Διυλιστήριο: Πώς οι Φλέβες θα γίνουν αιμοδότης των Εν. Δυνάμεων

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Πώς οι Φλέβες θα γίνουν αιμοδότης των Εν. Δυνάμεων



Τα δύο μεγάλα projects για δημιουργία πολυτελών ξενοδοχείων στο μικρό νησί της Αττικής, που έχει στα χέρια του το υπ. Εθνικής Αμυνας. Η εκμετάλλευση αναμένεται να αποφέρει περισσότερα από 100.000.000 ευρώ κάθε χρόνο

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Σε επενδυτικό φάρο φιλοδοξεί να αναδείξει τις Φλέβες, το νησάκι που βρίσκεται απέναντι από τον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι υπάρχουν δύο πολύ μεγάλες επενδυτικές προτάσεις για την τουριστική αξιοποίηση του νησιού και η «κυριακάτικη δημοκρατία» αναλύει ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να υλοποιηθούν, αποτελώντας παράδειγμα αξιοποίησης της τεράστιας περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων που θα φέρει έσοδα εκατομμυρίων ευρώ υπέρ του προσωπικού και όχι μόνο.

Οι δύο προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο έθεσε ως προτεραιότητα τις Φλέβες γιατί αποτελεί ένα νησί που βρίσκεται εντός της Αττικής και σε μία περιοχή με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον («Αστέρας» Βουλιαγμένης, Ελληνικό κ.α.), είναι η μία από το Αμπού Ντάμπι και η δεύτερη από τη ΜΕΤΚΑ. Και οι δύο αφορούν την εκμετάλλευση του νησιού έκτασης 1,4 τετραγωνικού χιλιομέτρου και τη μετατροπή του σε ένα τεράστιο resort με κατασκευή πολυτελών μπανγκαλόου, μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, μαρίνων, γηπέδου γκολφ και θεματικών πάρκων που μπορεί να προσελκύσουν χιλιάδες τουρίστες με «γερά» πορτοφόλια και να εισφέρουν στα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Η πρώτη πρόταση έρχεται από το Αμπού Ντάμπι και μπορεί υπό προϋποθέσεις να αγγίξει τα 3,9 δισ. ευρώ. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της εκμεταλλεύσιμης περιοχής του νησιού. Αρκετά μεγάλη και ενδιαφέρουσα είναι και η πρόταση της ΜΕΤΚΑ. Οπως δήλωσε ο Π. Καμμένος, μπορεί η εκμετάλλευση του νησιού να αποφέρει έως και 100.000.000 ευρώ ετησίως στο Ταμείο Εθνικού Στόλου, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκουν οι Φλέβες. Είναι ένας στόχος αρκετά φιλόδοξος, αλλά όχι ακατόρθωτος, όπως αναφέρουν και παράγοντες της αγοράς.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων Γιώργος Ζησιμάτος δήλωσε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι στο νησί υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν έως 400 βίλες και 450 δωμάτια ξενοδοχείου, ενώ στα πλάνα είναι να γίνουν μαρίνες για να δένουν τα σκάφη των επισκεπτών, διάφορα θεματικά πάρκα, έως και γήπεδο γκολφ υψηλών προδιαγραφών για τους φαν του είδους. Δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν υπογεγραμμένα πρωτόκολλα εχεμύθειας όσον αφορά τις ακριβείς προτάσεις, στοιχείο που δείχνει ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Σημείωσε ωστόσο ο κ. Ζησιμάτος ότι μπορεί να δημιουργηθούν 10.000 έως 12.000 θέσεις εργασίας, όχι μόνο πάνω στο νησί, αλλά και στη γύρω περιοχή, αφού εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσουν 300-400 μικρές επιχειρήσεις. Από τη στεριά στο νησί προβλέπεται συγκοινωνία με πλωτά μέσα, επιτρέποντας έτσι στους τουρίστες να ξεναγηθούν και σε άλλες περιοχές της Αττικής ή να κάνουν βόλτα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Ετσι θέλουν κάποιοι να βλέπουν την περιοχή των νοτίων προαστίων, αφού ήδη ο «Αστέρας» Βουλιαγμένης έχει ανατεθεί σε ιδιώτες για την αξιοποίησή του, η επένδυση στο Ελληνικό φαίνεται ότι προχωρά, παρά τα εμπόδια που βάζουν ορισμένοι, ενώ στα σχέδια είναι να γίνουν και άλλες παραχωρήσεις προς εκμετάλλευση, όπως οι πλαζ στη Βούλα και στο Καβούρι. Μάλιστα, ορισμένοι θεωρούν ότι τα κεφάλαια που επενδύονται στην Αττική είναι... συγγενή.

Πότε όμως θα ανάψει ο «φάρος» στις Φλέβες; Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα. Από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επιχειρείται να «τρέξουν» οι διαδικασίες όσο γίνεται πιο γρήγορα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι έχει βρεθεί εναλλακτικός νησιωτικός χώρος για τις ασκήσεις των ΟΥΚάδων που συνήθως χρησιμοποιούν τις Φλέβες (είναι στη διάθεση της εφημερίδας τα στοιχεία, αλλά για ευνόητους λόγους δεν τα δημοσιοποιούμε).

Την επόμενη λοιπόν εβδομάδα αναμένεται το επενδυτικό σχέδιο να συζητηθεί στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και στη συνέχεια να ληφθεί η απόφαση από το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Καμμένος φάνηκε αισιόδοξος ότι τελικά μέσα στον Οκτώβριο θα μπορέσει να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση του νησιού. Αν συμβεί αυτό και υπάρξει πλειοδότης, θα ακολουθήσουν συζητήσεις για τον καθορισμό των λεπτομερειών της επένδυσης και του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσής της. Διαδικασίες πάντως που, όπως έχει αποδειχθεί, είναι αρκετά χρονοβόρες.


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus