Διυλιστήριο: Το Ισραήλ «παγώνει» τον ενεργειακό αγωγό με την Τουρκία! Σημαντικό όφελος για τη χώρα μας

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Το Ισραήλ «παγώνει» τον ενεργειακό αγωγό με την Τουρκία! Σημαντικό όφελος για τη χώρα μας



Ο αγωγός που θα περνούσε από τηνΤουρκία δεν είναι στην ατζέντα του Νετανιάχου

Εντυπωσιακή πρόοδο σημειώνουν τις τελευταίες εβδομάδες οι επαφές του Ισραήλ με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για θέματα διμερούς και τριμερούς ενεργειακής συνεργασίας έπειτα από μια μακρά περίοδο καθυστερήσεων και, ενδεχομένως, αναποφασιστικότητας των αρμοδίων όλων των πλευρών.

Πέρα από το Μνημόνιο Συναντίληψης για τον αγωγό EastMed που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία και είναι δημόσια γνωστό, το σημαντικότερο γεγονός, όπως επισημαίνουν έγκυρες διπλωματικές πηγές, είναι το διακριτικό μήνυμα που έχει φτάσει στην Αθήνα ότι ο σχεδιαζόμενος αγωγός Ισραήλ - Τουρκίας δεν βρίσκεται πια στην ατζέντα της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Πιθανόν κάποια στιγμή να επανεξεταστεί, αλλά αυτό θα γίνει αρκετά χρόνια αργότερα και αφού θα έχουν ξεκαθαρίσει πολλά άλλα συνδεόμενα θέματα, όπως η τιμή του εξαγόμενου ισραηλινού φυσικού αερίου, η διοχέτευσή του στις διεθνείς αγορές μέσω των τερματικών σταθμών υγροποίησης της Αιγύπτου και, ίσως αργότερα, μέσω ανάλογου σταθμού που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο.

Οπως είναι γνωστό, οι εκτιμώμενες ποσότητες των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της ίδιας της Κύπρου δεν επαρκούν για τη βιωσιμότητα του τερματικού σταθμού που σχεδιαζόταν να κατασκευαστεί στην περιοχή Βασιλικό, αλλά το θέμα μπορεί να επανεξεταστεί, αν υπάρξουν κάποια στιγμή διαθέσιμες ποσότητες από το Ισραήλ.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές προσθέτουν ότι η (στηριζόμενη και από την Αθήνα) συνεργασία Λευκωσίας - Ιερουσαλήμ είναι τόσο στενή, ώστε σύντομα θα συζητηθούν και ευαίσθητα θέματα που συνδέονται με κοιτάσματα σε περιοχές όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ.
Επισημαίνεται δε ότι η απόφαση ακύρωσης ή -επί μακρόν- αναβολής του σχεδίου του αγωγού Ισραήλ - Τουρκίας είχε ληφθεί εδώ και αρκετές ημέρες και δεν συνδέεται με τη διεθνή κρίση για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας και τις οργισμένες αντιδράσεις της Αγκυρας.


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus