Διυλιστήριο: «Ξαναμπαίνουν στην πρίζα» με εφάπαξ βοήθημα τα νοικοκυριά με κομμένο ρεύμα

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

«Ξαναμπαίνουν στην πρίζα» με εφάπαξ βοήθημα τα νοικοκυριά με κομμένο ρεύμα



Κάλυψη έως και 100% των οφειλών οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών στα οποία λόγω χρεών στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης, προκειμένου να επανασυνδεθούν, προβλέπει η απόφαση για το ειδικό βοήθημα συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την αναμενόμενη KYA των υπουργείων ΠΕΝ και Οικονομικών που ενεργοποιεί τη διάταξη σχετικά με την παροχή εφάπαξ ειδικού βοηθήματος για την επανασύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, προβλέπονται τα εξής:

-για οφειλές έως 6.000 ευρώ θα καλύπτεται το πλήρες ποσό

-για οφειλές 6.001-9.000 ευρώ το 75%

-για οφειλές 9.0001-12.000 ευρώ το 50%

-για οφειλές άνω των 12.000 ευρώ το 30%

Το μέρος της οφειλής που δεν θα καλυφθεί θα εξοφλείται από τους καταναλωτές σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων θα ορίζεται από τον εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στους δήμους όλης της χώρας θα συσταθούν Επιτροπές που θα εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα, θα αξιολογούν την πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων και θα χορηγούν το ειδικό βοήθημα. Ο ΔΕΔΔΗΕ (ο οποίος έχει οριστεί διαχειριστής του ειδικού λογαριασμού 10 εκατ. ευρώ που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό) θα καταβάλλει το ειδικό βοήθημα απευθείας στον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στον οποίο εκκρεμούν οι οφειλές. Στη συνέχεια θα υλοποιεί την επανασύνδεση, χωρίς να χρεώνει τα σχετικά τέλη.

Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται είναι:

Α. Η αποσύνδεση από το δίκτυο να έχει συμβεί στο παρελθόν (πριν την ενεργοποίηση της ΚΥΑ)

Β. Η αποσύνδεση να αφορά την κύρια κατοικία του προς εξέταση δικαιούχου

Γ. Να ικανοποιούνται τα κριτήρια υπαγωγής στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, δηλαδή:

-Για νοικοκυριό με ένα άτομο: ετήσιο εισόδημα 9.000-όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης 1.400 KWh.
-Μονογονεϊκή + 1 ανήλικος ή 2 ενήλικοι: ετήσιο εισόδημα 13.500-όριο κατανάλωσης 1.600 kWh.
-Μονογονεϊκή + 2 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 1 ανήλικος ετήσιο εισόδημα 15.750-όριο κατανάλωσης 1.700 kWh
-Mονογονεϊκή + 3 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι: ετήσιο εισόδημα 18.000-όριο κατανάλωσης 1.800 kWh
-Mονογονεϊκή + 4 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 3 ανήλικοιή 3 ενήλικοι + 1 ανήλικος: ετήσιο εισόδημα 24.750-όριο κατανάλωσης 1.900 kWh
-Mονογονεϊκή + 5 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 4 ανήλικοιή 3 ενήλικοί + 2 ανήλικος ή 4 ενήλικοι: ετήσιο εισόδημα 27.000-όριο κατανάλωσης 2.000 kWh.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω όρια υπαγωγής στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, προσαυξάνονται κατά 8.000 ευρώ εφόσον στο νοικοκυριό περιλαμβάνεται άτομο με αναπηρία τουλάχιστον 67% και κατά 15.000 ευρώ εφόσον περιλαμβάνεται άτομο με ανάγκη μηχανικής υποστήριξης. Επιπλέον, τα όρια της επιδοτούμενης κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh για άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 600 kWh για άτομα με ανάγκη μηχανικής υποστήριξης.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus