Διυλιστήριο: Στην Αθήνα για την Κατασκευή «Μεγάλου» Αγωγού για Εξαγωγή Αερίου Από Ισραήλ προς Ελλάδα-Κύπρο και Ευρώπη ο Steinitz

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Στην Αθήνα για την Κατασκευή «Μεγάλου» Αγωγού για Εξαγωγή Αερίου Από Ισραήλ προς Ελλάδα-Κύπρο και Ευρώπη ο Steinitz


Το Ισραήλ, μετά τη συμφωνία, ύψους 10 δισεκ. δολαρίων, των εταίρων του Λεβιάθαν με την Ιορδανία, προσβλέπει στην κατασκευή αγωγού προς την Κύπρο και την Ελλάδα, ώστε να εξαχθεί προς τις χώρες αυτές αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη το ισραηλινό αέριο. Αυτό δήλωσε χθες, Τρίτη, ο υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ Yuval Steinitz, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα για να συμμετάσχει, το απόγευμα, στην τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του, κ. Πάνο Σκουρλέτη, από ελλαδικής πλευράς, και κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, από κυπριακής, ενώ θα έχει και ξεχωριστές συναντήσεις με τον καθένα εξ αυτών.

Επίσης, σήμερα το πρωί, ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας θα απευθύνει ομιλία στο2οΣυνέδριοGlobal Oil & Gas South East Europe and Mediterranean Conference & Exhibition, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με συνδιοργανωτές την ελληνική ROTA A.E. καθώς και τον διεθνούς κύρους βρετανικό οργανισμού ITE GROUP PLC, και σε συνεργασία με ΙΕΝΕ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Χαιρετισμό στο συνέδριο θα απευθύνει και ο Υπουργός ΠΕΝ κ. Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Steinitz, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους πριν την εβδομαδιαία συνεδρίαση του Ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου, που μεταφέρθηκε εκτάκτως από την Κυριακή την Τρίτη λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού Νετανιάχου στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε «ιστορική» την χθεσινή ημέρα για τη χώρα, καθώς, για πρώτη φορά στην ιστορία της, αποτελεί εξαγωγό ενέργειας.

Αναφερόμενος στη σημερινή του επίσκεψη στην Αθήνα, τόνισε ότι θα συναντηθεί με τους ομολόγους του σε Ελλάδα και Κύπρο για να συζητήσουν την κατασκευή ενός «μεγάλου» αγωγού προς την Κύπρο και στη συνέχεια προς την Ελλάδα και από εκεί και προς άλλα μέρη της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι η ατζέντα των σημερινών συζητήσεων των τριών Υπουργών Ενέργειας στην Αθήνα περιλαμβάνει το ενδεχόμενο κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed και το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω Ελλάδας, με τον Euro Asia Interconnector, έργα που αμφότερα έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest) της Κομισιόν.

«Θα εξαγάγουμε φυσικό αέριο σε άλλες χώρες της περιοχής, αλλά και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Steinitz. «Αυτό θα μας μετατρέψει σε έναν παγκόσμιο ενεργειακό ενέργειας παίκτη και θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε και να αναπτύξουμε και άλλα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, κ. Yuval Steinitz, και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, θα συναντηθούν σήμερα , στις 16:30 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις των τριών υπουργών.


Πηγή http://www.energia.gr/article.asp?art_id=109103
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus