Διυλιστήριο: VIDEO - Έτσι χτίζονται οι συμμαχίες! Ο Κοτζιάς τίμησε τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

VIDEO - Έτσι χτίζονται οι συμμαχίες! Ο Κοτζιάς τίμησε τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων


Σε μια άκρως φορτισμένη ιστορική στιγμή ο Νίκος Κοτζιάς τίμησε τα εκατομμύρια θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το οθωμανικό και στη συνέχεια κεμαλικό καθεστώς.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καταθέτοντας στεφάνι στο Μνημείο μνήμης στο Ερεβάν της Αρμενίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ως γενοκτονία των Αρμενίων αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εντολές για εκκαθαρίσεις Αρμενίων είχαν δοθεί νωρίτερα από το Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ (1894-96), ωστόσο η κύρια ευθύνη για τις πλέον εκτεταμένες σφαγές τους αποδίδεται στο κίνημα των Νεότουρκων (1908-18).

Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.

Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.

Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε ένας βίαιος εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και με τον ίδιο τρόπο με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Ελλήνων και των Ασσυρίων (Νεστοριανών χριστιανών).

«Στεκόμαστε εδώ, με δέος, με τη δέσμευση να μη λησμονήσουμε ποτέ όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στη Γενοκτονία των Αρμενίων και να τιμήσουμε τη μνήμη τους.

»Η Γενοκτονία των Αρμενίων συνιστά ένα από τα πιο μαύρα κεφάλαια της Ιστορίας. Αλλά είναι επίσης και μία σταθερή υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ να επαναληφθούν τέτοιες φρικαλεότητες» έγραψε ο Ν. Κοτζιάς στο βιβλίο επισκεπτών μετά την επίσκεψή του στο Μουσείο της Γενοκτονίας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, συγκινημένος ο υπουργός ξεναγήθηκε από τον διευθυντή στο Μουσείο της Αρμενικής Γενοκτονίας όπου περιγράφεται με φωτογραφικά ντοκουμέντα και αρχειακό υλικό η Ιστορία χιλιάδων θυμάτων που ακόμα ζητούν δικαίωση: η θηριωδία της εξόντωσης, το δράμα του ξεριζωμού, της σφαγής και του θανάτου, η σιωπηλή συνενοχή της Γερμανίας συμμάχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι μαρτυρίες ξένων δυνάμεων για τη σφαγή, η αντίσταση και η αυτοάμυνα των Αρμενίων, από το 1914 μέχρι το 1922, με την καταστροφή της Σμύρνης, την τελευταία πράξη της τραγωδίας.

«Ένα από τα πιο μαύρα κεφάλαια της Ιστορίας» και «μία σταθερή υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ να επαναληφθούν τέτοιες φρικαλεότητες», όπως υπογράμμισε ο Ν. Κοτζιάς.

Σας παραθέτουμε το παρακάτω video από ομιλία που είχε κάνει στις Στήλες του Ολυμπίου Διός σε εκδήλωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την γενοκτονία Ποντίων και Αρμενίων. Από το 28.20 και μετά (αν και εμείς θα προτείναμε να το δείτε όλο) και θα νιώσετε την καυστικότητα των λόγων ενάντια των Τούρκων.

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus