Διυλιστήριο: Ερχεται έρευνα - σοκ για τα σκάνδαλα στο Τραπεζικό σύστημα

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Ερχεται έρευνα - σοκ για τα σκάνδαλα στο Τραπεζικό σύστημα



Πώς και γιατί εξαφανίστηκαν η Αγροτική, η Proton και όχι μόνο στο όνομα της «διάσωσης»

Είναι πανθομολογουμένως γνωστό ότι ο βασικός λόγος που η χώρα μας βούτηξε στην κρίση και ενεπλάκη σε μνημόνια, μέτρα, περικοπές και εν τέλει στη φτώχεια είναι το διεθνές αλλά κυρίως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Αν και δειλά δειλά έχουν αρχίσει να γίνονται βήματα για την εξυγίανσή του, ουσιαστικά παραμένει ανεξερεύνητο ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι και με ποιες ενέργειες καταδίκασαν σήμερα τη χώρα μας να έχει ουσιαστικά τέσσερις, τις λεγόμενες συστημικές, τράπεζες.

Τράπεζες που δεν ανήκουν σε Ελληνες και που, το χειρότερο, λειτουργούν σαν ζόμπι, μη έχοντας δυνατότητα χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων. Τράπεζες που αφήνουν την αγορά να καταρρέει ή -όπως λένε και κάποιοι πιο «προχωρημένοι»- να αυτορρυθμίζεται.

Δυστυχώς, δεν έχει έρθει στο φως το πλήρες φάσμα της σκανδαλώδους και ανεξέλεγκτης αυτής διαχείρισης του τραπεζικού συστήματος. Το «μπούκωμα», όλα αυτά τα χρόνια, των ΜΜΕ με δάνεια αλλά και διαφημίσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων τα οδήγησαν στο να παρουσιάζουν ένα ιδανικό τραπεζικό τοπίο που λειτουργεί με απολύτως τεχνοκρατικά κριτήρια και χαρακτήριζαν τους μεγαλοτραπεζίτες ως τους πρωτεργάτες της οικονομικής ευμάρειας της χώρας. Ούτε ιδανικό ήταν το τραπεζικό τοπίο και κυρίως ούτε πραγματική ευμάρεια έζησε ο τόπος, αφού στο πρώτο ταρακούνημα κατέρρευσαν όλα σαν χάρτινος πύργος.

Σήμερα τα μεγάλα ΜΜΕ είτε από την «υπερ-αξιοποίηση» των δανείων κατέρρευσαν είτε χρωστούν τόσα χρήματα ή εξυπηρετήσεις (...) που είναι πιο εύκολο να μάθουμε τους μυστικούς κωδικούς εκτόξευσης των πυρηνικών των μεγάλων δυνάμεων παρά κάτι κακώς γενόμενο στη χρυσή εποχή των τραπεζιτών.
Η «δημοκρατία», μη έχοντας τέτοιου είδους εξαρτήσεις, προσπάθησε και προσπαθεί να φωτίζει όλες αυτές τις πτυχές.

Η αλήθεια είναι ότι όσο περνάει ο καιρός και σπάει το απόστημα -κυρίως λόγω της τόλμης και της προστασίας που παρέχεται στους λίγους αλλά θαρραλέους και έντιμους δικαστικούς λειτουργούς- στοιχεία βρίσκονται, έρευνες δεν εμποδίζονται και στόματα ανοίγουν. Μία από τις μείζονες εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος ήταν το σχέδιο «καταβρόχθισης» ή/και απαξίωσης τραπεζικών ιδρυμάτων.

Τράπεζες όχι σε άριστη κατάσταση, αλλά όχι και σε χειρότερη από τις, τελικά, επιζήσασες.

Η Αγροτική, η Proton, οι κυπριακές είναι μερικά από τα παραδείγματα τραπεζών, η εξαφάνιση των οποίων εξυπηρέτησε πολλούς άλλους σκοπούς πλην της πολυδιαφημισμένης διάσωσης του τραπεζικού συστήματος.
Την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε την αποκάλυψη στοιχείων ελπίζοντας στην πορεία να καταφέρουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι ή έστω να φωτίσουμε γεγονότα και μεθοδεύσεις που μέχρι σήμερα ήταν στο σκοτάδι.


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus