Διυλιστήριο: VIDEO - Εκρηκτική' στιχομυθία Τσίπρα-Σόιμπλε στο Νταβός. Το ΔΝΤ, το κερί και ο δυναμίτης

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

VIDEO - Εκρηκτική' στιχομυθία Τσίπρα-Σόιμπλε στο Νταβός. Το ΔΝΤ, το κερί και ο δυναμίτης



Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει πρέπει να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε πάνελ συζήτησης στο Νταβός, παρουσία Σόιμπλε. Τι είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διασταύρωσαν τα ξίφη τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αποτυχία του τρόπου που η Ευρώπη αντιμετώπισε την κρίση και έφερε ως παράδειγμα την ανεργία και τη συρρίκνωση του ΑΕΠ.

"Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης συνολικά και να μπορέσει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και στις χώρες του βορρά" δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

"Μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%. Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, και περισσότερη κοινωνική συνοχή" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στην καρδιά των τριών παράλληλων κρίσεων και στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψουμε τη χώρα από κομμάτι της κρίσης σε τμήμα της λύσης. Είναι καιρός, η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, επανέλαβε ότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά. Μίλησε για την ανθρωπιστική και την πολιτική πλευρά του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι λύση είναι να συνεργαστούν όλα τα κράτη και η ΕΕ να σηκώσει το βάρος με τη συνεργασία όλων των μελών της.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "αποδεχθήκαμε την απαίτηση άλλων χωρών να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα" και πρόσθεσε ότι "οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν θα καθυστερήσουν την αξιολόγηση".

Η αμυντική στάση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για το ΔΝΤ

Ο κ. Σόιμπλε από την πλευρά του τόνισε ότι η εφαρμογή των συμφωνιών είναι απαραίτητη, όπως και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Παραδέχθηκε πάντως ότι στην αρχή το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ, όμως πείστηκε από την καγκελαρία.

"Σε αντίθεση περίπτωση θα ήταν σαν να πήγαινα στη γερμανική Βουλή για το πρόγραμμα κρατώντας δυναμίτη κι ένα αναμμένο κερί", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε για να πάρει την απάντηση από τον πρωθυπουργό: "Τότε, ας αφήσουμε το δυναμίτη κι ας κρατήσουμε το κερί για φως".

Παράγοντες που παρακολούθησαν τη συζήτηση εκτίμησαν ότι ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε αμυνόμενος για την παρουσία του ΔΝΤ, χωρίς να αιτιολογεί το γιατί αυτή είναι απαραίτητη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι "αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη, και αυτό γίνεται τηρώντας και υλοποιώντας τις συμφωνίες" και τόνισε ότι χρειάζεται ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και άμεση δράση σε ορισμένα ζητήματα, χωρίς να περιμένουμε αλλαγή συνθηκών.
Κατ' ιδίαν συνάντηση Τσίπρα-Σόιμπλε

Μετά το τέλος της συζήτησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πλησίασε τον κ. Σόιμπλε και μίλησαν για λίγο. Σύμφωνα με πληροφορίες είπαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία για προσφυγικό για δύο ζητήματα: Το προσφυγικό και το θέμα του ελληνικού προγράμματος, χωρίς όμως να μπουν σε λεπτομέρειες αν αυτό θα γίνει με συνομιλίες πρωθυπουργών ή υπουργών.




http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus