Διυλιστήριο: Spiegel: Καταργείται η ελληνική συνδρομή σε αναπτυξιακά έργα της ΕΕ

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Spiegel: Καταργείται η ελληνική συνδρομή σε αναπτυξιακά έργα της ΕΕ

Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα μπορεί να εξοικονομήσει περίπου δύο δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει αναδρομικά την ελληνική συνδρομή στα επιδοτούμενα από την Ε.Ε. αναπτυξιακά έργα, όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Σύμφωνα με το περιοδικό, η Κομισιόν θέλει να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες για την παροχή ευρωπαϊκών πόρων για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα για τα έτη 2007 ως 2013. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται σε μια απόφαση της Κομισιόν η οποία πρόκειται να υιοθετηθεί αυτή την εβδομάδα, επισημαίνει το Spiegel, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περίπου δύο δισ. ευρώ.

Μέχρι τώρα οι χώρες της Ε.Ε. που λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων πληρώνουν ένα μέρος των εξόδων για το έργο αυτό με δικούς τους πόρους. Για τα αναπτυξιακά έργα της περιόδου 2007-2013 η Αθήνα έχει λάβει το 90% των πόρων, όμως φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει μόνη της το υπόλοιπο 10%. Αν δεν καταφέρει να το κάνει ως το τέλος του χρόνου θα χάσει τα χρήματα που έχει λάβει. «Προκειμένου να μην συμβεί αυτό η Ε.Ε. θέλει να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες», εξηγεί το περιοδικό.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η εν λόγω κατάργηση δεν θα επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, απλώς θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα λάβει χρήματα που προορίζονταν να της δοθούν. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει συγχρηματοδότηση, η Ε.Ε. θα αναλάβει πλήρως τη χρηματοδότηση των έργων, όμως λιγότερων.

Το Spiegel εκτιμά ότι θα υιοθετηθούν και άλλοι ειδικοί κανόνες για την Ελλάδα. Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά παλιότερα έργα αναμένεται να αποπληρωθεί το μέρος των ευρωπαϊκών χρημάτων τα οποία θα έπρεπε να δοθούν στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωσή τους. Επιπλέον για τα έτη 2015 και 2016 η Αθήνα θα λάβει πιο γρήγορα ευρωπαϊκούς πόρους.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα μοιάζει να μην επηρεάζεται από τις αντιρρήσεις της Γερμανίας», σημειώνει το Spiegel, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι θα «ελέγχει προσεκτικά» την πρόοδο των επιδοτούμενων έργων, ενώ η διαχείριση των πόρων θα είναι προσεκτική.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus