Διυλιστήριο: Καταγγέλθηκε ομολογιακό δάνειο της Πήγασος ύψους 80 εκατ. ευρώ

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Καταγγέλθηκε ομολογιακό δάνειο της Πήγασος ύψους 80 εκατ. ευρώ



Η Εθνική Τράπεζα κατήγγειλε ομολογιακό δάνειο ύψους 80 εκατ. ευρώ προς στον εκδοτικό όμιλο του Πήγασου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προβαίνει άμεσα σε ενημέρωση των επενδυτών και των αρμόδιων Αρχών για κάθε επιχειρηματική εξέλιξη.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή της η Πήγασος Α.Ε. αναφέρει: «Κατ' εφαρμογή του Ν. 3340/2005, της υπ' αριθμ. 3/347/12.07.2005 απόφασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Κανονισμού του Χ.Α. ως ισχύουν, ανακοινώνεται ότι σήμερα, την 8η Ιουνίου 2017, επιδόθηκε στην «Πήγασος Εκδοτική Ανώνυμη Εταιρία» (εφεξής ως «Εταιρία»), από την Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρία «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.» και υπό την ιδιότητά της ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων, Εξώδικη Καταγγελία Ομολογιακού Δανείου ύψους 80.000.000,00, ευρώ που εξεδόθη κατά τους όρους που αναφέρονται στο υπ' αριθμ. 9747144261/11.03.2014 «Πρόγραμμα Εκδόσεως Κοινού Ενυπόθηκου Ομολογιακού Δανείου, Μετά Συμβάσεων Καλύψεως, Πρωτογενούς Διαθέσεώς του, Ορισμού Πληρεξουσίου Καταβολών και Εκπροσώπου των Ομολογιούχων» ως ισχύει (εφεξής ως «Δάνειο»), καθιστώντας αυτό αμέσως ληξιπρόθεσμο και απαιτητό και καλώντας την Εταιρία όπως καταβάλει το σύνολο των εκ του Δανείου αυτού οφειλών ύψους 77.857.720,56 ευρώ .

Η εταιρία γνωρίζει στο επενδυτικό κοινό και στις Αρμόδιες Αρχές, ότι κατά πάγια τακτική της, θα προβαίνει σε άμεση ενημέρωση για κάθε επιχειρηματική εξέλιξη».

Εάν δεν αποδοθούν τα οφειλόμενα ποσά στις τράπεζες η Πήγασος θα τεθεί, όπως αναμένεται, σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης. Δηλαδή οι τράπεζες θα διορίσουν ειδικό διαχειριστή, ο οποίος θα παύσει τα μέλη του Δ.Σ., θα μηδενίσει τις μετοχές της εταιρείας και θα αρχίσει την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, προκειμένου να ακολουθήσει δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός.

Αυτός είναι ο δρόμος που ακολούθησε ο ΔΟΛ και εκτιμάται ότι η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την Πήγασος χωρίς όμως να είναι βέβαιο αν θα παραμείνει εν λειτουργία μέχρι να τελειώσει η διαδικασία.

Επίσης ερωτηματικό είναι αν και πόσοι ενδιαφερόμενοι θα υπάρξουν για την απόκτηση των στοιχείων ενεργητικού, δηλαδή των σημάτων εφημερίδων, περιοδικών και ιστοσελίδων που ανήκουν στην Πήγασος.

Το ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος βρισκόταν επί σειρά εβδομάδων σε διαπραγματεύσεις με τον Φώτη Μπόμπολα, ατόνησε όταν απέκτησε τις μετοχές που κατείχε η Πήγασος στο Mega και συγκεκριμένα, ποσοστό 20% που δεν ήταν δεσμευμένο από τις πιστώτριες τράπεζες.

Ακόμη ένα 13% του Mega ανήκει στα assets της Πήγασος και θα περιληφθεί στα στοιχεία του ενεργητικού που θα τεθούν προς πώληση, αρχικώς en bloc όπως στο ΔΟΛ.

Στην πρώτη φάση δηλαδή πωλούνται ως σύνολο τα στοιχεία του ενεργητικού και αν ο διαγωνισμός είναι άγονος, πωλούνται μεμονωμένα.

Καθώς ο Ιβάν Σαββίδης δεν απέκτησε το ΔΟΛ, καταθέτοντας μάλιστα μια προσφορά μάλλον χαμηλή αφού ήταν η τρίτη κατά σειρά, υπάρχουν σενάρια περί αναβίωσης του ενδιαφέροντος για την Πήγασος και της προίκας του 13% του Mega.

Μαζί με το ποσοστό που ήδη κατέχει, θα του έδινε ένα 33% του καναλιού.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η μετοχική σύνθεση του Mega είναι τέτοια που αν οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι, η οικογένεια Βαρδινογιάννη με 35% και ο Βαγγέλης Μαρινάκης με 22,11% συμφωνήσουν σε μια στρατηγική συνεργασία αποκτούν τον απόλυτο έλεγχο του καναλιού, ανεξαρτήτως της στάσης που θα τηρήσουν όλοι οι υπόλοιποι.

Παραμένει έτσι μεγάλο ερωτηματικό πως θα κινηθεί ο Ιβάν Σαββίδης στο χώρο των media καθώς επιδίωκε να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο του MEGA, αλλά, μετά την είσοδο του Βαγγέλη Μαρινάκη, αυτό δείχνει πλέον σχεδόν αδύνατον.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ και mononews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus