Μπορεί κάποια ιδιωτικά κανάλια που θέλουν να αυτοαποκαλούνται και ενημερωτικά(βλ. Σκάι) να μετέδωσαν ως πέμπτη είδηση την σύνοδο των χωρών του ευρωπαικού Νότου, καλύπτοντας την με ρεπορτάζ ελάχιστων λεπτών, η βαρύτητα όμως και η σημασία της για τη μάχη της χώρας απέναντι στους ακραίους της Ευρωζώνης, είναι ιδιαιτέρως μεγάλες. Και αυτό γιατί για πρώτη φορά με τόσο εμφανή τρόπο, αποδοκιμάζοντα στο πλεόν υψηλό πολιτικό επίπεδο, οι παράλογες εκτός νομιμότητας απαιτήσεις των δανειστών και ιδίως του ΔΝΤ. Κάτι που σημειωτέον ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κάνει ακόμη καθώς επιλέγει να συντάσσεται άνευ όρων με τους πιο ακραίους κύκλους(Σόιμπλε-ΔΝΤ).
Η διακήρυξη της Λισαβόνας βάζει το ελληνικό ζήτημα στο τραπέζι με τον πλέον εμφατικό τρόπο, καθώς οι ηγέτες 7 κρατών μελών ζητούν να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος χωρίς απαιτήσεις μέτρων που ξεπερνούν το ευρωπαικό κεκτημένο, τις δημοκρατικές αρχές και την συνταγματική τάξη.
Ιδού το απόσπασμα της διακήρυξης της Λισαβόνας με την ειδική αναφορά στην Ελλάδα:
Ενθαρρύνουμε την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με πλήρη σεβασμό στις δημοκρατικές και συνταγματικές αξίες, προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρωζώνης.
Και το αγγλικό κείμενο:
In this context, we encourage the timely and successful conclusion of the second review of the Greek programme in the framework of the European acquis, in full respect of democratic and constitutional values, in the interest of the whole Euro Area.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο σαφής μνεία στην Ελλάδα και υιοθετούνται με ξεκάθαρο τρόπο οι ελληνικές θέσεις στο κρίσιμο ζήτημα των διαπραγματεύσεων.
Την διακήρυξη συνυπογράφει και ο συντηρητικός Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι, ομοιδεάτης του Κυρ Μητσοτάκη στην Ελλάδα, ο οποίος αρνείται πεισματικά να ψελίσει την παραμικρή καταδίκη στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.
Για το Κυπριακό: Λύση χωρίς εγγυήσεις
Στην παράγραφο 7 της Διακήρυξης αναφέρεται: «Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξη μας στη συνεχιζόμενη διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου, χωρίς εγγυήσεις, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπό την αιγίδα του νέου Γενικού Γραμματέα των ΗΕ».
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσης μας, μετά τη λύση» και ότι «η ένταξη στην Ε.Ε. είναι η καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο».
Πηγή www.presspublica.gr
https://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου