Διυλιστήριο: Ντράγκι: Αναπόσπαστο μέρος της Ευρωζώνης η Ελλάδα. Στηρίζουμε τράπεζες-οικονομία

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Ντράγκι: Αναπόσπαστο μέρος της Ευρωζώνης η Ελλάδα. Στηρίζουμε τράπεζες-οικονομία

Τέλος στα σενάρια περί Grexit, τα οποία επιμένει να διακνιεί ο κ. Σόιμπλε και η παρέα των συντηρητικών κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάζει με σαφή τρόπο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο κ. Ντράγκι τόνισε με έμφαση πως η ΕΚΤ εκπληρώνει την αποστολή της ως κεντρική τράπεζα των 19 χωρών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας”.

Ο κ. Ντράγκι τονίζει ακόμη ότι “το Ευρωσύστημα και η Τράπεζα της Ελλάδος παρείχαν, και εξακολουθούν να παρέχουν, στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, ώστε αυτές να μπορούν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στις εξελίξεις στη ρευστότητα κεντρικής τράπεζας που έχει χορηγηθεί στις ελληνικές τράπεζες από τα τέλη του 2014”.

“Αυτό έχει συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος”, συμπληρώνει ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

“Η ρευστότητα κεντρικής τράπεζας που χορηγήθηκε στις ελληνικές τράπεζες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2015 αντιστοιχεί σε δύο τρίτα περίπου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας, κάτι που αποτελεί σήμερα το υψηλότερο επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ οποιασδήποτε χώρας μέλους της ζώνης του ευρώ. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η ΕΚΤ είναι ένα ίδρυμα που βασίζεται σε κανόνες και ότι το Διοικητικό Συμβούλιο λαμβάνει τις αποφάσεις του με ανεξάρτητο τρόπο και βάσει προσεκτικής αξιολόγησης¨, καταλήγει.

Με το τρόπο αυτό, ο κ. Ντράγκι επαναλαμβάνει με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο την δέσμευση της ΕΚΤ να συμβάλει ενεργά στην διάσωση της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θεωρώντας την Ελλάδα αναπόσπαστο μέρος της Ευρωζώνης.

Ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτηση που κατέθεσε την περίοδο του δημοψηφίσματος, ασκούσε έντονη κριτική στους συντηρητικούς και ακραίους κύκλους που “διακινούν σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ και την ΕΕ”, με στόχο “την κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού και τη δημιουργία τεχνικής έντασης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα” και ζητούσε από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ να πάρει τις“απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει η επικίνδυνη κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού ώστε να ψηφίσει ανεκβίαστα στο επερχόμενο δημοψήφισμα”, καθώς επίσης, “άμεσα μέτρα για την άρση της ασφυξίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, για την ομαλή λειτουργία του συστήματος πληρωμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα”.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus