Διυλιστήριο: Δίχως τέλος το πάρτι της Novartis

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Δίχως τέλος το πάρτι της Novartis



Επιβεβαίωση της «κυριακάτικης δημοκρατίας» από Ε.Ε. Ερώτηση Χουντή για σκεύασμα που πωλούνταν 40 φορές πιο ακριβά στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ
Δημήτρης Αλειφερόπουλος

Δεν έχει τέλος το πάρτι με την τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα με το ασφαλιστικό σύστημα και 50.000 ιδιώτες να πληρώνουν έως και 745 ευρώ φάρμακο της Novartis για την ωχρά κηλίδα, αντί άλλου φαρμάκου που κοστίζει 40 φορές λιγότερο και χρησιμοποιείται στη Γαλλία. Την αποκάλυψη -πρώτη είχε κάνει η «κυριακάτικη δημοκρατία» με ρεπορτάζ του Α. Καψαμπέλη- επιβεβαίωσε χθες ο Νίκος Χουντής, με την αρμόδια επίτροπο όχι απλά να μην τη διαψεύδει, αλλά και εμμέσως να την επιβεβαιώνει!

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας με την ερώτησή του προς την Κομισιόν περιέγραψε την τιμολόγηση του φαρμάκου για τη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδος λόγω γήρανσης, επισημαίνοντας ότι ήδη άλλες χώρες-μέλη έχουν αποφανθεί ότι οι εταιρίες Novartis και Roche έχουν συμπράξει, για να αποκλείσουν από την αγορά ένα πολύ φθηνότερο φάρμακο ίδιας θεραπευτικής ικανότητας με αυτό που ήδη χρησιμοποιείται. Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής καταγγέλλει ευθέως καρτέλ και αποκαλύπτει ότι ήδη στις εταιρίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου Ανταγωνισμού Margrethe Vestager επιβεβαιώνει τις καταγγελίες και αναδεικνύει ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως! Η επίτροπος, αφού παροτρύνει τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας, σημειώνει πως «εν προκειμένω, η Κομισιόν παραπέμπει στην απόφαση της 24ης Φεβρουαρίου 2017 του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Γαλλίας, με την οποία επικυρώνεται πολιτική που επιτρέπει την εκτός ενδείξεων χρήση του φθηνότερου φαρμάκου για τη θεραπεία της ωχράς κηλίδος».

Οπως επισημαίνει ο κ. Χουντής, τον Δεκέμβριο του 2014 ιταλικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 180.000.000 ευρώ στις φαρμακευτικές Novartis και Roche, ενώ η υπουργός Υγείας της Γαλλίας απευθύνθηκε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο και πέτυχε την έγκριση του φθηνότερου φαρμάκου με κόστος 40 φορές μικρότερο.


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus