«Σήμερα καλείται σε μία Σύνοδο Κορυφής για πρώτη φορά πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτό δείχνει τη δυσκολία και την κρισιμότητα της κατάστασης», ανέφερε και τόνισε ότι το βασικό ερώτημα που είναι στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι και ή «θα προχωρήσουμε με την Ευρωζώνη ή θα διαλυθεί κάτι».
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναγνώρισε ότι «υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, υπάρχουν κάποιοι που θέλουν Grexit και δεν το θεωρούν επικίνδυνο». «Η πλειοψηφία πιστεύουν ότι το Grexit δεν είναι επιλογή, ούτε το χρονικά περιορισμένο Grexit», υπογράμμισε ωστόσο. Απαντώντας σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε ποιες είναι οι χώρες που επιθυμούν την Ελλάδα εκτός ευρώ, ο Μάρτιν Σουλτς δε θέλησε να κατονομάσει χώρες και παρέπεμψε σε δηλώσεις υπουργών Οικονομικών, που αντανακλούν το κλίμα αυτό. Απαντώντας διπλωματικά και αφήνοντας αιχμές για τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι οι δηλώσεις αυτές ανήκουν σε υπουργούς και δεν αντανακλούν αναγκαστικά τη στάση μίας ολόκληρης χώρας.
Ο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε «να υπάρξει μία εποικοδομητική απόφαση που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη». «Η απόφαση να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει βασική χρηματοδότηση. Η άλλη απόφαση θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα», σημείωσε. Τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ταπεινώσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Πρόσθεσε ότι «σήμερα θα πρέπει η αρχηγοί επί τη βάση της προθυμίας για συμβιβασμό να οδηγήσει σε αποτέλεσμα».
«Πρόκειται για την Ε.Ε. μία Ε.Ε. που θα πρέπει να τη δει κανείς ως σοβαρή πολιτική ένωση που έχει τη δυνατότητα να λύνει τα εσωτερικά της προβλήματα. Πρόκειται για την τύχη του ελληνικού λαού και για τον λόγο αυτό είναι πολύ υψηλή ευθύνη για την ελληνική πλευρά και για τους υπόλοιπους» υπογράμμισε ο Σουλτς.
Στη συνέχεια ο Μάρτιν Σουλτς ρωτήθηκε για το ταμείο περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας, που σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, θα περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ και αναμένεται να εκμεταλλευτεί ή να πωλήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος του ελληνικού χρέους. Ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αρνήθηκε ότι αυτό είναι μία γερμανική ιδέα, καταδεικνύοντας τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως εμπνευστή. «Δεν μπορεί ένα περιουσιακό στοιχείο της Ελλάδας να δοθεί σε άλλους. Το ερώτημα είναι ποιος θα έχει την κυριότητα και την ευθύνη αυτού του Ταμείου. Πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα απόψε. Επί της αρχής δεν είναι κακή λύση αυτό το Ταμείο», ανέφερε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή, να μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις, να τις μειώσουμε λίγο αλλά πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία από την ελληνική κυβέρνηση».
http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου