Διυλιστήριο: Ο Στέγγος της Τεχνικής Ολυμπιακής εμποδίζει επένδυση 174 εκατ Ευρώ

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Ο Στέγγος της Τεχνικής Ολυμπιακής εμποδίζει επένδυση 174 εκατ Ευρώ



Αφορούν το έργο Ψαθόπυργος - Ρίο


Σήμερα κρίνεται η τύχη ενός από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά έργα της τελευταίας τριετίας, του τμήματος Ψαθόπυργος - Ρίο, ύψους 174.000.000 ευρώ, το οποίο έχει εμπλακεί σε πολυετείς δικαστικές περιπέτειες. Το μεσημέρι συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ προκειμένου να αποφασίσει τι θα κάνει, καθώς η σύμβαση πρέπει να υπογραφεί μέχρι τις 10 Αυγούστου. Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα χάνει περί τα 90.000.000 ευρώ κοινοτικών κονδυλίων.

Ο διαγωνισμός για το σιδηροδρομικό τμήμα Ψαθόπυργος - Ρίο σέρνεται επί τρία χρόνια εν μέσω απανωτών προσφυγών από την Πόρτο Καρράς του ομίλου Κ. Στέγγου, που είχε αρχικώς επιλεγεί ως προσωρινός ανάδοχος. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε, όμως, πως το έργο έπρεπε να ανατεθεί στον πρώτο μειοδότη (στην ιταλική GD Infrastrutture Srl), που είχε καταθέσει προσφορά κατά 13.000.000 ευρώ φθηνότερη.

Τρεις προσφυγές

Ακολούθησαν αιτήσεις θεραπείας από την ΕΡΓΟΣΕ και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από την Πόρτο Καρράς, οι οποίες δεν απέδωσαν. Προ μηνών αποφασίστηκε η υπογραφή σύμβασης με την GD Infrastrutture, αλλά η δικαστική μάχη της πλευράς Στέγγου συνεχίστηκε. Στα τέλη Μαΐου απορρίφθηκε από το ΣτΕ και η δεύτερη προσφυγή της, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε στην κατάθεση τρίτης προσφυγής!

Στην αγορά αναρωτιούνται αν το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ αποφασίσει τελικά την υπογραφή της σύμβασης, ώστε να μη χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια, καθώς για την εξέταση της νέας προσφυγής θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες. Ο άλλος δρόμος είναι η ακύρωση του έργου και η επιστροφή των κοινοτικών πόρων.

Οι κατηγορίες

Οι τελευταίοι κατηγορούν τον Κωνσταντίνο Στέγγο για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων η μη προάσπιση των εταιρικών, αλλά προσωπικών και οικογενειακών συμφερόντων του.

Αλλωστε από τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τεχνικής Ολυμπιακής τα έξι είναι μέλη της οικογένειας. Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος, πρώτος αντιπρόεδρος η σύζυγός του Ζωή, δεύτερος αντιπρόεδρος ο γιος Ανδρέας, διευθύνων σύμβουλος ο γιος Γιώργος και μέλη του Δ.Σ. οι κόρες Στέλλα και Μαριάννα.

Τα σημεία τριβής ανάμεσα στους μικρομετόχους και τον Κωνσταντίνο Στέγγο αφορούν επίσης την απόκτηση του 9,09% της Πόρτο Καρράς Α.Ε. από τον Στέγγο με ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα έναντι της εκτιμώμενης αξίας (3.900.000 έναντι 40.000.000 ευρώ), την έγκριση αμοιβών εκατομμυρίων σε μέλη του Δ.Σ. της οικογένειας Στέγγου -εν μέσω οικονομικής κρίσης- και με δεδομένες τις τεράστιες ζημιές από την κατάρρευση της TOUSA. Επίσης τριβές προκαλούν η βίλα Γαλήνη (ο Κων. Στέγγος κατέχει το 99% και η σύζυγός του Ζωή το 1%) που μισθώθηκε στην οικογένεια Στέγγου για 99 έτη έναντι 4% επί του τζίρου, ο φωτοβολταϊκός σταθμός της Πόρτο Καρράς Ενεργειακά σε ακίνητο της Πόρτο Καρράς, οι συγχωνεύσεις μιας σειράς θυγατρικών για τις οποίες οι μικρομέτοχοι δεν έλαβαν επαρκή ενημέρωση και τα πολλά κρούσματα κακής διοίκησης και αδιαφάνειας. Ο όμιλος Στέγγου επεκτάθηκε στον χώρο της ενέργειας με τη θυγατρική Μελτέμι-Καστρί, που είχε εξασφαλίσει άδεια παραγωγής ενέργειας από αιολικά πάρκα, όπως και στον τομέα της ναυτιλίας, με σχέδιο για δραστηριοποίησή του και στην ποντοπόρο. Ισως η ταυτόχρονη εμπλοκή του ομίλου σε πολλές νέες δραστηριότητες χωρίς να έχει εμπειρία και τεχνογνωσία να αποτέλεσε λάθος.

Οι περιπέτειες της οικογένειας είχαν και άλλα μέτωπα. Τέσσερα μέλη της οικογένειας Στέγγου (ο Κωνσταντίνος, η Ζωή και οι κόρες τους Χρύσα και Στέλλα) περιλαμβάνονταν μεταξύ των 67 κατηγορουμένων που παραπέμφθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών να δικαστούν για τις «φούσκες» του Χρηματιστηρίου το 1999. Η οικογένεια κατηγορήθηκε για από κοινού και κατ’ εξακολούθηση υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και για κατ’ επάγγελμα και κατά περίπτωση κατ’ εξακολούθηση και από κοινού απάτη. Επίσης ο Γιώργος Στέγγος κατηγορείται για παραβάσεις του νόμου 3691/2008. Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται, κυρίως, δε, όταν «η δρυς» είναι πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως προκλητική…
Φ. Κόλλιας


https://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus