Διυλιστήριο: Γ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών) «Εξωθεσμικοί παράγοντες υπαγορεύουν μέτρα εξαθλίωσης»

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Γ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών) «Εξωθεσμικοί παράγοντες υπαγορεύουν μέτρα εξαθλίωσης»

Η κατάσταση στους δικηγόρους είναι τουλάχιστον δραματική. Ομως η λύση δεν είναι να αυτοκτονήσουμε...
Συνέντευξη στη ΒΑΝΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Καυστικός κατά της κυβερνητικής πολιτικής εμφανίζεται ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος, ο οποίος καταγγέλλει ότι πίσω από τα μνημονιακά μέτρα κρύβονται διεθνή και εγχώρια οικονομικά συμφέροντα.
Τονίζει ότι η χάραξη της γενικής πολιτικής γίνεται από εξωθεσμικούς παράγοντες, κάτι που, όπως επισημαίνει, θέτει ζήτημα δημοκρατίας.
Χαρακτηρίζει κατάφωρα αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις για τις προσωρινές διαταγές που πέρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, ενώ για το νέο Κώδικα Δικηγόρων αναφέρει ότι επιχειρείται να αποκρουστούν μνημονιακής εμπνεύσεως οπισθοδρομήσεις.
* Είναι η πολλοστή φορά που ψηφίζονται νομοθετήματα τα οποία καταγγέλλονται ως αντισυνταγματικά. Τίθεται ζήτημα δημοκρατίας;
- Ο ίδιος ο ορισμός της Δημοκρατίας δεν εξαντλείται στην αναγνώριση του λαού ως πηγής κάθε εξουσίας αλλά περιλαμβάνει και την άσκηση όλων των εξουσιών προς το συμφέρον του λαού. Οταν η γενική πολιτική της χώρας κατευθύνεται από εξωθεσμικούς παράγοντες, οι οποίοι, κατά παράβαση κάθε έννοιας συνταγματικής νομιμότητας, υπαγορεύουν μέτρα που εξαθλιώνουν τους πολίτες προκειμένου να ωφεληθούν συγκεκριμένα διεθνή και εγχώρια οικονομικά συμφέροντα, σαφώς και τίθεται ζήτημα Δημοκρατίας.
* Η απορρύθμιση του επαγγέλματος μέσω της λεγόμενης απελευθέρωσης και η εφαρμογή μνημονιακών μέτρων στον κλάδο έχουν οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος των δικηγόρων και κυρίως των νέων στην εξαθλίωση. Γιατί δεν συγκαλείτε Γενική Συνέλευση;
- Ο ΔΣΑ πρωτοστάτησε με το ΤΕΕ στη δημιουργία διασυντονιστικού οργάνου που συνεδριάζει ανά δεκαπενθήμερο και εξετάζει την ανάπτυξη κοινών δράσεων απέναντι στη «μνημονιακή» λαίλαπα, με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΓΕΩΤΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, του ΠΙΣ, της ΕΟΟ, του ΟΕΕ και του ΣΣΑ. Οσον αφορά στις Γενικές Συνελεύσεις στις οποίες αναφέρεστε, από τους περίπου 22.000 συναδέλφους-μέλη του Συλλόγου μας, δυστυχώς η συμμετοχή σπανίως ξεπερνά τους 1.000-1.500, οι δε αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων είναι δεσμευτικές για όλους. Η κατάσταση στους δικηγόρους είναι τουλάχιστον δραματική. Ομως η λύση δεν είναι να αυτοκτονήσουμε.
* Με ποιες ρυθμίσεις του νέου Κώδικα Δικηγόρων διαφωνείτε;
- Επειτα από μακρά περίοδο διαβούλευσης, με τη συμμετοχή του συνόλου των συναδέλφων, αυτές τις μέρες είμαστε σε διαρκή επαφή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να αποφευχθούν κατά το δυνατόν «μνημονιακής» εμπνεύσεως οπισθοδρομήσεις, οι οποίες απειλούν να υποσκάψουν περαιτέρω το χαρακτήρα της δικηγορίας ως δημοσίου λειτουργήματος και το δικαίωμα του δικηγόρου σε μια αξιοπρεπή διαβίωση. Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, έχει επανειλημμένα στο παρελθόν τοποθετηθεί για το δημόσιο χαρακτήρα του δικηγορικού λειτουργήματος.
* Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο χώρο της Δικαιοσύνης;
- Εντελώς επιγραμματικά, θα σας έλεγα ότι η εξομάλυνση της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης προϋποθέτει αύξηση του αριθμού των δικαστών και του ανθρώπινου δυναμικού των διοικητικών υπηρεσιών των δικαστηρίων, χωροταξική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, ταχεία υλοποίηση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων στο σύνολο των δικαστηρίων της χώρας, αναμόρφωση των Κωδίκων Δικονομίας, ενίσχυση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων και διασφάλιση της ανεξαρτησίας των δικαστών.
* Πώς σχολιάζετε τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου αναφορικά με τις προσωρινές διαταγές και τα ασφαλιστικά μέτρα;
- Η εξάρτηση της έκδοσης και της ισχύος της προσωρινής διαταγής από το χρόνο συζήτησης της σχετικής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και, επί διαφορών για άκυρη απόλυση εργαζομένου, η εξάρτηση της ισχύος των ασφαλιστικών μέτρων από το χρόνο συζήτησης της σχετικής αγωγής είναι κατάφωρα αντισυνταγματικές. Η παροχή και η διατήρηση της προσωρινής δικαστικής προστασίας δεν επιτρέπεται να εξαρτώνται από την εξυπηρέτηση σκοπών αντίθετων προς την ανάγκη διαφύλαξης των δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των πολιτών, οι δε προθεσμίες που προβλέπονται είναι στην πράξη αδύνατον να τηρηθούν. Εξάλλου, τα ίδια τα δικαστήρια έχουν κρίνει ότι οι όποιες προθεσμίες ενέργειας, όταν δεν συνδέονται με παραγραφή ή αποσβεστική προθεσμία, είναι ενδεικτικές.
enet
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus