Διυλιστήριο: Καμμένος ο Φίλης - Συζήτηση με την Εκκλησία και οριστικοποίηση μετά από ένα χρόνο

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Καμμένος ο Φίλης - Συζήτηση με την Εκκλησία και οριστικοποίηση μετά από ένα χρόνο


Με μια μακρά, ιδιαιτέρως τονισμένη αναφορά του στην ανάγκη αποφυγής συγκρούσεων, ο πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να δώσει ένα τέλος στην πυροδοτηθείσα από το υπουργείο Παιδείας αντιπαράθεση με την Εκκλησία και για το κρίσιμο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ταυτόχρονα, έστειλε σαφές μήνυμα ότι τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και πως όχι μόνο ο διάλογος θα συνεχιστεί, αλλά και ότι οι θέσεις της Εκκλησίας θα ληφθούν υπ’ όψιν ύστερα από ένα χρόνο, όταν δηλαδή θα οριστικοποιηθεί το νέο σύγγραμμα.

«Είναι δοκιμαστική η φετινή χρονιά. Εάν δεν αρκούσε η μία συνεδρία με την παρουσία της επιτροπής της Εκκλησίας, θα υπάρξουν και άλλες. Θα ακούσουμε τις απόψεις. Ούτως ή άλλως, στο τέλος της χρονιάς θα αξιολογηθεί το μάθημα. Και πιστεύω ότι θα έχουν τη δυνατότητα οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής να καταγράψουν και να ενσωματώσουν τις παρατηρήσεις –γόνιμες παρατηρήσεις, ουσιαστικές παρατηρήσεις– και από την πλευρά της Εκκλησίας. Και σύγγραμμα θα έρθει την επόμενη χρονιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητος και ο γόνιμος διάλογος και όχι οι συγκρούσεις σε μια κρίσιμη εποχή για τον τόπο, για τη χώρα συνολικά. Χρειαζόμαστε πνευματική ενότητα και χρειάζεται να προλαβαίνουμε τις συγκρούσεις και όχι να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά μελλοντικών συγκρούσεων».

Καμμένος: Ναι μεν, αλλά... για το θέμα Φίλη!

Με την επίκληση του Συντάγματος, αλλά και του λαϊκού αισθήματος, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, απέρριψε κάθε συζήτηση για διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή, ο κ. Καμμένος τόνισε: «Εμείς θεωρούμε ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος είναι συγκεκριμένο. Αναφέρεται στους άρρηκτους δεσμούς της Ορθοδοξίας με την Πολιτεία και από τη στιγμή που παραμένει αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πρόσθεσε ότι η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός βάδισαν πολλά χρόνια μαζί και τέτοιου είδους αλλαγές είναι που δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα, με τις οποίες δεν συμφωνεί και το αίσθημα του ελληνικού λαού.

Επίσης, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, λέγοντας ότι ο κ. Ιερώνυμος δέχθηκε με χαρά την πρόταση του πρωθυπουργού, από το βήμα της Βουλής, να γίνει διάλογος με την Εκκλησία από την αρχή, «προκειμένου να αποφασιστεί από κοινού η συγγραφή των νέων βιβλίων και οι πιθανές αλλαγές στα Θρησκευτικά».

«Κι αυτό είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη και πράγματι απέδειξε και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αλλά και ο μακαριότατος, όπως πιστεύω θα είναι και απόφαση της Ιεραρχίας, ότι με τον διάλογο όλα λύνονται», εκτίμησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

«Οφείλουμε όλοι να συζητήσουμε με την Εκκλησία», συμπλήρωσε.

Πάντως, δεν έκρυψε τη διαφωνία του με τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, για το ζήτημα των Θρησκευτικών, σημειώνοντας ωστόσο πως «διαφωνούμε μεν και μάλιστα δημοσίως πολλές φορές, αυτό άλλωστε επιτάσσει η Δημοκρατία», αλλά «δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι για πρώτη φορά φέτος, στη δική του θητεία και μετά από πολλά χρόνια, τα σχολεία άνοιξαν χωρίς προβλήματα».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:



Πηγή www.kathimerini.gr και www.newsbomb.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus