά της σε ολόκληρη την Ευρώπη, οφείλονται σε κρατικές ενισχύσεις. Το ποσό διεκδίκησης από την Αpple φτάνει τα 19 δισ. δολάρια ενώ η ΕΕ εκτιμά ότι τα κράτη μέλη της χάνουν από εταιρική φοροαποφυγή 50 έως 70 δισ. ευρώ ετησίως. 

Πηγή: www.lifo.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus