Διυλιστήριο: Θέμα Grexit επαναφέρουν οι FT Δημοσίευμα του Wolfgang Munchau τραβάει την κουρτίνα στα παρασκήνια και αποκαλύπτει τις διεργασίες

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Θέμα Grexit επαναφέρουν οι FT Δημοσίευμα του Wolfgang Munchau τραβάει την κουρτίνα στα παρασκήνια και αποκαλύπτει τις διεργασίες

Το διεθνές κλίμα επιδεινώνεται και το ελληνικό πρόβλημα επανέρχεται στο προσκήνιο, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει ότι οι συζητήσεις για Grexit έχουν τελειώσει και πως η χώρα επιστρέφει σε αναπτυξιακό μονοπάτι. Δημοσιεύμα του Wolfgang Munchau  στους Financial Times επισημαίνει ότι  «Το Grexit αρχίζει να μοιάζει πιο εφικτό για την Αθήνα».
Στο ίδιο μήκος κύματος το Sofokleousin.gr από το πρωί σήμερα αναφέρεται στον κίνδυνο ελληνικου ατυχήματος, εντοπίζοντας παράλληλα και το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται στην ελληνική κυβέρνηση.
Το άρθρο του Wolfgang Munchau τραβάει την κουρτίνα αποκαλύπτοντας παρασκηνιακές διεργασίες στην κεντρική πολιτική σκηνή και σενάρια που κυκλοφορούν μεταξύ Ουάσινγκτον, Βρυξελλών και Βερολίνου και η ηχός των οποίων έφτασε στην Αθήνα με τις επισκέψεις Σόιμπλε και Λιού,
Ακόμα και αν το δημοσίευμα απέχει παρασάγκας από την πραγματικότητα και αν είναι μεθοδευμένο από οποιαδήποτε κέντρα, η πραγματικότητα για την κυβέρνηση δεν αλλάζει: Καλείται να διαχειριστεί μια νέα κρίση, η οποία αν και σε επικοινωνιακό επίπεδο ακόμα, δείχνει να έχει βαθειές ρίζες. Η κρίση αυτή ίσως αποτελέσει και ευκαιρία για ριζοσπαστικές λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα. 

«Ίσως ο Έλληνας πρωθυπουργός να έχει λάβει κατ’ ιδίαν πληροφόρηση, ότι η Ευρωζώνη θα προχωρήσει τελικά σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σε περαιτέρω επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων, σε νέες μειώσεις στα επιτόκια, σε έναν συνδυασμό αυτών ή και σε περισσότερα. Όμως όλοι εμείς οφείλουμε να υποθέτουμε, ότι η μελλοντική πολιτική που θα ακολουθηθεί, θα είναι αυτή που περιέγραψε ο κ. Σόιμπλε» σχολιάζει ο αρθρογράφος.

«Σε συζητήσεις μου με αξιωματούχους, σπάνια συναντώ κάποιον να μου πει ευθέως ότι η Αθήνα θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την οικονομία της, με πλήρως αποκατεστημένη απασχόληση και εξυπηρετώντας άνετα το σύνολο των υποχρεώσεών της» προσθέτει.

Κάνοντας λόγο για ένα «παράδοξο», όπως λέει, ο W. Munchau υποστηρίζει ότι «οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται για να μείνει η Ελλάδα εντός Ευρωζώνης, είναι αυτές που καθιστούν πιο βιώσιμη μια ενδεχόμενη επιλογή εξόδου».
sofokleousin
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus