Διυλιστήριο: "'Εχουμε μια καλή οικονομία". Τι σημαίνει αυτό;

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

"'Εχουμε μια καλή οικονομία". Τι σημαίνει αυτό;

Γουώρεν Μόσλερ, οικονομολόγος, διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων:

"...Θα πώ δυό λόγια σχετικά με το τί είναι αυτό που λέμε 'καλή οικονομία'. Διότι έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είχαμε μία καλή οικονομία. Πρέπει να έχεις τουλάχιστον την ηλικία μου για να θυμάσαι πώς είναι μία καλή οικονομία.


"Σε μία καλή οικονομία, οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, συναγωνίζονται για ανθρώπους. Σχεδόν δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι να εργαστούν για τις επιχειρήσεις. Θέλουν να σε προσλάβουν, γι' αυτό και σε εκπαιδεύουν, ό,τι και να απαιτεί αυτό. Προσλαμβάνουν φοιτητές προτού τελειώσουν τις σπουδές τους! Μπορείς να αλλάξεις εργασία και να πάς σε άλλη επιχείρηση διότι άλλες επιχειρήσεις προσπαθούν να σε προσλάβουν.

"Ετσι θα έπρεπε να είναι κανονικά μία 'καλή οικονομία' - αλλά το πράγμα έχει γυρίσει ανάποδα. Κι αυτό άρχισε να γίνεται από ένα και μοναδικό λόγο. Μόλις άρχισαν οι πολιτικές λιτότητας και μειώσεως τών ελλειμμάτων, η οικονομία μας μετρατράπηκε από μία καλή οικονομία, όπου οι άνθρωποι ήταν το πιο σημαντικό πράγμα, σε αυτό που εγώ αποκαλώ 'έγκλημα κατά τής ανθρωπότητας', το οποίο είναι αυτό πού έχομε σήμερα.

"Αυτό που πρέπει να κάνεις σαν κράτος είναι να στοχεύσεις στην Πλήρη Απασχόληση, διότι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος σου, αυτό είναι το είδος τής οικονομίας μέσα στην οποία καθένας θέλει να ζεί. Και μετά το 'σωστό' ύψος τού ελλείμματος είναι το οποιοδήποτε έλλειμμα αντιστοιχεί σε Πλήρη Απασχόληση."

Ιανουάριος 2014, Συνέδριο "Πέρα από το Ευρώ", Κιανστιάνο, Ιταλία.

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus