Διυλιστήριο: «Πόλεμος» κυβέρνησης – ΝΔ για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης – Δυσφορία Παυλόπουλου – Έντονες αντιδράσεις από τους Εισαγγελείς

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

«Πόλεμος» κυβέρνησης – ΝΔ για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης – Δυσφορία Παυλόπουλου – Έντονες αντιδράσεις από τους Εισαγγελείς



Κορυφώνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία για το ζήτημα των αλλαγών στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, μετά και την αρνητική απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αίτημα για συναίνεση, που διατύπωσε μέσω επιστολής του, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Στην απαντητική επιστολή του, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: “Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων”.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, σε δηλώσεις του στον Alpha σχολίασε ότι “οι μάσκες έπεσαν” και πρόσθεσε πως αυτή η απάντηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι “αποκαλυπτική των προθέσεων της ΝΔ”. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με την ανακοίνωσή της δίνει την εικόνα “ότι οι δικαστές είναι υποχείριο ή εργαλείο της εκάστοτε κυβέρνησης” και ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη θα ληφθεί από τον Πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει μετά τα νέα δεδομένα που έχουν ανακύψει.

Ακολούθως, το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε σε σχετική ανακοίνωση ότι “η άρνηση της ΝΔ στην συναινετική πρόταση της κυβέρνησης, επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας” και απηύθυνε τα ερωτήματα: “Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε; Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή; Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της;».

Από την πλευρά της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εξέφρασε την έντονη ενόχλησή της για τις πολιτικές διαστάσεις που έχει λάβει το ζήτημα της αλλαγής στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για “απαξιωτική για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης” πολιτική αντιπαράθεση.

Δημοσιεύματα ενέπλεξαν στην αντιπαράθεση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο κάνοντας λόγο για δήθεν παρέμβασή του στο θέμα της εκλογής της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας διέψευσαν τα σχετικά δημοσιεύματα, σημειώνοντας ότι δεν έχει υπάρξει “καμία παρέμβαση προς καμία κατεύθυνση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

Το θέμα σχολίασε μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Μπογιόπουλο, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης. Όπως τόνισε ο κ. Σεβαστίδης, «η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν πήρε θέση στην πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Διάβαζα προσεκτικά τις αντίθετες προσεγγίσεις που έγιναν από καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου ωστόσο θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα προεχόντως πολιτικό και οι δικαστικές ενώσεις δε έχουν κανένα λόγο να παρέμβουν και γι αυτό δεν το κάναμε».


https://diulistirio.blogspot.com
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus