Διυλιστήριο: Για τριτοκοσμικές συνθήκες στα Πανεπιστήμια μιλάνε έξι πρυτάνεις.

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Για τριτοκοσμικές συνθήκες στα Πανεπιστήμια μιλάνε έξι πρυτάνεις.

Εικόνα διάλυσης με τριτοκοσμικές συνθήκες στα ελληνικά πανεπιστήμια, καταγγέλλουν έξι πρυτάνεις οι οποίοι καλούνται να βρουν λύσεις σε ασφυκτικά προβλήματα λίγο πριν την έναρξη της εκπαιδευτικής χρονιάς.

Oι νεοεκλεγείς πρυτάνεις σε Καποδιστριακό, Μετσόβιο, Δημοκρίτειο, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας μίλησαν στην εφημερίδα «Εθνος» για την εικόνα που αντίκρισαν αναλαμβάνοντας τα νέα τους καθήκοντα.

Θεόδωρος Φορτσάκης: Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι άφραγκο

Ο Θεόδωρος Φορτσάκης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κάνει λόγο για «κόκκινο» στα ταμεία του ιδρύματος και κλοπές σε εξοπλισμό που σε αξία ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Παραλάβαμε ένα πανεπιστήμιο που δεν μπορεί να επιτελέσει ούτε τα ελάχιστα. Δεν έχει φύλαξη, δεν έχει διοικητικούς υπαλλήλους, είναι άφραγκο και σε διαρκή αναστάτωση». Μάλιστα, για τα προβλήματα φύλαξης επισημαίνει πως «έχουν οδηγήσει σε πολλά περιστατικά πολλών κλοπών τους τελευταίους μήνες». «Τους τελευταίους μήνες λόγω ελλείψεων στο προσωπικό φύλαξης σημειώθηκαν κλοπές ύψους 500.000 ευρώ, σε γραφεία καθηγητών, κυλικεία, ακόμη και αυτοκίνητα» καταγγέλλει στην εφημερίδα. Οσο για την καθαριότητα, ο κ. Φορτσάκης τονίζει ότι με τη μείωση των κονδυλίων από τα 40 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010, στα 11 εκατ. Σήμερα «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ούτε τις ανελαστικές δαπάνες, όπως λογαριασμούς των ΔΕΚΟ».

Ιωάννης Γκόλιας: Παρέλαβα κατάληψη. Ακόμα προσπαθώ να μπω στο γραφείο μου.

Ο Ιωάννης Γκόλιας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτχνείου καταγγέλλει στο «Εθνος» πως αν και έχει αναλάβει καθήκοντα πρύτανη, ακόμη δεν έχει καταφέρει να μπει στο γραφείο του, καθώς το ίδρυμα τελεί υπό κατάληψη.
«Παρέλαβα ένα κατειλημμένο κτίριο διοίκησης. Πριν από λίγες ημέρες προσπάθησα να μπω στο γραφείο μου. Οι καταληψίες δεν μου το επέτρεψαν. Ακόμη δεν έχω μπει» τονίζει ο κ. Γκόλιας. Ο νέος πρύτανης όταν με το καλό καταφέρει να μπει στο γραφείο του θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη δραματική μείωση του προϋπολογισμού ο οποίος αφενός δεν μπορεί να εκτελεστεί όσο συνεχίζεται η κατάληψη κι αφετέρου «δεν φτάνει να καλύψει ούτε τις πάγιες ανάγκες του ιδρύματος», αλλά και την «αφαίμαξη που υπέστη το ΕΜΠ από τη διαθεσιμότητα των διοικητικών, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά ποσά από ευρωπαϊκά κονδύλια».

Αθανάσιος Καραμπίνης: Το Δημοκρίτειο είναι στα χειρότερά του

Ο Αθανάσιος Καραμπίνης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καταγγέλλει πως το ίδρυμα είναι στη χειρότερη κατάσταση που βρέθηκε ποτέ από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής τους.
Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Αυτό που είδα την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου είναι ότι το Δημοκρίτειο είναι στη χειρότερη κατάστασή του από την ίδρυσή του». Και εκείνος καταγγέλλει με τη σειρά του τη δραματική μείωση του προϋπολογισμού, αλλά και των διοικητικών υπαλλήλων, λέγοντας μεταξύ άλλων: Εχουμε 240 διοικητικούς και μας λείπουν 180». Μάλιστα, ο κ. Καραμπίνης τονίζει κι ένα άλλο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει εν όψει του βαρύ χειμώνα της Κομοτηνής, αυτό της θέρμανσης. «Την περσινή χρονιά είχε μπει πλαφόν στις ώρες που θα άναβαν οι καυστήρες, Δεν ήταν λίγες οι φορές που αναβλήθηκαν μαθήματα και εξετάσεις, καθώς τα αμφιθέατρα ήταν παγωμένα»α αναφέρει.

Αχιλλέας Ζαπράνης: Οι φοιτητές δεν χωρούν στα αμφιθέατρα

Ο Αχιλλέας Ζαπράνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τονίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ότι οι παραδόσεις γίνονται στο πόδι, καθώς το ίδρυμα ασφυκτιά εδώ και χρόνια μέσα στις μικρές κτιριακές υποδομές.
Οπως καταγγέλλει, οι περίπου 5.800 φοιτητές δεν χωρούν καλά-καλά στις αίθουσες διδασκαλίας. «Ενα τμήμα θα σπάσει στα δύο, και το ίδιο μάθημα θα επαναλαμβάνεται δις, στους φοιτητές του α' τμήματος και στη συνέχεια σε αυτούς του β'» εξηγεί ο πρύτανης. Οσο για «το υφιστάμενο επίπεδο χρηματοδότησης» ο κ. Ζαπράνης τονίζει ότι «για εμάς αποτελεί κόκκινη γραμμή».

Γεώργιος Καψάλης: Φέρνουμε από το σπίτι μας καλοριφέρ

Ο Γεώργος Καψάλης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταγγέλλει την «παγωνιά» μέσα στους χώρους ιδρύματος κατά τον περσινό χειμώνα και αναφέρει ότι οι φοιτητές φορούσαν παλτό και γάντια κατά τις παραδόσεις των μαθημάτων, ενώ διδακτικό και διοικητικό προσωπικό έφερναν, όπως ισχυρίζεται, από το σπίτι τους θερμαντικά σώματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και τα τεράστια αμφιθέατρα να μην ζεσταίνονται, αλλά και το ίδρυμα να πληρώσει διπλάσιο ποσό στη ΔΕΗ.
Παράλληλα, τονίζει ότι πρέπει να ενισχυθούν τα ερευνητικά προγράμματα και η φοιτητική μέριμνα, ώστε «κανένας φοιτητής να μην αναγκαστεί να διακόψει τις σπουδές του λόγω οικονομικής ανέχειας,. Τα δωμάτια στις φοιτητικές εστίες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες».

Γεώργιος Πετράκος: Τρώμε τις σάρκες μας

Ο Γεώργιος Πετράκος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταγγέλλει πως το πρώτο πράγμα που έμαθε όταν ανέλαβε καθήκοντα είναι ότι η μία και μόνο γραμματέας που έχει απομείνει στην πρυτανεία συνταξιοδοτείται.
«Τίθεται ζήτημα ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών μας. Υπήρξε μεγάλο κύμα φυγής προσωπικού προς τη συνταξιοδότηση και ήρθε και η διαθεσιμότητα παρόλο που αποδείξαμε με στοιχεία ότι όχι μόνο δεν περίσσευε προσωπικό αλλά είχαμε και έλλειμμα 56 ατόμων» αναφέρει για να συμπληρώσει πως «Αναγκαζόμαστε να τρώμε τις σάρκες μας. Θα κατέβω στις υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν κι αυτές ελλείψεις προκειμένου να τραβήξω κάποιο άτομο από άλλο πόστο για να το φέρω στη γραμματεία της πρυτανείας».
Πηγή
http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus