Διυλιστήριο: VIDEO - Τουρκική πυραυλάκατος επιχείρησε να προσεγγίσει τα Ίμια - Άμεση αντίδραση από την Ελλάδα

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

VIDEO - Τουρκική πυραυλάκατος επιχείρησε να προσεγγίσει τα Ίμια - Άμεση αντίδραση από την Ελλάδα

Τουρκική πυραυλάκατος επιχείρησε να προσεγγίσει τα Ίμια και εμποδίστηκε από κανονιοφόρο του ελληνικού ναυτικού.
Νέο σκηνικό έντασης στήνει η Άγκυρα στο Αιγαίο, τρεις μόλις ημέρες μετά από την ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει στην γείτονα τους 8 τούρκους στρατιωτικούς.

Τουρκική πυραυλάκατος - στην οποία, σύμφωνα με τουρκικά μέσα, επέβαινε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Χουλουσί Ακάρ - επιχείρησε να προσεγγίσει τα Ίμια. Συγκεκριμένα έφτασε σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η τουρκική πυραυλάκατος απέπλευσε από την Αλικαρνασσό, (Μπόντρουμ) στις 11 το πρωί και προσέγγισε την περιοχή των Ιμίων όπου και παρέμεινε περίπου για 20 λεπτά. Δεν υπήρξε καμία απόπειρα να αποβιβαστούν στη βραχονησίδα.

Τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους παρακολουθούσε η κανονιοφόρος του πολεμικού ναυτικού "Κραταιός", που εμπόδισε το τουρκικό πλοίο να προσεγγίσει τη βραχονησίδα και κάλεσε το τουρκικό πλοίο να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Σημειώνεται ότι το ΓΕΕΘΑ δεν επιβεβαιώνει ότι στην τουρκική πυραυλάκατο επέβαινε ο τούρκος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ο τούρκος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στη συνέχεια πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τη βραχονησίδα με αφορμή την επέτειο από το επεισόδιο των Ιμίων του 1996 και επέστρεψε στην Αλικαρνασσό.

Ωστόσο το ΓΕΕΘΑ τονίζει ότι δεν υπήρξε καμία υπερπτήση ελικοπτέρου πάνω από τα Ίμια.

Σημειώνεται ότι αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 21 χρόνια από την κρίση των Ιμίων, όταν οι δύο χώρες έφτασαν πολύ κοντά σε μία πολεμική σύρραξη.

Σύμφωνα με ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους, το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση.

Στην περιοχή περιπολούσε η κανονιοφόρος του πολεμικού ναυτικού «Κραταιός» που παρακολουθούσε το περιστατικό.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται σε ανακοίνωση του, ότι ο τούρκος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, αμέσως μετά, πέταξε πάνω από τα Ίμια με ελικόπτερο.


Προειδοποίηση Παυλόπουλου στην Τουρκία μετά το σκηνικό στα Ίμια

Στην προκλητική στάση των Τούρκων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από την Πορτογαλία όπου βρίσκεται και έστειλε μήνυμα στη γείτονα χώρα, πως ενέργειες σαν τη σημερινή στα Ίμια δεν έχουν καμία θέση στην Ευρώπη.

Θέλω να πω στη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται την ιστορία, τη φιλία και την καλή γειτονία. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φίλοι αλλά πρέπει να την αποδεικνύουμε αυτή τη φιλία

τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην πορτογαλική τηλεόραση APTP.

«Η σημερινή παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η συνθήκη της Λωζάνης» είπε στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος που πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία.

«Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη στο μέλλον γιατί κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΡ: "Eάν χρειαστεί ανοίξτε πυρ και ΒΥΘΙΣΑΤΕ τους Τούρκους!"

Εάν χρειαστεί ανοίξτε πυρ και βυθίσατε τους Τούρκους!…

Με αυτή την εντολή οι άνδρες της ελληνικής κανονιοφόρου Κραταιός έσπευσαν σήμερα το πρωί στα Ιμια. Εδώ έκανε την εμφάνισή της μια τουρκική πυραυλάκατος συνοδευόμενη από ελικόπτερα και τηλεοπτικά συνεργεία. Στην τουρκική πυραυλάκατο επέβαινε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας και ανώτατοι Τούρκοι αξιωματικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Νίκου Χασαπόπουλου στο Βήμα από το ελληνικό Λιμενικό αναφέρουν ότι η πυραυλάκατος συνοδευόταν από δύο πλοία ανορθοδόξου πολέμου με τούρκους πεζοναύτες.

Το ελληνικό και τα τουρκικά πλοία έμειναν κάποια ώρα στην περιοχή και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Η ιστοσελίδα της Χουριέτ αναφέρεται στο γεγονός, υποστηρίζει ότι έγινε στις 11 το πρωί της Κυριακής και επιβεβαιώνει ότι επέβαινε στην τουρκική κανονιοφόρο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας.

Η είδηση παίζει πρώτο θέμα στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus