Διυλιστήριο: Σχέδιο δράσης των απογόνων αγωνιστών του 1821 κατά της υπογεννητικότητας

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Σχέδιο δράσης των απογόνων αγωνιστών του 1821 κατά της υπογεννητικότητας



Μια σημαντική πρωτοβουλία σε σχέση με την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας στις παραμεθόριες περιοχές της Θράκης και του ανατολικού Αιγαίου αναλαμβάνουν οι απόγονοι των αγωνιστών του 1821. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821, το οποίο τον ενημέρωσε για την σχετική προώθηση προγράμματος, με σκοπό την ενίσχυση της γεννητικότητας σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Πλαπούτας, παρουσιάζοντας την πρόταση του Ομίλου, εξήγησε πως στόχος είναι χορηγοί να αναλάβουν τη χρηματοδότηση κάθε παιδιού που θα γεννιέται στις περιοχές της Θράκης και του ανατολικού Αιγαίου, μέχρι και την ενηλικίωσή του (18 έτη), με το ποσό των 100 ευρώ μηνιαίως (1.200 ευρώ ετησίως). Ο Όμιλος έχει ήδη βρει τους πρώτους χορηγούς και είναι έτοιμος να ξεκινήσει άμεσα με τα πρώτα 100 παιδιά. Στόχος είναι κάθε χορηγός να αναλαμβάνει συγκεκριμένα παιδιά και να καταβάλει απευθείας στις οικογένειες τους το επίδομα. Επιδίωξη του Ομίλου είναι να καλυφθούν και άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Είμαστε οι πρώτοι που προτείνουν συγκεκριμένη δράση» τόνισε σχετικά ο Κ. Πλαπούτας. «Μέχρι σήμερα πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν παρουσιάσει την δραματική κατάσταση του δημογραφικού. Από εδώ και πέρα αναμένουμε η ακαδημαϊκή, επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας να αναλάβει μέτρα ανάσχεσης του προβλήματος».

Σε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Ομίλου αναφέρεται αναλυτικότερα: «Όπως όλοι γνωρίζουμε και όπως επισημαίνεται με ιδιαίτερη ανησυχία από τους ειδικούς επιστήμονες, η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό. Η οικονομική κρίση, μαζί με τη μαζική μετανάστευση νέων στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και την δραματική αύξηση της υπογεννητικότητας, έχουν περαιτέρω επιβαρύνει το δημογραφικό πρόβλημα στην χώρα μας.

»Η αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης στη χώρα μας αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Για τον σκοπό αυτό, απαιτείται εθνική πολιτική και ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων. Στον βαθμό που η πολιτεία δεν διαθέτει, διαρκούσης της οικονομικής ύφεσης, επαρκή μέσα για να χρηματοδοτήσει μία ολοκληρωμένη και αποτελεσματική δημογραφική πολιτική, θεωρούμε σκόπιμο να ενθαρρύνει κατά προτεραιότητα την ανάληψη κάθε σχετικής πρωτοβουλίας από ιδιωτικούς φορείς και ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω των εταιρικών προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης που αυτές υλοποιούν. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών του 1821, προωθεί ένα πρόγραμμα με σκοπό την ενίσχυση της γεννητικότητας σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδος, με την συνεργασία ελληνικών εταιρειών.

»Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τους εξής βασικούς όρους:
Δικαιούχοι: Οικογένειες με ανεπαρκείς οικονομικούς πόρους και μόνιμη κατοικία στη Θράκη ή σε ακριτικά νησιά, οι οποίες θα αποκτήσουν τέκνο από την έναρξη του προγράμματος και εφεξής, ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για πρώτο ή επόμενο τέκνο. Την επιλογή των οικογενειών θα αναλάβουν εκπρόσωποι του Ομίλου μας σε συνεργασία με την Εκκλησία και ενδεχομένως και άλλους τοπικούς φορείς βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων στη γεωγραφική περιοχή της Θράκης (συγκεκριμένα στους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) και σε ακριτικά νησιά της χώρας μας.
Επιδότηση: Οι συνεργαζόμενες εταιρείες θα καταβάλουν μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ για ένα τέκνο ανά οικογένεια (ήδη υφιστάμενη ή εν δυνάμει) από το μήνα γέννησης του τέκνου και εφεξής.
Διάρκεια επιδότησης: Από το μήνα γέννησης του παιδιού και έως τη συμπλήρωση της ηλικίας των 18 ετών.
Προσδοκώμενη έναρξη του προγράμματος: 1η Ιανουαρίου 2019, με την ελπίδα ότι θα έχουν τεθεί σε ισχύ οι σχετικές ρυθμίσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

»Ο Όμιλος έχει ζητήσει από την πολιτεία να προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν την έναρξη του προγράμματος άμεσα και θα ενισχύσουν τον σκοπό όπως εκτέθηκε ανωτέρω. Ως βασικές απαραίτητες ρυθμίσεις αναφέρουμε τις εξής: α) το χρηματοδοτούμενο επίδομα των 100 ευρώ ανά μήνα ανά οικογένεια, να εκπίπτει φορολογικά ως δαπάνη της εταιρείας που το καταβάλει, β) το επίδομα αυτό να μην φορολογείται ως εισόδημα των οικογενειών που το λαμβάνουν και γ) το επίδομα αυτό να είναι ακατάσχετο (επιπροσθέτως κάθε άλλου τυχόν ακατάσχετου ποσού) σε περίπτωση που οι οικογένειες-δικαιούχοι έχουν ήδη (ή τυχόν αποκτήσουν στο μέλλον) οφειλές προς τρίτους. Ο Όμιλος απευθύνεται σε όλες τις ελληνικές εταιρείες και τις καλεί να υιοθετήσουν να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή και να την εντάξουν ως προτεραιότητα στα εταιρικά προγράμματα τους κοινωνικής ευθύνης».


https://diulistirio.blogspot.com/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus