Διυλιστήριο: Μουσεία και αρχαία μνημεία μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο (Η λίστα)

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Μουσεία και αρχαία μνημεία μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο (Η λίστα)


Λίστα με ακίνητα του Υπουργείου Πολιτισμού, στα οποία περιλεμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία, έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο

Στα 10.119 ακίνητα που βρίσκονται προς πώληση για να καλυφθεί μέρος του χρέους, έχουν συμπεριληφθεί στην σχετική λίστα αρκετά μνημεία, κυρίως από τα Χανιά.

«Αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής» είναι η απάντηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η ΛΙΣΤΑ

- μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων,
- η τάφρος του Βυζαντινού τείχους,
- η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων,
- ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα,
- συγκροτήματα ενετικών νεωρίων,
- ο προμαχώνας Μοnigo,
- o Ενετικός προμαχώνας Lando,
- το φρούριο Φιρκά και
- το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης).

Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία,

-τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου
-αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως
-το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος
- ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».

Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού


Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της δήθεν παραχώρησης μνημείων και ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


https://diulistirio.blogspot.com
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus