Διυλιστήριο: Αντικειμενικές αξίες: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με τις νέες τιμές ζώνης

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Αντικειμενικές αξίες: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με τις νέες τιμές ζώνης

Εντός των επομένων ημερών με υπουργική απόφαση θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες με αναδρομική ισχύ από τις 22 Μαΐου 2015.


Το καθεστώς όμως θα είναι προσωρινό, με ισχύ έως το τέλος του χρόνου μιας και ο κυβερνητικός σχεδιασμός ορίζει ότι από το 2017 θα εφαρμοσθεί νέο σύστημα που θα συνδέεται με τις εμπορικές τιμές.

Προς το παρόν, διαφορετικού ύψους, ανάλογα με το κλιμάκιο ζώνης, θα είναι οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες, οι οποίες αναπροσαρμόζονται μετά από εννέα χρόνια και ενώ το οικονομικό τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό από το 2007, οπότε και έγινε η τελευταία αναπροσαρμογή.

Με βάση τα νέα δεδομένα, η χώρα χωρίζεται σε 32 κλιμάκια και από αυτά διαμορφώνεται η μείωση.

Οι τιμές στην Περιφέρεια και στις λεγόμενες «λαϊκές» περιοχές παραμένουν αμετάβλητες, παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές αξίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Στις ίδιες τιμές θα παραμείνουν οι αντικειμενικές και στις ακριβές περιοχές. Ωστόσο, η διαφορά είναι πως στις πιο ακριβές περιοχές, οι εμπορικές αξίες έχουν «κατρακυλήσει» μέσα στα χρόνια της κρίσης και του μνημονίου.

Συγκεκριμένα: Όπου η τιμή ζώνης είναι μέχρι 600 ευρώ, δεν υπάρχουν αλλαγές. Σε αυτό το κλιμάκιο εμπίπτουν οι μη αστικές περιοχές της Περιφέρειας και οι λεγόμενες λαϊκές περιοχές της Αττικής.
Από τα 601 ευρώ έως και τα 1000 ευρώ οι τιμές θα μειωθούν από 5% έως και 8%
Από τα 1001 έως και τα 1650 οι τιμές μειώνονται μεταξύ 10 και 20%
Από τα 1651 έως και τα 3.000 η μείωση θα κυμανθεί από 15% έως 20%
Από τα 3.001 έως 4.050 ευρώ η μείωση θα είναι από 5% έως 17%

Οι νέες τιμές ζώνης πρόκειται να επηρεάσουν πάρα πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος.
Τα επιδόματα αυτά είναι:
-Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
-Επιδότηση ενοικίου
-Κάρτα σίτισης
-Δωρεάν ρεύμα
-Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
-Οικογενειακό επίδομα
-Φοιτητικό επίδομα
-Απαλλαγή 50% από ΕΝΦΙΑ

Οι φόροι που αυξάνονται λόγω αντικειμενικών αξιών είναι ο ΕΝΦΙΑ για κάθε ακίνητο και συμπληρωματικός φόρος, το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ' επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ μέσω λογαριασμών ΔΕΗ), οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης και το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης κατοικίας.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus