O πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός αντιπαρέβαλε στοιχεία για να καταρρίψει τους ισχυρισμούς του Πρωθυπουργού που αφορούσαν την περίοδο που διατέλεσε υπουργός.
Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτησή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Facebook:
«Είχα πάλι την τιμητική μου στη χθεσινή συνέντευξη Τσίπρα στον Χατζηνικολάου...
"ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να σας πω, από τον πρώτο χρόνο, από το 2010, έχω δήλωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργού, που έλεγε «του χρόνου είμαστε στο ξέφωτο. Του χρόνου βγαίνουμε στην ανάπτυξη». Πώς να εμπιστευτεί ο κόσμος;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η διαφορά λοιπόν είναι ότι, όταν τα έλεγε αυτά ο Παπακωνσταντίνου, είχε ακόμα η Ελλάδα έλλειμμα 10 και 11% και τώρα έχει 4% πλεόνασμα."
Μερικές χρήσιμες διευκρινήσεις (χωρίς φόβο και πάθος...) για το πρωτογενές πλεόνασμα 4% το 2016 - γιατί δεν είμαστε όλοι λωτοφάγοι:
1) Έχουμε πλεόνασμα σήμερα γιατί το τρισκατάταρο ΠΑΣΟΚ μείωσε το πρωτογενές έλλειμμα από 10% (συνολικό έλλειμμα πάνω από 15%) που το παρέλαβε το 2009 στο 2% του ΑΕΠ το 2011.
2) Η πρωτοφανής αυτή μείωση 8 μονάδων έγινε (προφανώς) με δημοσιονομικά μέτρα, και μάλιστα κυρίως από την πλευρά των δαπανών, τα οποία (επίσης προφανώς) καταψήφισε ΟΛΑ ο ΣΥΡΙΖΑ (και η ΝΔ για να μην ξεχνιόμαστε)
3) Την περίοδο 2012-14 συνεχίστηκε από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος το οποίο και μετατράπηκε σε πλεόνασμα το 2014 - για να επιδεινωθεί πάλι επί ΣΥΡΙΖΑ το αλήστου μνήμης έτος 2015.
4) Στο "ξέφωτο" θα βγαίναμε πράγματι νωρίτερα αν η τότε κυβέρνηση δεν ήταν μόνη της και δεν είχε απέναντι Ζάππεια και "αγανακτισμένους" - αλλά και αν δεν συνέβαιναν εξωτερικά γεγονότα όπως η Ντοβίλ...
Το 4% πλεόνασμα του 2016 λοιπόν έχει ρίζες, δεν προήλθε μαγικά, ούτε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να κάνει διαχείριση, ενώ οι προηγούμενοι όχι (μάλλον το ανάποδο συμβαίνει....). Οι ρίζες είναι δύο ειδών:
Πρώτον, τα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2010-14, κυρίως όμως του 2010 και του 2011.
Δεύτερον, και εξίσου σημαντικό, οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει (ελέω μνημονίου, αλλά και μερικές το 2010 πριν το μνημόνιο...) στα συστήματα δαπανών και εσόδων. Οι δαπάνες δεν έχουν πλέον αυτοματισμούς αύξησης, και ελέγχονται καλύτερα. Το δε σύστημα συλλογής εσόδων (πέρα από τις αυξήσεις στους κάθε είδους φορολογικούς συντελεστές) έχει σταδιακά βελτιωθεί, με αποτέλεσμα καλύτερη εισπραξιμότητα. (Γι αυτό και τα έσοδα θα αυξηθούν μη-γραμμικά όταν πάρει μπροστά η οικονομία.)
Τέλος, κακώς επιχαίρει η κυβέρνηση και ο Π/Θ για το 4% πλεόνασμα. Καλή η υπέρβαση του στόχου, αλλά υπάρχει λόγος που το πρόγραμμα προέβλεπε σταδιακή αύξηση του πλεονάσματος το 2016, 2017 και μετά - για να μην στραγγαλιστεί (περαιτέρω...) η οικονομία. Το 4% στην πράξη καθυστερεί την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου