Διυλιστήριο: Η ελάφρυνση του χρέους προϋπόθεση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Η ελάφρυνση του χρέους προϋπόθεση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Ουάσινγκτον
Εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που συντάχθηκε εν όψει του κρίσιμου Eurgroup της 11ης Ιουλίου και της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου δείχνει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της.

Η έκθεση που εμπεριέχει πολύ πιο επικαιροποιημένα μεγέθη από αυτά που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο ανάλυσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που είχε παρουσιασθεί στις 2 Ιουλίου δείχνει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μετά τα capital controls είναι πολύ μεγαλύτερες από τις υπολογιζόμενες και πως εάν δεν υπάρξει μια γενναία ελάφρυνση χρέους, τα οικονομικά της μεγέθη δεν θα επανέλθουν σε βιώσιμα επίπεδα.

Πληροφορίες του in.gr αναφέρουν πως η σχετική έκθεση δεν έχει ακόμη παρουσιασθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ εγκαταλείπει την θέση πως το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να επανέλθει σε μονοπάτι βιωσιμότητας εάν η ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει τις μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι εταίροι καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες τα προσεχή έτη.

Τα κύρια συμπεράσματα της αναθεωρημένης έκθεσης είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικά μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες και δεδομένης της περιορισμένης ικανότητα της να απορροφήσει περισσότερο χρέος, χρειάζεται μια αξιόπιστη διευθέτηση χρέους (debt operation).

Στην έκθεση υποστηρίζεται πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μια 30ετή περίοδο χάριτος για την εξυπηρέτηση όλου του ευρωπαϊκού χρέους, συμπεριλαμβανομένων και των νέων δανείων, και μια πολύ δραστική παράταση των περιόδων ωρίμανσης, ή διαφορετικά να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό ή να δεχθούν βαθύ κούρεμα εκ των προτέρων των δανείων τους προς την Αθήνα.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση, το ελληνικό χρέος αναμένεται να ανέλθει στο ανώτατο σημείο του κοντά στο 200% του ΑΕΠ την επόμενη διετία, ενώ προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 170% του ΑΕΠ έως το 2022, έναντι εκτίμησης για 142% του ΑΕΠ στην έκθεση της 2ας Ιουλίου.

Στη βάση αυτή, ακόμη και υπό την παραδοχή ότι η Ελλάδα θα διαθέτει τα επόμενα χρόνια ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων πλήρως χρηματοδοτημένο από την ΕΕ, ωστόσο τα στελέχη του ΔΝΤ δεν θα φέρουν προς έγκριση στο ΔΣ αίτημα για χρηματοδοτική στήριξη εάν πρώτα δεν προηγηθεί η διευθέτηση του χρέους (προϋπόθεση αποτελεί να αποπληρωθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Ελλάδας).

Σύμφωνα με το Reuters, η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους εστάλη στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης αργά χθες, μερικές ώρες μετά την συμφωνία επί της αρχής μεταξύ της Αθήνας και των 18 εταίρων της να ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους έως 86 δισ. ευρώ.

«Η δραματική επιδείνωση στη βιωσιμότητα του χρέους υποδεικνύει την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους σε κλίμακα που θα χρειαστεί να υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που εξετάζεται μέχρι σήμερα - και αυτό που έχει προταθεί από τον ESM», τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, επισημαίνεται από το ΔΝΤ.

Θανάσης Κουκάκης

http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus