Διυλιστήριο: Η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό σε 17 δευτερόλεπτα και πρόλαβε και έκανε 10 προειδοποιήσεις (Έγγραφο Wikileaks)

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό σε 17 δευτερόλεπτα και πρόλαβε και έκανε 10 προειδοποιήσεις (Έγγραφο Wikileaks)

Μια τερατώδης νέα κρίση στη γειτονιά μας έχει ξεσπάσει το τελευταίο 24ωρο, μετά την κίνηση της Τουρκίας να καταρρίψει ρωσικό μαχητικό που παραβίασε τον εναέριο χώρο της.


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τους Τούρκους για «μαχαιριά στην πλάτη» και χαρακτήρισε τη χώρα του Ταγίπ Ερντογάν ως «συνεργάτη των τρομοκρατών».

Η Ρωσία προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή, της κατάρριψης του μαχητικού, «θα έχει σοβαρές συνέπειες».

Οπως μεταφέρει η Daily Mail, κορυφαίος στρατιωτικός αναλυτής της Μόσχας εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο ενός πολέμου είναι το «πιθανότερο». Ωστόσο, την ίδια ώρα, ψυχραιμότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί.

Ως πρώτες κινήσεις, πάντως, ο Πούτιν αποφάσισε να διακόψει κάθε στρατιωτική επαφή με την Τουρκία στον αγώνα κατά του ISIS και στέλνει πολεμικό πλοίο με σύστημα αεράμυνας στη Μεσόγειο, το οποίο θα καταστρέφει κάθε στόχο που θα αποτελεί δυνητική απειλή για τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας διεμήνυσε ακόμη ότι τα βομβαρδιστικά που θα κάνουν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα συνοδεύονται εφεξής από μαχητικά αεροσκάφη.

Τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, όσο και ο πρόεδρος του ΝΑΤΟ υποστήριξαν την τουρκική εκδοχή των γεγονότων. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ είπε πως «οι εκτιμήσεις που έχουμε από διάφορους συμμάχους συνάδουν με την τουρκική εκδοχή».

Ο Στόλντεμπεργκ συνέστησε ψυχραιμία και ζήτησε αποκλιμάκωση και κάλεσε και τις δυο πλευρές να συνεχίσουν τις επαφές τους. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, από την άλλη, κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να πάρουν επειγόντως μέτρα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν, Στέφαν Ντουγιάρικ, πρόσθεσε: «Ο γ.γ. του ΟΗΕ ελπίζει ότι μια αξιόπιστη διεξοδική ανασκόπηση των γεγονότων θα αποσαφηνίσει το τι συνέβη και θα αποτρέψει μελλοντικές υποτροπές».

Τα ηχητικά ντοκουμέντα από την εναέρια μάχη ανάμεσα στα τουρκικά F-16 και το ρωσικό SU-24 παρουσίασαν οι Τούρκοι στη σύσκεψη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, προκειμένου να αποδείξουν ότι προειδοποίησαν τους Ρώσους για βολή και κατάρριψη.

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ
Οι Τούρκοι διπλωμάτες στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ επιχείρησαν να αποδείξουν ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πετούσε σε εναέριο χώρο της Τουρκίας, αλλά και πως υπήρξαν προειδοποιήσεις για την παραβίαση.

Τόσο το Reuters όσο και οι New York Times αναφέρουν πως το SU-24 παραβίασε για ελάχιστα δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο, κάτι που αποδεικνύεται από το θερμικό ίχνος που άφησε, ενώ η κατάρριψή του έγινε πάνω από συριακό έδαφος.

Υπήρξε παραβίαση 17 δευτερολέπτων
Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι αναφέρουν πως το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας τους σε βάθος 1,36 μιλίων και μήκος 1,15 μιλίων για 17 δευτερόλεπτα, ενώ είχαν προηγηθεί οι 10 προειδοποιήσεις.

Το Wikileaks μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και το επίσημο έγγραφο, το οποίο αναλύει την κατάσταση από την πλευρά των Τούρκων.

Συγκεχυμένες πληροφορίες για τους νεκρούς Ρώσους

Οι δύο πιλότοι του SU-24 αν και χρησιμοποίησαν το σύστημα αυτόματης εκτόξευσης, έπεσαν νεκροί από τα πυρά ανταρτών όπως υποστήριξαν οι Ρώσοι αλλά και οι διοικητές των τουρκμενικών δυνάμεων. Οι τελευταίοι μάλιστα τόνισαν δια στόματος του Αλπασλάν Τζελίκ, αναπληρωτή διοικητή μιας ταξιαρχίας, πως έχουν τις σορούς και των δύο Ρώσων ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε σε μια φωτογραφία κρατώντας εξάρτημα από την στολή του ενός πιλότου.


Λίγο αργότερα, ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι νεκρός ήταν και ένας Ρώσος πεζοναύτης, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας ελικοπτέρου Mi-8 που έσπευσε στην περιοχή προκειμένου να εντοπιστούν οι Ρώσοι πιλότοι του μαχητικού αεροσκάφους.

Πριν από λίγο, σύμφωνα με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην χώρα έγινε γνωστό ότι είναι ζωντανός ο δεύτερος πιλότος του ρωσικού μαχητικού.
Ο πιλότος, ο οποίος βρισκόταν στα χέρια του συριακού στρατού, επέστρεψε στη ρωσική αεροπορική βάση, στη Συρία.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus