Διυλιστήριο: Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους έχουν ξεκινήσει - Το7μηνο πλάνο της κυβέρνησης

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους έχουν ξεκινήσει - Το7μηνο πλάνο της κυβέρνησης



H ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στο να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα του ESM, να πετύχει τον Αύγουστο καθαρή έξοδο, χωρίς φυσικά να αιτηθεί προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ενώ στο μεταξύ επιθυμεί να έχει χτίσει ένα επαρκές «μαξιλάρι» ασφαλείας έως 19 δισ. ευρώ.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Την ίδια στιγμή το EwG, το οποίο εξουσιοδοτήθηκε σχετικά από το Eurogroup στην τελευταία του συνεδρίαση, καταστρώνει το μηχανισμό επιπλέον ελάφρυνσης του χρέους σε συνάρτηση με την ανάπτυξη, σύμφωνα με τη γνωστή γαλλική πρόταση, με τρόπο που να καλύπτει τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΝΤ, με τη σειρά του, κρίνει ως βιώσιμο το ελληνικό χρέος, συνθήκη απαραίτητη για να διασφαλιστεί η αυτοδύναμη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι τουλάχιστον το σενάριο που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, την ελάφρυνση του χρέους, αυτή θα εξαρτηθεί, επίσης, σε ένα βαθμό από το αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει τον Απρίλιο η ελληνική κυβέρνηση, καθώς στόχος των Ευρωπαίων είναι με αυτό να «πειστεί» το ΔΝΤ ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα ήρθε για να μείνει και, επομένως, σε συνδυασμό με όσα μέτρα ελάφρυνσης συμφωνηθούν να δεχθεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Η συνεδρίαση του EwG


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες συζητήσεις για τις παρεμβάσεις στο χρέος έχουν ξεκινήσει στους κόλπους του ESM και αναμένεται να εντατικοποιηθούν, αρχής γενομένης από την επόμενη συνεδρίαση του EwG στις 8 Φεβρουαρίου. Σε επίπεδο Eurogroup, η συζήτηση αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσειςστη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Άλλωστε, περί τα μέσα του επόμενου μήνα αναμένονται στην Αθήνα για την έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης οι θεσμοί, ενώ κοντά στα μέσα Ιουνίου, όπως φέρονται να συμφωνούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές, η συμφωνία για την επόμενη μέρα θα έχει γίνει πράξη, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, παρά τις όποιες διαφωνίες προκύψουν στην πορεία.

Πηγή bigbusiness.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus