Διυλιστήριο: Ο Γ.Ντάισελμπλουμ έδωσε εντολή να εξεταστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους – Δέχονται "κούρεμα";

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ έδωσε εντολή να εξεταστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους – Δέχονται "κούρεμα";


Σε επιστολή που απέστειλε νωρίτερα σήμερα ο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προς τα μέλη του της διοίκησης του ESM, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, ζητά για πρώτη φορά την εξέταση του κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Το παραπάνω αποτελεί μια πρώτη έμμεση παραδοχή ότι οι αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την μη βιωσιμότητα του χρέους είναι ορθές και είναι αυτό που ουσιαστικά αποτρέπει τη χώρα από το να εισέλθει σε αναπτυξιακή πορεία, ωθούμενη από την πολιτική των δανειστών σε μια περιδίνηση λιτότητας χωρίς ελπίδα διεξόδου.

Επιπρόσθετα ο Γ. Ντάισελμπλουμ ζητά από τα μέλη της διοίκησης του ESM να εξετάσουν κατά πόσο οι ελληνικές προτάσεις μπορούν να προκαλέσουν κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης, να εξετάσουν σε συνεργασία με το ΔΝΤ, εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και τέλος να εξετάσουν τις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Η επιστολή Ντάισελμπλουμ είναι ουσιαστικά η απάντηση στο ελληνικό αίτημα για στήριξη από τον ESM.

Την ίδια ώρα, πηγή της Ευρωζώνης στη βελγική πρωτεύουσα την οποία επικαλείται η DW, ο κ. Ντάισελμπλουμ σχεδιάζει να επισπεύσει τη συνεδρίαση του Εurogroup κατά μια μέρα, ώστε να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, αντί για το Σάββατο.

Η επιστολή του Γ. Ντάισελμπλουμ

«Αγαπητέ Επίτροπε,

Αγαπητέ πρόεδρε,

Στις 8 Ιουλίου η Ελληνική Δημοκρατία κατέθεσε αίτημα για στήριξη από τον ESM, η οποία θα έρθει υπό τη μορφή δανείου.

Μετά την λήψη του προαναφερόμενου αιτήματος και σε εκτέλεση του Άρθρου 13 (1) της Συνθήκης του ESM και σε σύνδεση με το Άρθρο 2 του Οδηγού Παροχής Δανείων του μηχανισμού, αναθέτω, ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ESM, στην Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ τα ακόλουθα:

α. Αξιολόγηση της ύπαρξης ρίσκου για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης ως συνόλου ή των κρατών-μελών της,

β. Αξιολόγηση, σε συνεργασία με το ΔΝΤ, του κατά πόσο το δημόσιο χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι βιώσιμο και

γ. Αξιολόγηση των πραγματικών ή πιθανών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Βάσει του Άρθρου 13 (1) της Συνθήκης του ESM, αυτές οι αξιολογήσεις σε συνδυασμό με το προαναφερθέν αίτημα και την πρόταση του γενικού διευθυντή του ESM, βάσει του Άρθρου 2, θα αποτελέσουν τη βάση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του ESM για το κατά πόσο θα προσφέρουν στήριξη στην Ελληνική Δημοκρατία, υπό μορφή δανείου.

Μετά τιμής,

Γερούν Ντάισελμπλουμ

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ESM»


Στο μεταξύ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έκανε νύξη για το ελληνικό χρέος από αλβανικού εδάφους σήμερα κατά τη διάκρεια επίσηςμης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα η Α.Μέρκελ είπε πως σε αντίθεση με την Αλβανία, «τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πηγαίνουν καλά», ενώ μεταξύ άλλων η καγκελάριος είπε πως η κατάσταση στην χώρα «υποδεικνύει ότι υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα χρέους».

Προφανώς ούτε και αυτή η δήλωση της Α.Μέρκελ δεν είναι τυχαία αφού έστω τώρα και την ύστατη στιγμή αντιλαμβάνεται και αναγνωρίζει τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παρά τη συνεχή στάση των δανειστών – πλην ΔΝΤ- ότι με χρηματοδότηση της ελλάδας και επιβολή μέτρων πρωτοφανούς λιτότητας αυτό μπορεί να εξυπηρετείται!


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus