Διυλιστήριο: Τις πταίει για τη ζημία άνω του 1 δις της ΔΕΗ στο Αμύνταιο

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Τις πταίει για τη ζημία άνω του 1 δις της ΔΕΗ στο Αμύνταιο

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μετρά τις πληγές της η ΔΕΗ από τη μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμύνταιου στη Φλώρινα το Σάββατο το πρωί και ενώ οι εγκαταστάσεις είχαν εκκενωθεί καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν εμφανή σημάδια για ενεργοποίηση του τεκτονικού ρήγματος στην περιοχή του ορυχείου.

Η οικονομική ζημιά για την εταιρεία είναι πολύ μεγάλη και μόνο η αξία του κοιτάσματος λιγνίτη που πιθανόν να μην μπορεί πλέον να εξορυχθεί εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται ο κατεστραμμένος εξοπλισμός.

Σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών, αίσθηση προκαλεί η απόφαση του υπουργού ενέργειας, να μην περιοριστεί στην εσωτερική ΕΔΕ της ΔΕΗ, με τον κ. Σταθάκη ενώπιον της αρμόδιας ΓΔ Ορυχείων της ΔΕΗ Ο. Κουρίδου να ανακοινώνει τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου.

Καθησύχαζαν για το φαινόμενο
Μπορεί βεβαίως το ορυχείο να είχε εκκενωθεί από τη ΔΕΗ, ωστόσο μέχρι την περασμένη Παρασκευή, μια μέρα πριν τη μεγάλη κατολίσθηση, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αρμόδιος τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΗ δήλωνε ότι "Δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια και την ζωή των κατοίκων των Αναργύρων στο Αμύνταιο Φλώρινας, από την εκδήλωση ρωγματώσεων και μικρομετακινήσεων εδαφών στα πρανή εκσκαφής του ορυχείου της ΔΕΗ".

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις "τα προβλήματα στους Ανάργυρους οφείλονται στο τεράστιο τεκτονικό ρήγμα πού διέρχεται παράλληλα με τον επαρχιακό δρόμο μέσα από το χωριό" και "το συγκεκριμένο ρήγμα ενεργοποιείται εξ αιτίας της αφαίρεσης τεράστιων εδαφών από το γειτονικό ορυχείο Αμυνταίου" ενώ "υπάρχει επιρροή από την διάνοιξη του ορυχείου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ρωγμές στους δρόμους και σε διάφορα σημεία εντός του χωριού".

Δεν είναι όμως μόνο ο τεχνικός σύμβουλος που μέχρι λίγες ώρες πριν την κατολίσθηση έπεφτε εντελώς έξω στις εκτιμήσεις του ότι "μπορεί αργότερα να έχουμε σταδιακή ύφεση του φαινόμενου".

Την περασμένη Τρίτη η ΔΕΗ με ανακοίνωση της διεύθυνσης ΛΚΔΜ γνωστοποιούσε ότι "στο Ορυχείο Αμύνταιου του ΛΚΔΜ παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες αστάθεια στα πρανή εκσκαφής". Ωστόσο στην ίδια ανακοίνωση η διεύθυνση ΛΚΔΜ έδινε διαβεβαιώσεις ότι "Ο οικισμός των Αναργύρων δεν διατρέχει απολύτως κανένα κίνδυνο". Μάλιστα ανώτερα στελέχη της ΔΕΗ δήλωναν σε τοπικά ΜΜΕ της περιοχής ότι "δεν υπάρχει θέμα κατολίσθησης στο ορυχείο Αμύνταιου" και ότι "όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα είμαστε σε επαγρύπνηση. Υπάρχει ένα δίκτυο καταγραφών των ρωγμών, γίνονται μετρήσεις τις οποίες αναλύουμε για να γνωρίζουμε την εξέλιξη του φαινομένου".

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μεγάλη κατολίσθηση του Σαββάτου δεν είναι η πρώτη για τη ΔΕΗ, έστω και εάν εκπρόσωποι της εταιρείας μιλούν για τη μεγαλύτερη σε έκταση και μέγεθος καταστροφή. Πριν λίγα χρόνια η ΔΕΗ είχε χάσει επίσης από εκτεταμένες κατολισθήσεις και το ορυχείο του Κλειδιού. Το συγκεκριμένο ορυχείο παραμένει ανενεργό λόγω προβλημάτων ευστάθειας από τα μέσα του 2008.

