Διυλιστήριο: Παράταση του μνημονίου. Οι νόμοι βέβαια θα ισχύουν για πολλά χρόνια ακόμη.

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Παράταση του μνημονίου. Οι νόμοι βέβαια θα ισχύουν για πολλά χρόνια ακόμη.

Στην πιθανότητα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για λίγες ημέρες ή εβδομάδες μετά το τέλος του έτους «για τεχνικούς λόγους» αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Για πιθανή παράταση του προγράμματος «για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα» μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελης που επίσης μετείχε στη σύσκεψη στο Μαξίμου.

«Το βασικό μας αυτήν τη στιγμή ζήτημα είναι να μην επιβαρυνθεί ο έλληνας πολίτης» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «θα μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας σε σχέση με μισθούς και συντάξεις».

«Το πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι η τελευταία δόση να εκταμιευθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Εάν, για τεχνικούς λόγους, δεν έχουν ολοκληρωθεί ορισμένες διαδικασίες, τότε θα μπορούσε να υπάρξει μια παράταση, αλλά όχι νέο Μνημόνιο» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, ενώ αργότερα διευκρίνισε ότι η παράταση θα μπορούσε να αφορά εβδομάδες ή ημέρες.



Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη για ενότητα στο εσωτερικό, ενώ χαρακτήρισε τις συζητήσεις στο Παρίσι «δύσκολες, αλλά ένα βήμα προς την ολοκλήρωση αυτής της τελικής διαπραγμάτευσης».

Επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, το δημοσιονομικό κενό είναι μια θεωρητική συζήτηση περί της αποδοτικότητας των μέτρων του προϋπολογισμού» και πρόσθεσε ότι «έχει αποδειχτεί επί σειρά ετών ότι εκτελούνται οι προϋπολογισμοί και κατακτήσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από το προβλεπόμενο» και «άρα υπάρχει μια πολυετής εμπειρία που ενισχύει τη θέση μας».Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι νέο πρόγραμμα σημαίνει νέο δάνειο, για να υπογραμμίσει πως «δεν μπορεί να υπάρξει νέο δάνειο, ούτε θα υπάρξει ούτε χρειάζεται». Συμπλήρωσε ότι «θα υπάρξει το νέο καθεστώς του ECCL, που είναι ένας προληπτικός θώρακας προστασίας της χώρας».

Ανέφερε επιπλέον ότι «και επίσης με το ΔΝΤ υπάρχει ένα πρόγραμμα που λήγει το 2016 και είμαστε σε θέση το πρόγραμμα αυτό να το χρησιμοποιούμε, εφόσον το έχουμε ανάγκη. Αν οι αγορές δίνουν τα αναγκαία κεφάλαια με συγκρίσιμο ή ακόμα και καλύτερο επιτόκιο, παίρνεις από εκεί». «Στόχος μας είναι να επανέλθουμε φυσιολογικά στις αγορές» σημείωσε.

Τόνισε ότι στόχος είναι να λυθούν τα πράγματα μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

Συμπλήρωσε ότι εάν αυτό δεν καταστεί τεχνικά εφικτό υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις, οι πιο απλές εκ των οποίων, όπως εξήγησε, είναι οι τηλεδιασκέψεις που γίνονται συχνά πυκνά και ότι η τρόικα θα επανέλθει φυσικά, σωματικά, στην Αθήνα, γιατί η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι ανοικτή και εντατική.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως ό,τι κάνει η κυβέρνηση, το κάνει με μόνο κριτήριο το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και υπογράμμισε ότι «το βασικό μας αυτήν τη στιγμή ζήτημα είναι να μην επιβαρυνθεί ο έλληνας πολίτης» και πως «θα μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας σε σχέση με μισθούς και συντάξεις».

Είπε, ακόμα, ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει, ώστε τα θετικά στοιχεία που ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται (ο ρυθμός ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα, η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος) να αξιοποιηθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Υποστήριξε ακόμα ότι αυτό μπορεί να φαίνεται τεχνικό, αλλά είναι κάτι πολύ ανθρώπινο, γιατί συνδέεται με όλες τις επιχειρήσεις, όλες τις δουλειές και τις αγωνίες όλων των εργαζομένων και όλων των ανέργων.

Υπογράμμισε, δε, ότι «για να έχουμε ισχύ και πειστικότητα και για να μπορέσουμε να κερδίσουμε σε αυτό το 'μπρα ντε φερ' που γίνεται, πρέπει να έχουμε πίσω μας την κοινωνία, τις πολιτικές δυνάμεις, δεν πρέπει να παράγουμε εμείς συνεχώς αστάθεια».

Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι «όποιοι νομίζουν ότι είναι εύκολα τα πράγματα, ότι μπορεί κανείς να κάνει μια εύκολη διαπραγμάτευση με του εταίρους, τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ ή τις αγορές, κάνει λάθος» και πως αντίθετα «χρειάζεται ψυχραιμία, συσπείρωση, ενότητα, γιατί δυστυχώς το εσωτερικό πολιτικό κλίμα, όλοι όσοι παράγουν αβεβαιότητα και αστάθεια λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας».

Τέλος, για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο επίσπευσης της προεδρική εκλογής, είπε «όχι» και πρόσθεσε: «Όπως προβλέπει το Σύνταγμα».

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Χαρδούβελης: Μπορεί να υπάρξει παράταση

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι ενημέρωσε τους δύο αρχηγούς για τις διαβουλεύσεις στο Παρίσι.

«Καλά πήγε. Είχαμε πρόοδο. Δεν κλείσαμε τα θέματα. Συνεχίζουμε» ανέφερε, ενώ για το ενδεχόμενο παράτασης του ισχύοντος προγράμματος είπε ότι «μπορεί να υπάρξει για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα για τεχνικούς λόγους».Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος μετείχε στις διαβουλεύσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη πως η κυβέρνηση δεν δέχεται εξάμηνη παράταση του μνημονίου.

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη υποστήριξε πως «αν χρειαστεί μπορεί να δοθεί παράταση τεχνικής φύσης για ένα μήνα στο Μνημόνιο».

Υπό αυτό το κλίμα εκτιμάται ότι, όσο η εκκρεμότητα με την τρόικα παρατείνεται, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο έκτακτων πολιτικών εξελίξεων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη στον Βήμα 99,5, η οποία -δεδομένου ότι παραμένει η εκκρεμότητα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα- κάλεσε σε δημιουργία «εθνικού μετώπου για τις συζητήσεις απέναντι στην τρόικα» και πρότεινε να επισπευσθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στο Δεκέμβριο και στη συνέχεια να γίνουν εκλογές.

Πηγη

http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus