Διυλιστήριο: Reuters: «Σε κατάσταση σοκ οι Γερμανοί από τις πρώτες κινήσεις Τσίπρα»

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Reuters: «Σε κατάσταση σοκ οι Γερμανοί από τις πρώτες κινήσεις Τσίπρα»

«Σε κατάσταση σοκ οι Γερμανοί από τις πρώτες κινήσεις Τσίπρα» είναι ο τίτλος άρθρου του πρακτορείου Reuters, το οποίο περιγράφει την ανησυχία που επικρατεί στη Γερμανία - και όχι μόνο- για τα σχέδια του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Οι πρώτες κινήσεις του ως πρωθυπουργός ήταν να επισκεφθεί το μνημείο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στην Καισαριανή και να δεχτεί τον Ρώσο πρέσβη πριν δεχτεί οποιονδήποτε άλλον, κινήσεις που δεν έμειναν απαρατήρητες από τη Γερμανία.

Άλλο ένα «πλήγμα» ήταν η κριτική του Τσίπρα στην ανακοίνωση της Ε.Ε. για τις νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία.

«Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Ε.Ε. αλλά κι ερωτηματικά για το αν θα μπορέσει να διατηρήσει την εύθραυστη ομοφωνία απέναντι στη Μόσχα» αναφέρει το Reuters. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί ακόμα και να προσφέρει στην Ελλάδα την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται για να την πάρει με το μέρος της.

«Η εκτίμηση της Άγκελα Μέρκελ ήταν ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, θα είναι μια οριακή νίκη κι ένας δύσκολος σχηματισμός κυβέρνησης, αλλά ακόμα κι αν τα κατάφερνε, η νέα κυβέρνηση θα πραγματοποιούσε στροφή από τη σύγκρουση προς τον συμβιβασμό» εξηγεί το Reuters και συνεχίζει:

«Αντίθετα, έχει δείξει, ήδη από τις πρώτες μέρες στην εξουσία, ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει, προκαλώντας νευρικότητα και σοκ στους Γερμανούς αξιωματούχους».

«Αναμφίβολα, ήταν μεγάλη έκπληξη το μέγεθος της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και η ταχύτητα με την οποία σχημάτισε κυβέρνηση» δήλωσε στο πρακτορείο ένας Γερμανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, η συμμαχία του Τσίπρα με τους ΑΝ.ΕΛ. είναι κακός οιωνός, ενώ ένας τρίτος δήλωσε "έκπληκτος" από τις ενέργειες του πρωθυπουργού.

Πάντως αξιωματούχοι κοντά στην Γερμανίδα καγκελάριο πιστεύουν ότι στο τέλος ο Αλέξης Τσίπρας θα αλλάξει πορεία και θα συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες επιμένουν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες, αναφέρει, προσθέτοντας όμως ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει αμφιβολίες για αυτό.

Ένας ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Ματέο Ρέντσι, αποτελούν μέρος της νέας γενιάς Ευρωπαίων ηγετών, που δεν φοβούνται να τα βάλουν με τη Μέρκελ και να ταρακουνήσουν την ευρωπαϊκή πολιτική.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν προέρχεται από το σύστημα, είναι αστίλβωτος, γεμάτος αυτοπεποίθηση κι έχει τη στήριξη των Ελλήνων. Είναι φανερό ότι δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα με αυτόν» είπε χαρακτηριστικά.

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus