Διυλιστήριο: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ από τα ΕΛΠΕ

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ από τα ΕΛΠΕ

Επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ ενός δισ. ευρώ θα υλοποιήσουν τα ΕΛΠΕ. Το ανακολινωσε ο διευθλυνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης, μιλώντας στο 18ο Capital Link “Invest in Greece” Forum στη Νέα Υόρκη.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η εκπόνηση αξιόπιστου, μακροχρόνιου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα και να επιταχυνθεί η αναπτυξιακή διαδικασία.

Κατά τη συμμετοχή του σε ανοικτή συζήτηση με θέμα «Ο ενεργειακός τομέας: Τάσεις, Ανάπτυξη & Προοπτικές», ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ τόνισε ότι διανοίγονται ευνοϊκές προοπτικές προκειμένου να καταστεί η χώρα μας Περιφερειακός ενεργειακός κόμβος στρατηγικής σημασίας, με κεντρικό ρόλο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Στεργιούλης υπογράμμισε ότι θα πρέπει:

Να δοθεί βαρύτητα στην ασφάλεια και διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Να υπάρξει τεχνολογική αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων και βελτίωση της τεχνογνωσίας.

Να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Να περιοριστεί η χρήση στερεών καυσίμων, και

Να προχωρήσει ο ενεργειακός μετασχηματισμός, με προτεραιότητα στις ΑΠΕ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ υποστήριξε ότι στον πυρήνα του σχεδιασμού για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να βρίσκεται η ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στο Περιβάλλον και στην Ενέργεια. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως σημαντική την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν παγκοσμίως με τη «Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα» για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας, την υιοθέτηση από τον ΟΗΕ της «Ατζέντας 2030» με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τα αντίστοιχα μέτρα που υλοποιεί η ΕΕ για την Ενεργειακή Ένωση μέχρι το 2020 και ακολούθως έως το 2050, σημειώνοντας πως καθίσταται αναγκαία η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των κρατών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ επεσήμανε την βούληση του Ομίλου να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλο το ενεργειακό φάσμα, παρέχοντας νέα προϊόντα και καινοτόμες υπηρεσίες στον καταναλωτή, αλλά και να εκμεταλλευθεί κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση του ως ηγετικός Ενεργειακός Όμιλος στη ΝΑ Ευρώπη.

Έθεσε, ωστόσο, ως προαπαιτούμενο για οποιοδήποτε περαιτέρω σχεδιασμό και ανάπτυξη του Ομίλου, τη διασφάλιση της διεθνούς ανταγωνιστικής παρουσίας του κλάδου της Διύλισης και την παρουσία του στο 25% των κορυφαίων Διυλιστηρίων διεθνώς, με συνεχείς παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας.

Όπως ανέφερε, κύριοι μοχλοί επίτευξης του στόχου των ΕΛΠΕ είναι :

η αυξημένη εξωστρέφεια, με τις εξαγωγές να φτάνουν ήδη στο 60% της συνολικής παραγωγής,

η σύναψη σημαντικών συμφωνιών με μεγάλες διεθνείς εταιρίες, όπως η Ιρανική NIOC, η Ρωσική Rosneft, η Ιρακινή SOMO και η Αιγυπτιακή EGPC, για την προμήθεια αργού και προϊόντων πετρελαίου,

η εξισορρόπηση 50%-50% των προμηθειών από traders και από πετρελαιοπαραγωγούς,

η μεγιστοποίηση της απόδοσης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων,

η διατήρηση υψηλής ανταγωνιστικότητας και αυξημένης ευελιξίας,

η βέλτιστη επίπτωση στα περιθώρια και τα αποτελέσματα σε όλες τις δραστηριότητες,

καθώς και η εστίαση στον πελάτη και η ικανοποίηση των μελλοντικών του αναγκών.

Ταυτόχρονα, ο κ. Στεργιούλης υπογράμμισε ότι αποτελεί στρατηγικό στόχο για τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ η ανακάλυψη και παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, είτε μεμονωμένα, είτε σε συνεργασία με κορυφαίες διεθνείς εταιρίες του κλάδου. Όπως είπε, η ΕΛΠΕ -σε κοινό επιχειρηματικό σχήμα με τις Total και Edison- ανακηρύχθηκε πρόσφατα «επιλεγείς αιτών» για τη θαλάσσια περιοχή 2 δυτικά της Κέρκυρας, ενώ αντίστοιχη ήταν η εξέλιξη για την υπό παραχώρηση περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο, καθώς και για τις χερσαίες περιοχές Άρτας – Πρέβεζας και ΒΔ Πελοποννήσου.

«Είμαστε έτοιμοι, αμέσως μετά την επικύρωση των Συμβάσεων, να προχωρήσουμε στις έρευνες για την αξιοποίηση του δυναμικού της χώρας σε Υδρογονάνθρακες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στεργιούλης, σημειώνοντας ότι θα εφαρμοστούν οι πλέον ασφαλείς, σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογικές μέθοδοι.

Για την εν εξελίξει επεξεργασία και ερμηνεία των γεωφυσικών δεδομένων από τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο, ο κ. Στεργιούλης έκανε λόγο για πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη πρωτεύοντος γεωλογικού στόχου. «Εάν ανακαλυφθεί πετρέλαιο, εκτιμάται ότι το κοίτασμα θα έχει απολήψιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών», όπως είπε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό των επενδυτικών δράσεων του Ομίλου για αυξημένη συμμετοχή στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την Ηλεκτρική Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο, όπου ήδη τα ΕΛΠΕ έχουν σημαντική παρουσία.

Πηγή www.newsit.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus