Διυλιστήριο: Βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου - Αντισυνταγματικό και το τρίτο Μνημόνιο

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου - Αντισυνταγματικό και το τρίτο Μνημόνιο

Με πρόσφατη Γνωμοδότηση η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ως αντισυνταγματικές τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις του πρώτου εφαρμοστικού νόμου του τρίτου Μνημονίου, την οποία επικαλείται ο πρώην βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), «με πρόσφατη Γνωμοδότηση η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (4η Ειδική Ολομέλεια της 15-10-2015) έκρινε ως αντισυνταγματικές τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις του πρώτου εφαρμοστικού νόμου (ν. 4337/2015) του τρίτου Μνημονίου. Όπως είναι γνωστό, με τις Γνωμοδοτήσεις της 2ης και 3ης Ειδικής Ολομέλειας (12-8-2015) είχε κρίνει ως αντισυνταγματικές τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις του τρίτου Μνημονίου (ν. 4336/2015)».

Ειδικότερα, με τη νεώτερη Γνωμοδότησή του, το Ε.Σ. :

α)έκρινε ότι υπάρχει ζήτημα με την κατάργηση των θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όσων είχαν θεμελιώσει τέτοια έως 31-12-2012 και δεν είχαν συμπληρώσει έως 18-8-2015 τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας για καταβολή της σύνταξης.

Στο θέμα αυτό το Ελεγκτικό Συνέδριο διατήρησε την προηγούμενη έντονη επιφύλαξη που είχε διατυπώσει, κατά τη συζήτηση του τρίτου Μνημονίου (ν. 4336/2015), στη Γνωμοδότηση της 3ης Ειδικής Ολομέλειας της 12-8-2015 (σελ. 14).

Όπως επισημαίνει μάλιστα χαρακτηριστικά: «Για την αποφυγή οποιουδήποτε ερμηνευτικού ζητήματος που τυχόν προκύψει κατά την εφαρμογή της διάταξης αυτής, επιβάλλεται να γίνει ρητώς μνεία σε αυτή την κατηγορία των προσώπων που καταλαμβάνεται από το ρυθμιστικό της πεδίο» (σελ. 12 Γνωμοδότησης).

β)έκρινε ως αντισυνταγματική την εξαίρεση (αποκλεισμό) από την καταβολή της κατώτατης σύνταξης όσων αναπήρων λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας και έχουν ποσοστό αναπηρίας κάτω του 67% (παραβίαση άρθρου 2 παρ. 1 Συντ.) και τέλος

γ)έκρινε ως αντισυνταγματική την επιβολή επιπλέον μείωσης 10% («extra penalty») σε όσους/όσες επιλέγουν πρόωρη σύνταξη μεταξύ 56ου και 60ού έτους, αφού «περιορίζει έτι περαιτέρω το ποσό της σύνταξης που τα πρόσωπα αυτά δικαιούνται να λάβουν από το Δημόσιο» (παραβίαση άρθρου 2 παρ. 1 και άρθρου 25 παρ.1 Συντ.).

Έτσι το Ελεγκτικό Συνέδριο, αρμόδιο κατά το Σύνταγμα (άρθρο 73 παρ.3) να παρέχει Γνωμοδότηση οσάκις συζητείται νομοσχέδιο με διατάξεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου, έχει μέχρι τώρα διατυπώσει επιφυλάξεις λανθασμένης ερμηνείας αλλά και παραβίασης του Συντάγματος για το σύνολο σχεδόν των συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων του τρίτου Μνημονίου (κατάργηση θεμελιωμένων δικαιωμάτων, στέρηση της κατώτατης σύνταξης από συνταξιούχους κάτω των 67 ετών, αναδρομική αναπροσαρμογή σύνταξης με έμφαση στους στρατιωτικούς κ.ά.)!

Επομένως, μετά τις περσινές αποφάσεις του ΣτΕ και του Ε.Σ. που έκριναν ως αντισυνταγματικές όλες τις περικοπές των συντάξεων που επέφερε το δεύτερο Μνημόνιο (ν. 4046/2012 και 4093/2012), -για τις οποίες η κυβέρνηση αναζητά ματαίως σήμερα «ισοδύναμα», αντί να τις εφαρμόσει πλήρως και εγκαίρως-, ένας νέος κύκλος δικαστικής ακύρωσης αρχίζει με την Ελληνική Δικαιοσύνη να υψώνει ανάστημα εθνικής υπερηφάνειας, αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας απέναντι στις κοινωνιοκτόνες σκληρές επιλογές δανειστών και κυβέρνησης.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus