Διυλιστήριο: Μπαράζ δηλώσεων για την Ελλάδα από Μέρκελ – Ραχόι – Σόιμπλε – Τόμσεν

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Μπαράζ δηλώσεων για την Ελλάδα από Μέρκελ – Ραχόι – Σόιμπλε – Τόμσεν



Στην Ελλάδα αναφέρθηκαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σε σ/ξη τύπου που παραχώρησαν στο Βερολίνο. Αν η χώρα τηρήσει τις συμφωνίες και προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις έχει μέλλον, ήταν η κοινή εκτίμηση των δύο ευρωπαίων ηγετών, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μία έμμεση αντιδιαστολή με την Ελλάδα, εξήρε την Ισπανία για τη μεταρρυθμιστική πολιτική της.

Μιλώντας σε φόρουμ παρουσία του Ισπανού ομολόγου του, ο κ. Σόιμπλε έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των κανόνων υποστηρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρώ.

Με το βλέμμα στραμμένο και στις επικείμενες εκλογές στην Ισπανία, σχολίασε πως η Μαδρίτη είναι το πρότυπο για τις μεταρρυθμίσεις και άφησε αιχμές που τέθηκαν σε δημοψήφισμα στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα μιλώντας στο ΔΣ του ΔΝΤ, ο Πωλ Τόμσεν εκτίμησε ότι οι εκλογές θα καθυστερήσουν την αξιολόγηση του προγράμματος και συνεπακόλουθα την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ όσο και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση για να στηρίξει χρηματοδοτικά την Ελλάδα έως το 2018.

Πάντως ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς κατηγόρησε την Ευρώπη πως υποκύπτει στον εκφοβισμό της Γερμανίας και αμφισβήτησε εκ νέου την πολιτική λιτότητας.

«Είναι αληθινά ηλίθια ιδέα πως η μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και η μείωση των δημοσίων δαπανών τονώνουν την οικονομία. Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ευρώπη επιμένει σε αυτό το δρόμο», τόνισε και άφησε αιχμές ειδικά για την κυβέρνηση Ολάντ που δεν έχει ορθώσει το ανάστημά της.

Παράλληλα συμφώνησε με τον Γιάνη Βαρουφάκη πως η γερμανική αδιαλλαξία έναντι της Ελλάδας είχε στόχο να εκφοβίσει τη Γαλλία και να την πείσει να ακολουθήσει το δρόμο της λιτότητας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ – 1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus