Διυλιστήριο: Ισπανίδα βουλευτής παραιτήθηκε λόγω της στάσεως του κόμματός της απέναντι στην Ελλάδα.

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Ισπανίδα βουλευτής παραιτήθηκε λόγω της στάσεως του κόμματός της απέναντι στην Ελλάδα.


Η Μπεατρίθ Ταλεγόν, στέλεχος του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανακοίνωσε χθες την αποχώρησή της από το κόμμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για την αναλγησία» που όπως δήλωσε, επιδεικνύει η παράταξη απέναντι στον δοκιμαζόμενο από την κρίση και την οικονομική στενότητα ελληνικό λαό.

Η Μπεατρίθ Ταλεγόν, λίγες ώρες μετά την απόφασή της, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Γιώργη - Βύρωνα Δάβο, εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Κυρία Ταλεγόν, σας ευχαριστούμε που δεχθήκατε να μιλήσετε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μόλις μάθαμε ότι παραιτηθήκατε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE). Ποιός ήταν ο λόγος που σας ώθησε σε τούτην την απόφαση;

Εν πρώτοις, σας ευχαριστώ για την επικοινωνία και για την εμπιστοσύνη που δείχνετε στο πρόσωπό μου. Είμαι υπερήφανη που μπορώ να βρίσκομαι δίπλα στους Έλληνες τα’ αδέλφια μου. Αποφάσισα να εγκαταλείψω το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας εξαιτίας της έλλειψης αλληλεγγύης που έχει δείξει στην ελληνική κοινωνία. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τόσο σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στη χώρα μου την Ισπανία, αλλά και στην Ελλάδα, με το ΠΑΣΟΚ, έχουν αποδείξει, βάσει όσων έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια και τώρα στο δημοψήφισμα που έγινε στην Ελλάδα, πως δεν στέκονται στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας, αλλά παίρνουν το μέρος της τρόικας, καθυποτάσσοντας τους πολίτες στις ορέξεις των χρηματοοικονομικών αγορών και δημιουργώντας με αυτές ήδη μία μεγάλη συμμαχία. Για τούτο, εγώ δεν μπορώ να ανήκω σ’ ένα κόμμα που ήταν υπεύθυνο κι ένοχο για τόσα δεινά και για όλη τούτην την φοβερή κατάσταση της κρίσης.

Εσείς, είναι γνωστό, πως δεν είναι η πρώτη φορά που επιτίθεσθε, επιτρέψτε μου να πω, εναντίον του αδελφού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ελλάδας. Στη χώρα μας γίνατε ευρέως γνωστή για τις ευθείες κατηγορίες που είχατε διατυπώσει κατά της πολιτικής του τοτινού πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Ποιά θα είναι η πολιτική σας θέση από τώρα και στο εξής;

Από εδω και στο εξής, η θέση μου θα είναι ελεύθερη, θα είναι μία θέση αριστερή, όπως πάντοτε ακολουθούσα, εγώ είμαι ένα πρόσωπο στρατευμένο στην ιδέα της διεθνούς αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας, της κοινωνικής Δικαιοσύνης και της ισότητας των ευκαιριών και πάνω απ’ όλα δεσμεύομαι στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για μία κοινωνική Ευρώπη, που πάνω απ’ όλα θα βάζει το συμφέρον των ανθρώπων. Το άμεσο σχέδιό μου είναι η ενότητα της Αριστεράς, τόσο στην πατρίδα μου στην Ισπανία, αλλά επίσης θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η ενότητα της Αριστεράς και στη Μεσόγειο, όπου όλες οι χώρες της Μεσογείου πιστεύω ότι είμαστε ο στόχος των πολιτικών της λιτότητας, που υπαγορεύονται από τη Γερμανία, αλλά επίσης κι από τις ΗΠΑ, και στο τέλος - τέλος από την ίδια την τρόικα.

Κάποιος θα μπορούσε να διερμηνεύσει τη θέση σας περί ενότητας της Αριστεράς ως μία πρόθεση να συνταχθείτε με τους Podemos ή με τις άλλες αριστερές δυνάμεις που τυχόν αναδύονται στην Ισπανία;

Η συνεργασία μου με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, με τους Podemos, είναι πλήρης κι είναι απόλυτη, αλλά και με την Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida), τους Πράσινους, τους Equo και πρόσφατα μου έγινε πρόταση να συνεργασθώ με τους Podemos για να με συμπεριλάβουν στο ψηφοδέλτιο για τις βουλευτικές εκλογές. Δεν πιστεύω όμως ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να συγκολληθεί η Αριστερά. Η Αριστερά θα πρέπει να είναι ενωμένη πέρα και πάνω από τις ετικέτες, πάνω απ’ όλα διατυπώνοντας κοινούς στόχους και προγράμματα. Αυτό είναι που θεωρώ σημαντικό και για τούτο οι Podemos έχουν την ολόψυχη υποστήριξή μου, πάντοτε την είχαν, από την αρχή και θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι στο μέλλον, ιδίως, καθώς βρισκόμαστε εν όψει βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, θα μπορέσουμε να βρούμε ένα κοινό πρόγραμμα και στόχο όλες οι αριστερές δυνάμεις στη χώρα, όπως η Podemos, η Ενωμένη Αριστερά, όπως και όλα τα κοινωνικά κινήματα, που δρουν όλα αυτά τα χρόνια στην Ισπανία και τα οποία αντέταξαν μία στιβαρή και γενναία αντιπολίτευση σε όλα αυτά τα μέτρα που αντιμάχονται κι επιβουλεύονται την κοινωνία.

Δεδομένου ότι η παραίτησή σας είναι συνδυασμένη με το ελληνικό ζήτημα και την προσπάθεια που καταβάλλει αυτός ο τόπος να κατακτήσει ένα καλλίτερο μέλλον, ποιό θα μπορούσε να είναι το μήνυμα που στέλνετε στον Ελληνικό λαό;

Ταπεινά, το μήνυμά μου, είναι ένα μήνυμα υπερηφάνειας. Θέλω να πω προς τους Έλληνες, αν και είναι βέβαιο πως το γνωρίζετε, πως θα πρέπει να είσθε πολύ υπερήφανοι, γράψατε ιστορία με την αξιοπρέπεια που επέδειξε η κοινωνία σας, αποδείξατε περίτρανα την δύναμη της λογικής της Δημοκρατίας, επανακτήσατε στο ακέραιο τη δύναμη της Δημοκρατίας. Να μη φοβόσαστε, δεν μπορούν να σας πειθαναγκάσουν, δεν μπορούν να σας γονατίσουν. Πάνω απ’ όλα έρχεται ο άνθρωπος. Και πάνω απ’ όλα το μήνυμά μου το στέλνω στην κοινωνία των πολιτών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία ή τις άλλες χώρες που καταστρέφονται από την κρίση. Είναι ένα μήνυμα ελπίδας, εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις όπως αυτή του (Αλέξη) Τσίπρα, σε υπουργούς, όπως ο (Γιάνης) Βαρουφάκης και σε ανθρώπους γενναίους. Ας δείξουμε εμπιστοσύνη σ’ αυτούς που έχουν αποδείξει πως βρίσκονται εδώ για να δώσουν φωνή στην κοινωνία των πολιτών και για να υπερασπισθούν τα συμφέροντά μας. Όλη μου η στήριξη, όλη μου η αλληλεγγύη και πάνω απ’ όλα μία πρόποση στη χαρά της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus