Διυλιστήριο: Στα Μαρμαρένια Αλώνια ... του Πεδίου του Αρεως (ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Στα Μαρμαρένια Αλώνια ... του Πεδίου του Αρεως (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαρμαρένια αλώνια και ντιζαϊνάτα συντριβάνια, που δεν λειτουργούν, κοσμούν ένα έργο που ρημάζει με τους τοπικούς άρχοντες να σπεύδουν να αναλάβουν καθυστερημένα την ευθύνη για μελλοντικές …επεμβάσεις

Με έκταση 277 στρέμματα, στην καρδιά του πολύπαθου κέντρου της πρωτεύουσας, το Πεδίο του Άρεως βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητούμενων παρεμβάσεων, ενόψει των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Μπήκε στο στόχαστρο της «ανάπλασης» τον Απρίλιο του 2008 και παρά τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν, μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί λειτουργική λύση για βασικά ζητήματα, όπως η καθαριότητα και η φύλαξη.

Οι επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα ρίξουν για άλλη μια φορά το φως της δημοσιότητας σε ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια άλση της Αθήνας, τα ερωτήματα παραμένουν πολλά και οι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες θα κονταροχτυπηθούν με νέες ιδέες για μια…. παλιά ιστορία

Το έργο της ανάπλασης, του ιστορικού πάρκου εκτελέστηκε, υπό τις οδηγίες του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη, που εκλέχτηκε αμέσως μετά Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του Γ.Καμίνη, και παραδόθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2010. Κάλυψε περίπου 250 στρέμματα του πάρκου και στοίχισε 9.663.990 ευρώ με χρηματοδότηση από το Γ' ΚΠΣ, το ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους.



Η υπερνομαρχία, λίγο πριν τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του 2010 είχε παραλάβει τμηματικά και με εκκρεμότητες το έργο. Ο ανάδοχος εργολάβος, αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας και το Φεβρουάριο του 2008, η Περιφέρεια Αττικής είχε αποφασίσει την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της αναδόχου εταιρείας, καταγγέλλοντας στην ουσία τη σχετική σύμβαση.

Το τμήμα του έργου που δεν έχει ολοκληρωθεί είναι το γνωστό ως «κέντρο Οικονομίδη», για το οποίο οι πληροφορίες λένε ότι ο εργολάβος, κατόπιν εορτής διαπίστωσε στατικά προβλήματα που δεν είχαν εντοπιστεί στην προμελέτη, με αποτέλεσμα να ζητά αναθεώρηση των μελετών του έργου.

Από την παράδοση κιόλας του έργου είχαν εκφραστεί ενστάσεις και ανησυχίες για σοβαρές πλημμέλειες, όσον αφορά στη φυτοτεχνική μελέτη, για έλλειψη πρόνοιας για τη συντήρηση του έργου και για τη διασφάλιση των πόρων για την ασφάλεια και την καθαριότητα της περιοχής.

Λίγους μήνες μετά το «κόψιμο της κορδέλας» , τα προβλήματα συντήρησης συσσωρεύονται και αμαυρώνουν την εικόνα το αναπλασμένου Πεδίου του Άρεως: Σπασμένα φώτα, προβλήματα στην ύδρευση των φυτών και των δέντρων, Ροδώνες χωρίς Τριαντάφυλλα, Υδάτινη Διαδρομή χωρίς νερό με άνυδρα ποταμάκια και σιντριβάνια, κλειστές τουαλέτες, συνθέτουν ένα τοπίο οικείο δυστυχώς στην Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων. 10.000.000 ευρώ δαπανήθηκαν για ένα ανολοκλήρωτο έργο που στενάζει κάτω από το βάρος της οικονομικής στενότητας, των γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων και των ανίσχυρων «αναρμόδιων» υπεύθυνων φορέων.

Η συνέχεια είναι ακόμη πιο απογοητευτική:

Τον Ιούνιο του 2012 προκηρύσσεται από την Περιφέρεια Αττικής διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για τη φύλαξη του πεδίου του Άρεως, χαρακτηρίζοντας το πάρκο ως σημαντικό χώρο περιπάτου και αναψυχής για τους Αθηναίους. Η σχετική προκήρυξη ακυρώθηκε δέκα μήνες από την ίδια την Περιφέρεια, αφού η αρμόδια Διεύθυνση Πάρκων και Αλσών διαπίστωσε ότι απαιτούνται επικαιροποιημένες τεχνικές προδιαγραφές!

Προκρίθηκε η εύκολη λύση του –πρόχειρου διαγωνισμού και κατακυρώθηκε με τριμηνιαία σύμβαση η φύλαξη στην ανάδοχο εταιρεία SWEDISH SYSTEMS SECURITY Ε.Π.Ε.



Έως το Νοέμβριο του 2012, τον καθαρισμό του άλσους είχε αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων, έχοντας συνάψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια. Από τότε έως σήμερα ο καθαρισμός του γίνεται από περίπου 50 άτομα που εργάζονται με πεντάμηνες συμβάσεις και επικουρικά από το Δήμο δύο φορές την εβδομάδα με απογοητευτικά αποτελέσματα .

Ελλιπής όμως, είναι και η φροντίδα, των φυτών, των δέντρων του πάρκου, παρά τις χιλιάδες ευρώ που έλαβε, για αυτόν ακριβώς το σκοπό, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτου. Για ένα μόνο έργο, για βιολογική μέθοδο φυτοπροστασίας, το Μπενάκειο -στο οποίο προεδρεύει ο αδελφός του Σαμαρά, Αλέξανδρος- έλαβε 90.000,00 από την Περιφέρεια Αττικής

Τραγικές εικόνες περιγράφουν οι πολίτες που επισκέπτονται το Πεδίον του Άρεως, κάτοικοι, αλλά και εργαζόμενοι της περιοχής, οι οποίοι επισημαίνουν ότι «σημεία εγκατάλειψης και παρακμής συνεχίζουν να υπάρχουν, αρκετοί αναξιοπαθούντες αναζητούν καταφύγιο σε διάφορες γωνιές του και το αίσθημα της ανασφάλειας παραμένει έντονο». Το πρόβλημα «κουκουλώθηκε» με την πρόσφατη απόφαση του περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής να κλείνει το Πάρκο τις νυχτερινές ώρες

Την ίδια στιγμή εθελοντές, καταγγέλλουν ότι έχουν γίνει σημαντικά λάθη σε σχέση με την ανάπλαση, τα οποία όχι μόνο αύξησαν σημαντικά το κόστος της, αλλά αλλοίωσαν και τον χαρακτήρα του πάρκου, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χρησιμοποίηση πολλών τετραγωνικών μέτρων μαρμάρου για την κατασκευή σιντριβανιών και διαδρόμων.

Οι «καλλικρατικοί» πειραματισμοί , η προχειρότητα του σχεδιασμού και η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς τους απαιτούμενους πόρους και προσωπικό δημιούργησαν βαριές γραφειοκρατικές δομές χωρίς δυνατότητα επίλυσης ζωτικών θεμάτων για την καθημερινότητα του πολίτη. Τρία χρόνια μετά την παράδοσή του έργου, η Περιφέρεια έχει επιδείξει χαρακτηριστική αδυναμία να διαχειριστεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους περιπάτου και αναψυχής των Αθηναίων.

Η καθυστερημένη προσφορά του Δημάρχου Αθηναίων να αναλάβει το έργο στο μέλλον δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Στην Αθήνα που σπαράζεται από την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση και τα συλλογικά αδιέξοδα, τα πάρκα, οι χώροι αθλοπαιδιών και αναψυχής, είναι μια νησίδα ανακούφισης για τους δοκιμαζόμενους πολίτες. Αυτοί οι χώροι, με σχετικά μικρό κόστος και με την ενεργοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, ώστε να βρεθούν μόνιμες λύσεις , με πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού θα πρέπει να παραδοθούν φιλόξενοι και ανοικτοί στα παιδιά, τους ηλικιωμένους , σε συλλογικότητες και δίκτυα αλληλεγγύης. Η πόλη μας τους έχει ανάγκη.

Δείτε το βίντεο και θα αντιληφθείτε τι ακριβώς συμβαίνει:

Το τεκμήριο
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus