Διυλιστήριο: «Μέτωπο» Κινημάτων ενάντια στην αρπαγή δημόσιας περιουσίας

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

«Μέτωπο» Κινημάτων ενάντια στην αρπαγή δημόσιας περιουσίας

Την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας αποκάλυψαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από πρόσκληση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Κρίτωνα Αρσένη, πέντε κινήματα πολιτών. Συγκεκριμένα, τα κινήματα που εναντιώνονται στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, στην πώληση της ΕΥΑΘ, στην πώληση τεσσάρων σχολείων στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, στην καύση των σκουπιδιών και στο ΣΜΑ Ευκαρπίας, αλλά και αυτό της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου Θεσσαλονίκης, κατήγγειλαν, παρουσία των ΜΜΕ, την ανεπανόρθωτη ζημιά στο δημόσιο συμφέρον και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την αρπαγή της δημόσιας περιουσίας από άκρη σε άκρη της Ελλάδας.

Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκαν και τα τέσσερα ντοκιμαντέρ που παρήγαγε ο Κρίτων Αρσένης προκειμένου να βοηθήσει στην επικοινωνία και αποτελεσματικότητα του δίκαιου αγώνα των κινημάτων αυτών.

Ο ευρωβουλευτής απηύθυνε ειδική πρόσκληση προς όλους τους συμπολίτες μας να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους ως εθελοντές την ορθή οργάνωση και ομαλή διεξαγωγή στις 18/5 στον Α’ Γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, του δημοψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ προκειμένου όπως τόνισε, «να μπορέσει να αποφανθεί η ίδια η πόλη σχετικά με το ποιος θέλει να διαχειρίζεται το νερό της».

Με αφορμή την παρουσίαση των ντοκιμαντέρ που παρήγαγε ο Κρίτων Αρσένης, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής δήλωσε:«Εκπρόσωποι πέντε κινημάτων παρουσίασαν στις Βρυξέλλες τους παράλληλους αγώνες τους για την αποτροπή της αρπαγής της δημόσιας περιουσίας ενώ εξετάσαμε τρόπους συντονισμού της συνεργασίας των κινημάτων αυτών προκειμένου να ‘σπάσει’ το σιωπητήριο και να σταματήσει η διαστρέβλωση της πραγματικότητας που επιβάλλεται από την κυβέρνηση και ένα κομμάτι των ΜΜΕ. Σύντομα η συνεργασία αυτή των κινημάτων να πάρει ‘σάρκα και οστά’ με κοινές εκδηλώσεις και εύχομαι η ‘ομπρέλα’ αυτή να καλύψει όλη τη χώρα και από άκρη σε άκρη, κάθε τόπο, όπου επιχειρείται η αρπαγή της δημόσιας περιουσίας. Θα συνεχίσω να στηρίζω κάθε δίκαιο αγώνα των πολιτών και να προσπαθώ να συμβάλω στη σύνδεση και ενδυνάμωση μέσω της συνεργασίας, τη φωνή των κινημάτων και την αποτελεσματικότητά τους».

Σκουριές: «Θα νικήσουμε γιατί παλεύουμε για τη ζωή μας»

Για ολική καταστροφή της περιοχής της Χαλκιδικής έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη περιγράφοντας με λεπτομέρεια τον πρωτοφανή παραλογισμό τον οποίο η συγκυβέρνηση αποκαλεί με θράσος «επένδυση», ακυρώνοντας κάθε άλλη ανάπτυξη στην περιοχή των Σκουριών». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αγώνας των κατοίκων θα είναι νικηφόρος ενώ έκανε λόγο για ένα «μεγάλο σκάνδαλο» που ξεκίνησε το 2003 όταν υφυπουργός Οικονομικών ήταν ο Χρ. Πάχτας.

«Η TVX ήταν πτωχευμένη, ξεπτώχευσε πούλησε τα μεταλλευτικά δικαιώματα στο Δημόσιο και μετά ξαναπτώχευσε. Λίγες ώρες μετά, τα δικαιώματα αγόρασε η Ελληνικός Χρυσός» σημείωσε η βουλευτής ενώ πρόσθεσε ότι το κόστος αγοράς για την εταιρεία ήταν μόλις 11 εκατ. ευρώ για 3.000 στρέμματα, 3 εργοστάσια, στοκ από προηγούμενες εξορύξεις, ενώ οι προβλέψεις για κέρδη αγγίζουν τα 2,5 δις ευρώ. «Η εταιρεία προτίθεται να κάνει ανοικτή εξόρυξη στον Κάκαβο με 9 γεωτρήσεις όταν το βουνό είναι ο βασικός υδροδότης της περιοχής. Αυτό ενέχει τεράστιο κίνδυνο για το νερό της Χαλκιδικής», επεσήμανε η Κ. Ιγγλέζη η οποία αναφορικά αμφισβήτησε ότι θα εφαρμοστεί το flash smelting, ως μέθοδος εξόρυξης, ενώ επικαλέστηκε επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν ότι έχει γίνει μεγάλη έκλυση αρσενικού αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι θα εκλύονται 3.000 τόνοι σκόνης κάθε ώρα και όχι την ημέρα όπως «λανθασμένα έχει ειπωθεί».

Αναφερόμενη στους κατοίκους της περιοχής, η κ. Ιγγλέζη τόνισε χαρακτηριστικά ότι «έπαψαν να είναι οι άβουλοι πολίτες που νοιάζονταν μόνο για τον εαυτό τους. Ανακατασκεύασαν μόνοι τους με ίδια μέσα, ολόκληρο παιδικό σταθμό για το δήμο, επειδή ο Χρ. Πάχτας ήθελε να ολοκληρωθεί το έργο με χορηγία της ‘Ελληνικός Χρυσός’. Δεν ξεγελιούνται με χάντρες και καθρεφτάκια. Δεν είναι ιθαγενείς» κατέληξε.

«Μεγάλο στοίχημα το δημοψήφισμα για το νερό»

Για τη μεγαλειώδη προσπάθεια του κινήματος «SOSτε το Νερό» να ενημερώσει την πόλη για την ιδιωτικοποίηση του νερού, μίλησε ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, Γ. Αρχοντόπουλος. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν έγινε καμία πρόσληψη τα τελευταία 10 χρόνια, ότι η Πολιτεία έχει απαξιώσει την εταιρεία στην οποία εργάζονται πλέον μόλις 235 εργαζόμενοι… πολύ λιγότεροι από τις 3.000 θέσεις εργασίας που υπόσχεται η επίδοξη αγοράστρια εταιρεία.

Ο Γ.Αρχοντόπουλος έκανε αναφορά στο μεγάλο στοίχημα του κινήματος, το δημοψήφισμα της 18ης Μαϊου το οποίο θα στηθεί από το κίνημα των πολιτών και από εθελοντές στον Α’ γύρο των δημοτικών εκλογών στα εκλογικά τμήματα των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος στα οποία θα στηθούν κάλπες με ερώτημα «ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Ο Γ. Αρχοντόπουλος έκανε λόγο για μια «τρομερή υποστήριξη σε πανευρωπαϊκή βάση ,ε 30 παρατηρητές από 14 χώρες του εξωτερικού για να υπάρξει μια βαρύτητα στο αποτέλεσμα αλλά και για στενή επαφή με τα κινήματα του νερού».

Τα στρατόπεδα στους πολίτες

Για το στρατόπεδο Καρατάσου μίλησαν ο Παναγιώτης Λογγινίδης, νομικός του Κινήματος, ο Σάκης Λαζαρίδης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρατάσου και τους «Περιαστικούς Καλλιεργητές» (ΠΕΡΚΑ), ενώ η αρχιτέκτονας Βιβιάνα Μεταλληνού παρουσίασε την πρόταση αξιοποίησης του χώρου την οποία στηρίζουν 55 σύλλογοι και φορείς της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Για συνεχή προσκόμματα από τον στρατό έκανε λόγο ο Π. Λογγινίδης. «Αναγκαστήκαμε να καταθέσουμε εξώδικη δήλωση και μήνυση στο στρατό για την τακτική του» σημείωσε. «Εμείς λειτουργούμε προληπτικά για να προλάβουμε τα χειρότερα», ανέφερε συγκρίνοντας τον κίνδυνο με το θέμα του νερού ή της εξόρυξης χρυσού.

Για την πιο μολυσμένη πόλη με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο μίλησε ο Π. Λαζαρίδης. Τόνισε ότι τα στρατόπεδα δεν παραδίδονται στους πολίτες και πως η «απαξίωση στο Καρατάσιου συνεχίζεται».

«Τα πρώην στρατόπεδα είναι οι μόνοι ελεύθεροι χώροι» ανέφερε στην παρουσίαση της πρότασης η Β. Μεταλληνού. Η πρόταση περιλαμβάνει διάφορες προτάσεις αξιοποίησης του μεγάλου χώρου, από πολιτιστικούς ξενώνες, καταφύγια ζώων, αστική φάρμα και ΠΕΡΚΑ, μέχρι extreme sports, κυκλοφοριακή αγωγή και φυσικά την ανασύσταση ενός μεγάλου αλσυλλίου. Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα, το έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Πολιτιστικοί Κήποι της Ευρώπης».

Πουλάνε ακόμη και τα σχολεία

Τέλος έγινε μια σημαντική αναφορά στο δημοτικό οικόπεδο στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης το οποίο παραχωρήθηκε προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ όταν στον χώρο λειτουργούν αυτή τη στιγμή τέσσερα δημόσια σχολεία, το μοναδικό κλειστό γυμναστήριο στίβου της Θεσσαλονίκης, γήπεδα, μια εκκλησία, δύο στρατόπεδα ενώ τον χώρο διαπερνάει και δημόσιος δρόμος. Παράλληλα ο Π. Λαζαρίδης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με τον ΣΜΑ Ευκαρπίας και το καυτό θέμα με την καύση των απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ. «Εμείς μιλάμε για ορθή διαχείριση απορριμμάτων και πάμε δυστυχώς ολοένα προς την καύση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κρίτων Αρσένης που επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή, ετοιμάζει νέο ντοκιμαντέρ για τη στήριξη του δίκαιου αγώνα των πολιτών εναντία στην κατασκευή του ΣΜΑ Ευπαρπίας και της καύσης απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.
http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus