Διυλιστήριο: Έκτακτο σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank από τη Μέρκελ

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Έκτακτο σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank από τη Μέρκελ



Ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτούνται στο ζήτημα των γερμανικών τραπεζών και ειδικότερα της Deutsche Bank, καθώς η τράπεζα έχει μπει σε μια περίοδο γενικευμένης αστάθειας, με το αύριο της να είναι στην καλύτερη περίπτωση "θολό" και την γερμανική κυβέρνηση να είναι έτοιμη να επέμβει προκειμένου να μην καταρρεύσει.

Η τραπεζική ναυαρχίδα της Γερμανίας, έχει να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή πληθώρα προκλήσεων, όπως τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις, τα πρόστιμα δισεκατομμυρίων με τα οποία την απειλεί η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ, αλλά και τον ανταγωνισμό από εταρειείς start - up οι οποίες εξεδικεύονται στον τομέα της οικονομικής τεχνολογίας, το γνωστό και ως fintech.

Ποιο είναι το σχέδιο της Μέρκελ για την Deutsche Bank

Μπορεί η Ανγκελα Μέρκελ να εξέφρασε την ελπίδα ότι τα προβλήματα στη Deutsche Bank θα μπορέσουν να λυθούν, αφού η τράπεζα ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται κρατική βοήθεια για το πιθανό πρόστιμο από τις ΗΠΑ, ωστόσο η εφημερίδα Die Zeit δημοσιεύει το σχέδιο διάσωσης της τράπεζας το οποίο επεξεργάζεται ήδη η κυβέρνηση της Γερμανίας.

Το μεγάλο "αγκάθι" το οποίο απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της τράπεζας, είναι η δικαστική έρευνα κατά της Deutsche Bank που διεξάγεται στις ΗΠΑ για τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων. Σε περίπτωση που η τράπεζα καταδικαστεί, τότε το πρόστιμο θα ξεπεράσει τα 12 δισ. δολάρια και ίσως αγγίξει τα 14 δισεκατομμύρια. Σε μια τέτοια εξέλιξη, η τράπεζα θα αντιμετωπίσει άμεσο κίνδυνο, καθώς όπως τονίζει η Deutsche Welle, η τράπεζα διαθέτει «δίχτυ ασφαλείας» μόλις 5,5 δις ευρώ για πιθανές νομικές περιπέτειες. Την ίδια ώρα η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται σε μόλις 14,6 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την Die Zeit, η κυβέρνηση Μέρκελ εξετάζει το ενδεχόμενο (με την λογική του worst case scenario) να αποκτήσει συμμετοχή στην τράπεζα. Πάντως, ο CEO της Deutsche Bank, Τζον Κρίαν, δήλωσε στην Bild πως η αύξηση κεφαλαίου "αυτή την στιγμή δεν αποτελεί ζήτημα" και το να δεχθεί κυβερνητική στήριξη "είναι εκτός συζήτησης για μας". "Σε κανένα σημείο δεν ζήτησα στήριξη από την Μέρκελ", τονίζει ο ίδιος.

Η Deutsche Bank πούλησε την βρετανική ασφαλιστική της εταιρεία


Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, η Deutsche Bank πούλησε τη βρετανική ασφαλιστική εταιρεία της, Abbey Life, στη Phoenix Group Holdings, στα πλαίσια της ελάφρυνσης της από περιουσιακά στοιχεία εκτός του τραπεζικού τομέα και της μείωσης του ισολογισμό της. Η προσπάθεια αυτή γίνεται προκειμένου να καθησυχάσει τους επενδυτές και να καλύψει τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών Αρχών. Η Phoenix θα καταβάλει 935 εκατ. στερλίνες (1,22 δισ. δολάρια) για την Abbey Life, η οποία διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 10 δισ. στερλινών και έχει 735.000 ασφαλισμένους. Αν και η συμφωνία, που ανακοινώθηκε σήμερα, θα οδηγήσει σε ζημιά προ φόρων ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη Deutsche Bank στο πρώτο εξάμηνο, κυρίως λόγω της μειωμένης αποτίμησης της Abbey Life, θα αυξήσει τον συντελεστή κεφαλαίων της τράπεζας κατά 10 μονάδες βάσης.

Μετά τη συμφωνία αυτή η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύθηκε κατά 3,2%.

Commerzbank η επόμενη;

Παράλληλα, σταθερά πτωτικά κινείται και η μετοχική αξία της Commerzbank. Η τιμή της μετοχής του δεύτερου σε μέγεθος γερμανικού τραπεζικού ομίλου απώλεσε 35% της αξίας της από την αρχή του τρέχοντος έτους, αναφέρει η Deutsche Welle. Οι ειδήσεις αυτές έχουν τροφοδοτήσει σενάρια περί επικείμενης αναδιάρθρωσης της τράπεζας, οδήγησαν σε νέα σημαντική πτώση της μετοχής της. Οπως τονίζει η DW, η τράπεζα σκοπεύει να προβεί σε περικοπή του 20% του προσωπικού της, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 9.000 στελέχη. Το 2015, η Commerzbank πλήρωσε για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης μερίσματα στους μετόχους της. Κάτι που, από ό,τι όλα δείχνουν, δεν θα επαναληφθεί.

Ενισχύεται και η πολιτική αστάθεια στο Βερολίνο

Οι εξελίξεις αυτές, είναι λογικό να δημιουργούν και νέα προβλήματα στην κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, καθώς μετά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί για το προσφυγικό, την επέλαση του AfD, τις διαφωνίες με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές και την συγκρότηση κεντροαριστερής κυβέρνησης στο Βερολίνο, πλέον βλέπει να κλυδωνίζεται και το αφήγημα της για την οικονομική σταθερότητα της χώρας της.

Πηγή newsnea.com

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus