Διυλιστήριο: Κριμαία: Θα ανασύρουν βυζαντινό πλοίο του 10ου αιώνα

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Κριμαία: Θα ανασύρουν βυζαντινό πλοίο του 10ου αιώνα


Από το Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών στη Σεβαστούπολη ανακοινώθηκε ότι αρχαιολόγοι εξειδικευμένοι στην υποβρύχια αρχαιολογία θα επιχειρήσουν να ανασύρουν από το βυθό της Μαύρης Θάλασσας ένα βυζαντινό πλοίο του 10ου αιώνα, το οποίο έχει εντοπιστεί πριν από πέντε χρόνια κοντά στο ακρωτήρι Φόρος- (ρωσικά:Форос).

«Μέσα στο τρέχον έτος θα επιχειρήσουμε να βγάλουμε στην επιφάνεια ένα βυζαντινό πλοίο, το οποίο χρονολογείται περίπου τον 10ο -11ο αιώνα μ.Χ.. Το ναυάγιο εντοπίστηκε πριν από 5 χρόνια σε βάθος 124 μέτρων στην πλευρά του ακρωτηρίου Φόρος και απέχει από την ακτή περί τα 20 χλμ», είπε ο Γ. Βορονόφ από το Κέντρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλοίο από μόνο του αποτελεί ένα μοναδικό εύρημα.
«Είναι ένα εξαιρετικό αντικείμενο, το οποίο καλύφθηκε με άμμο, από την οποία προεξέχουν τα κουπιά, η πρύμνη, υπάρχουν αμφορείς σκόρπιοι. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και από αρχαιολογική και επιστημονική άποψη. Αυτό που ενδυναμώνει το ενδιαφέρον μας είναι ότι το πλοίο ναυάγησε αρκετά μακριά από την ακτή και αυτό αποτελεί πλεονέκτημα, στο ότι δεν έγινε λεία αρχαιοκάπηλων ή κυνηγών θησαυρών κατά την εποχή του ναυαγίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πόλη Θεοδοσία, ειδικά για αυτό το πλοίο, το μήκος του οποίου είναι περίπου 50 μέτρα, θα κατασκευασθεί θολωτή αίθουσα όπου θα τοποθετηθεί και θα εκτίθεται.

Πρόκειται για ένα βυζαντινό πλοίο, κληρονόμος της αρχαίας τριήρους και με λειτουργικές αρμοδιότητες ενός αρχαίου αντιτορπιλικού- κυνηγού των πειρατών, είπε ο καθηγητής.

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus