Διυλιστήριο: Εισπράξιμοι φόροι 1,1 δισ. ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Εισπράξιμοι φόροι 1,1 δισ. ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ



Πηγή έξτρα ενίσχυσης των ταμείων του κράτους αποδεικνύεται η λίστα Λαγκάρντ -σε συνδυασμό και με άλλες αντίστοιχες λίστες που βρίσκονται στη διάθεση της πολιτείας-, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα υπάρξει η προς τούτο πολιτική βούληση, η οποία εξέλιπε στα χρόνια που η λίστα βρισκόταν στα συρτάρια των συγκυβερνήσεων Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και χρειάστηκε να έλθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες.

Μόνο από τη λίστα Λαγκάρντ, μετά την ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων σε 1.727 φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε αυτήν και που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί σε επίπεδο ΑΦΜ, το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει φόρους συνολικού ύψους άνω του 1,1 δισ. ευρώ.

Για τις εξελίξεις των ημερών σχετικά με το ζήτημα αυτό μίλησε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό "Κόκκινο" και τον Κώστα Αρβανίτη ο Νίκος Μανεσιώτης, εκδότης της εφημερίδας "F&M Voice" για τα ντοκουμέντα με όσους περιλαμβάνονται στη λίστα και έσπευσαν να πληρώσουν τα πρόστιμά τους, τα οποία έφερε χθες στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων σε 1.727 φυσικά και νομικά πρόσωπα της λίστας προκύπτουν προς καταβολή φόροι άνω του 1 δισ. ευρώ. Και αυτό το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό αφορά μία μόνο, και μάλιστα όχι ολόκληρη, από τις αρκετές λίστες που έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια σε γνώση των ελληνικών αρχών.


Γνωστά ονόματα κατέβαλαν ήδη 15 εκατ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στοιχεία, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και οι άλλες αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες που έχουν επιληφθεί των ελέγχων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ βεβαίωσαν έως τώρα φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις συνολικού ύψους άνω των 26 εκατομμυρίων ευρώ σε 23 περιπτώσεις.

Από το ποσό αυτό όμως εισπράχθηκαν περίπου 14,7 εκατ. ευρώ, καθώς οι περισσότεροι από τους ελεγχθέντες φορολογουμένους έκαναν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του Ν. 4321/2015, που προέβλεπαν διαγραφή του συνόλου των προστίμων, των τόκων, των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των βασικών φορολογικών τους οφειλών ή διαγραφή μεγάλου μέρους των πρόσθετων αυτών επιβαρύνσεων σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών κι έτσι γλίτωσαν από την πληρωμή ποσών συνολικού ύψους άνω των 11 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι στους επτά μήνες της κυβέρνησης Τσίπρα προχώρησαν για πρώτη φορά οι έλεγχοι αυτοί και μάλιστα ήδη γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου κατέβαλαν περίπου 15 εκατ. ευρώ, για να αποφύγουν τις περαιτέρω νομικές συνέπειες, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι, με την κατάλληλη πολιτική βούληση, όλες αυτές οι λίστες που στα χρόνια των συγκυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ περιφέρονταν από συρτάρι σε συρτάρι ή από στικάκι σε στικάκι αποτελούν το πρώτο και καλύτερο «ισοδύναμο» για την αποτροπή άδικων φορολογικών μέτρων εις βάρος των γνωστών υποζυγίων.

Αρμόδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ελάχιστα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες η κυβέρνηση που θα αναδείξουν αυτές θα κρίνει, εκτός των άλλων, και το αν θα υπάρξει συνέχεια ή όχι σε αυτή την προσπάθεια.

Έως τώρα 23 φυσικά πρόσωπα, τα οποία περιλαμβάνονται στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ, μεταξύ των οποίων γνωστοί εφοπλιστές, μεγαλοεκδότες και άλλοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες, ελέγχθηκαν ήδη από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, εντοπίστηκαν να έχουν αποκρύψει εισοδήματα σημαντικού ύψους και υποχρεώθηκαν να καταβάλουν συνολικά πάνω από 14,7 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.


http://diulistirio.blogspot.gr/




Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus