Διυλιστήριο: «Εσωσαν» τη θεά Αφροδίτη από τα χέρια αρχαιοκαπήλων

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

«Εσωσαν» τη θεά Αφροδίτη από τα χέρια αρχαιοκαπήλων



Χειροπέδες σε 46χρονο πριν την πουλήσει μαζί με άλλα αντικείμενα, που είχαν κλαπεί από το Μουσείο Θήρας

Στην τελική ευθεία προτού πάρει τον δρόμο για τη «μαύρη» αγορά αρχαιοτήτων, αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής πρόλαβαν και έσωσαν ένα μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, του 2ου ή του 1ου αιώνα π.Χ., συνολικού ύψους 80 εκατοστών, που είχε αφαιρεθεί από τις αποθήκες του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, στη Σαντορίνη. Η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε στο Λουτράκι Κορινθίας έναν 46χρονο αγρότη, ο οποίος είχε τοποθετήσει το άγαλμα μέσα στο αυτοκίνητό του με σκοπό να το πουλήσει, μαζί με άλλα αρχαία αντικείμενα, αντί 350.000 ευρώ, ενώ ταυτοποίησε και δύο Ελληνες συνεργούς του.

Σε βάρος των αρχαιοκαπήλων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. Η υπόθεση ενδέχεται να συνδέεται με την κλοπή που είχε διαπιστωθεί τον περασμένο Μάιο, με πρωταγωνιστή τον νυχτοφύλακα του Μουσείου Σαντορίνης, ο οποίος μαζί με έναν συνεργό του αφαιρούσαν -επί τουλάχιστον έναν χρόνο- πολύτιμες αρχαιότητες προκειμένου να τις πουλήσουν. Τότε οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. είχαν εκφράσει φόβους ότι, εκτός από τα 20 αντικείμενα (15 πήλινα αγγεία του 17ου αι. π.Χ. καθώς και τρία ειδώλια, δύο λίθινα και ένα πήλινο) που βρέθηκαν στην κατοχή του νυχτοφύλακα, υπήρχαν και άλλα που είχαν κλαπεί από τις αποθήκες και «αγνοούνται».

Οι αρχαιότητες

Αναλυτικά, οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του δράστη είναι οι εξής:
• Μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, που ακουμπάει σε πεσσό, φοράει χιτώνα και ιμάτιο, αποτελούμενο από οκτώ συνανήκοντα τμήματα, 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ., συνολικού ύψους 80 εκατοστών.

• Μαρμάρινο σώμα κυλινδρικής πυξίδας, ελληνιστικής περιόδου, διαμέτρου 14 εκατοστών και ύψους 6 εκατοστών, που φέρει διακόσμηση επάλληλων ανάγλυφων ταινιών με το συνανήκον τμήμα αυτού που συνιστά το πώμα της πυξίδας με διάμετρο 17 εκατοστά και ύψος 2 εκατοστά.
• Λίθος λαξευμένος στις τέσσερις πλευρές, διαστάσεων 25 εκατοστών και ύψους 14 εκατοστών, με παράσταση του Ηρακλή με τη Λερναία Υδρα, της ύστερης αρχαιότητας του 3ου αιώνα μ.Χ.

Τις αρχαιότητες εξέτασε αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.


https://diulistirio.blogspot.com/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus