Διυλιστήριο: ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ : Δυσμενής νόμος της Ε.Ε. για τους σπόρους

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ : Δυσμενής νόμος της Ε.Ε. για τους σπόρους

ΤA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA ΣTH MAXH ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ.
Η Γενική Διεύθυνση για την Υγεία και τους Καταναλωτές (DG SANCO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργάζεται για την αναθεώρηση της Νομοθεσίας που διέπει τους Σπόρους και το πολλαπλασιαστικό υλικό και την αντικατάσταση μίας σειράς πρόσφατων οδηγιών που ερμηνεύονται από την Εθνική Νομοθεσία κάθε χώρας, από έναν ενιαίο Κανονισμό που θα τεθεί σε ισχύ άμεσα σε όλα τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. χωρίς τοπική ερμηνεία. 
Αυτό ταιριάζει στις ανάγκες των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή σπόρων, που
θέλουν ομοιόμορφους νόμους σε όλες τις αγορές τους, αλλά θα βλάψει τις διαφορετικές δομές της γεωργίας και τις διαφορετικές χρήσεις και τρόπους παραγωγής σπόρων. Αν θέλετε να ενεργήσετε υπέρ της κυριαρχίας των σπόρων, για τους αγρότες και διατηρητές σπόρων, θα πρέπει να δραστηριοποιηθείτε τους επόμενους μήνες!
H Βιοποικοιλότητα στόχος επίθεσης!
Το τρέχον σχέδιο του προτεινόμενου Κανονισμού, από το Νοέμβριο 2012, περιλαμβάνει μερικά δρακόντεια μέτρα για τους σπόρους που παράγονται στον αγρό και την ποικιλομορφία των φυτικών ποικιλιών. Οι αγρότες ως παραγωγοί σπόρων θα υπόκεινται στις ίδιες υποχρεώσεις εγγραφής και κανονισμών όπως μία πολυεθνική εταιρεία παραγωγής σπόρων. Οι σπάνιες ποικιλίες καθώς και οι παλιές ποικιλίες θα τεθούν σε κίνδυνο, και η ελεύθερη ανταλλαγή σπόρων και άλλου πολλαπλασιαστικού υλικού μπορεί αποτελεσματικά να απαγορευτεί. 
Εφόσον οι ποικιλίες πρέπει να καταχωρούνται και να περνούν εκτεταμένες δοκιμές, τότε θα παρουσιαστούν αδικαιολόγητα υψηλά εμπόδια για τους αγρότες, καταναλωτές, και την ποικιλομορφία στη γεωργία και κηπουρική.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Σπόρων, μία οργάνωση λόμπι των πολυεθνικών παραγωγής σπόρων, έχει δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος αφορά τον έλεγχο των μικρών εξειδικευμένων αγορών (niche markets) και να καταστούν μη ελκυστικές, και ο δεύτερος να εγγράψουν όλους όσους (ιδιο) παράγουν σπόρο στον αγρό, προκειμένου να συλλέξουν δικαιώματα από αυτούς. Επίσης, προσπαθούν να συνδυάσουν τον έλεγχο και την αξιολόγηση για την προστασία των φυτικών ποικιλιών (Plant Variety Protection-PVP) με τη χορήγηση αδειών για την εμπορία και να ιδιωτικοποιήσουν την όλη διαδικασία. Αυτό θα πλήξει τις μικρές επιχειρήσεις και τους αγρότες, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενες και παράλογες δαπάνες για δοκιμές και αξιολόγηση για κάθε μεμονωμένη ποικιλία σπόρων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν.
Ποιο είναι το επόμενο;
Το τρέχον σχέδιο Kανονισμού γράφτηκε από τη DG SANCO. Πριν να γίνει μια επίσημη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) και η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος (DG ENVI) πρέπει να συμφωνήσουν για το περιεχόμενο της. Αυτή τη στιγμή (Mάρτιος 2013) υπάρχουν διάφορα σημεία διαφωνίας.
Αυτό αφήνει ένα παράθυρο ανοικτό, που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στον αγώνα για περισσότερη ποικιλομορφία, για ελεύθερα επικονιαζόμενες ποικιλίες(open pollinated varieties-OPV)  (έναντι των “υβριδικών” ποικιλιών), καθώς και για μεγαλύτερη ποικιλία σπόρων στα χέρια των αγροτών, κηπουρών και διατηρητών σπόρων.
Τα αιτήματά μας για ένα νέο Νόμο της ΕΕ για τους σπόρους:
• Όχι σε οποιαδήποτε  ρύθμιση της ανταλλαγής σπόρων των διατηρητών σπόρων και γεωργών!
• Όχι στην υποχρεωτική εγγραφή ή πιστοποίηση για τις ελεύθερα επικονιαζόμενες ποικιλίες (open pollinated varieties) !
•Όχι στη διάκριση εις βάρος των ποικιλιών βιολογικής  γεωργίας από τα πρότυπα εγγραφής, πιστοποίησης και υγείας των φυτών!
•Διαφάνεια σχετικά με τις μεθόδους αναπαραγωγής και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (διπλώματα ευρεσιτεχνίας και / ή προστασία των ποικιλιών φυτών) των εγγεγραμμένων ποικιλιών!
•Νέος ορισμός των ποικιλιών: όχι μόνο ομοιογενείς και σταθερές ποικιλίες, αλλά και ελεύθερα επικονιαζόμενες, επιλεγμένες από πληθυσμούς!
• Όχι στην ιδιωτικοποίηση της εγγραφής και πιστοποίησης!
Το 2013, θα υπάρξει η ανάγκη να δράσουμε για τη γεωργική και κηπευτική ποικιλομορφία, καθώς και για τα δικαιώματα των αγροτών και των κηπουρών για την διάσωση, αναπαραγωγή, ανταλλαγή και εμπορία των σπόρων. Για την Κυριαρχία των σπόρων!

Για τις τρέχουσες πληροφορίες στα αγγλικά δείτε:
(μετάφραση από τα Αγγλικά : Ραλλού Τσίγγου – ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ, Δίκτυο για την Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Gεωργία- www.aegilops.gr)
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 1Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

1 Comment

  1. Thank you for sharing this informative blog with us. Your blog is very useful for us. Looking for top-notch cdr writing services in Australia? Look no further! Our expert team specializes in crafting high-quality CDRs tailored to meet the requirements of Engineers Australia (EA) for migration skills assessment .With a deep understanding of the Australian engineering industry and extensive experience in writing successful CDRs, our skilled writers ensure that your report showcases your skills, experiences, and qualifications in the best possible light.





    ΑπάντησηΔιαγραφή

comments powered by Disqus