Έρευνα

Σύμφωνα με τη ΓΔ Ορυχείων της ΔΕΗ Ο.Κουρίδου, τις επόμενες είκοσι ημέρες θα υπάρξει μια πρώτη έκθεση από την πλευρά της επιχείρησης για τις συνθήκες και τις αιτίες που οδήγησαν σε μια τέτοιου μεγέθους μετακίνηση εδαφών. Ωστόσο η συγκεκριμένη έκθεση δε θα είναι και η μοναδική, αφού ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι το το συμβάν θα διερευνηθεί από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, που θα εξετάσει σε βάθος το συμβάν.

Η ζημιά

Όσο για την έκταση της ζημιάς η ΔΕΗ έχασε έναν σημαντικό αριθμό (τέσσερις σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές) καδοφόρων εκσκαφέων, η αξία των οποίων ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή από την κατολίσθηση καλύφθηκαν σημαντικές ποσότητες λιγνίτη που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάνουν και τα 20 με 25 εκατ. τόνους. Η αξία του κοιτάσματος αυτού υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ και απομένει να φανεί τις επόμενες ημέρες εάν μπορεί να είναι προσβάσιμο και εκμεταλλεύσιμο από άλλη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες του Αμύνταιου ισχύος 600 μεγαβάτ, οι οποίες τροφοδοτούνταν με λιγνίτη από το ορυχείο, αυτές παρέμεναν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας και βρίσκονταν σε συντήρηση, ενόψει του καλοκαιριού.

Πλέον σύμφωνα με πληροφορίες θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν πιθανόν με λιγνίτη από άλλο ορυχείο, αλλά είναι σαφές ότι πλέον οι δύο μονάδες θα έχουν ρόλο καθαρά συμπληρωματικό σε περίπτωση που διαπιστώνονται αυξημένες ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση η ζημιά της κατολίσθησης εάν συνυπολογιστούν όχι μόνο οι καταστροφές εξοπλισμού αλλά και η αξία του λιγνίτη, αλλά και οι απώλειες από τον περαιτέρω περιορισμό της λειτουργίας των μονάδων του Αμύνταιου, μετριούνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια , πιθανόν να ξεπερνούν και το 1 δις ευρώ.

Αρχαιολογία – Καταγγελίες κατοίκων

Αξίζει να αναφερθεί τέλος τέλος ότι το σωματείο Σπάρτακος είχε από το 2012 στείλει επιστολή στην οποία προειδοποιούσε για τα προβλήματα που δημιουργούν οι σωστικές ανασκαφές σε χώρους του ορυχείου Αμύνταιου. Στην επιστολή γινόταν λόγος για αδυναμία συνεννόησης και τονιζόνταν ότι υπάρχουν προβλήματα στις εξορύξεις και τη λειτουργία του εκσκαφέα του πρώτου μετώπου εξόρυξης με το σωματείο να προειδοποιεί για "κινδύνους κατολισθήσεων" και για "Ορυχείο που λειτουργεί οριακά".

Αλλά και οι κάτοικοι του χωριού Ανάργυροι σε δηλώσεις τους σε τοπικά ΜΜΕ κατήγγειλαν τη στάση της ΔΕΗ, η οποία εδώ και χρόνια αγνοεί το πρόβλημα. Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για "αβλεψίες της ΔΕΗ που προσπάθησαν να εξωραΐσουν τα πράγματα αδιαφορώντας για την εξέλιξη του φαινομένου" , για στελέχη που "εθελοτυφλούσαν, συγκάλυπταν τη διέγερση και κάλυπταν τα σημάδια αυτής της εξέλιξης" και έκαναν λόγο για "σκοπιμότητα προκειμένου να μη συνδεθεί το αίτημα για μετεγκατάσταση με ό,τι συμβαίνει στο ορυχείο".

Τα στελέχη της ΔΕΗ αποδείχθηκε ότι δεν μπόρεσαν να αναλύσουν σωστά τα πράγματα, οι εκτιμήσεις τους δεν επαληθεύτηκαν, πλέον δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στις προβλέψεις τους, ανέφεραν οι κάτοικοι των Αναργύρων.

Κάποιες άλλες πηγές, εκτιμούσαν ότι πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο είχε μειωθεί η κλίση του τελικού πρανούς, καθώς ανάλογα με τις μοίρες αυξάνονται και οι ποσότητες που εξορύσσονται. Ωστόσο οι μεγάλες κλίσεις δημιουργούν αστάθεια. Δε δικαιολογείται ένας οργανισμός όπως η ΔΕΗ με τόσους ειδικούς επιστήμονες να έχει τέτοια αστοχία, αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του εξορυκτικού κλάδου, που επισημαίνουν ότι αντίστοιχα προβλήματα δημιουργήθηκαν – σε μικρότερη έκταση – στο ορυχείο του Κλειδιού.

Πηγή www.capital.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus