Διυλιστήριο: VIDEO - Tuvunu: Το τσάι του βουνού απο την Κομοτηνή που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο - Η «Βεργίνα» βρήκε φλέβα χρυσού στο τσάι Tuvunu

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

VIDEO - Tuvunu: Το τσάι του βουνού απο την Κομοτηνή που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο - Η «Βεργίνα» βρήκε φλέβα χρυσού στο τσάι Tuvunu

Το δρόμο για την υλοποίηση του δόγματος «καινοτομία-εξωστρέφεια» μέσα από την εκμετάλλευση του αναξιοποίητου πλούτου της ελληνικής γης δείχνει η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης μέσα από το λανσάρισμα του Ice Tea Tuvunu.

Πρόκειται για το πρώτο παγωμένο ρόφημα με ελληνικό τσάι του βουνού, μέλι και λεμόνι (παγκόσμια κατοχυρωμένη πατέντα), το οποίο κάνει πρεμιέρα σε λίγες μέρες στις αγορές του εξωτερικού αλλά και στα ράφια των ελληνικών σούπερμάρκετ. Το επίσημο ντεμπούτο πραγματοποιήθηκε στην πρόσφατη στην πρόσφατη έκθεση «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2012» της Κομοτηνής Κομοτηνή όπου απέσπασε ενθουσιώδη σχόλια.
Την απλή όσο και ευφυή ιδέα για ένα παγωμένο τσάι από βότανα του βουνού συνέλαβε ο επικεφαλής της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Πολιτόπουλος εδώ και αρκετό καιρό. Όμως για την εφαρμόσει στην πράξη χρειάστηκε να περιμένει την αλλαγή του αναχρονιστικού νομικού πλαισίου που μέχρι πρόσφατα απαγόρευε στις ζυθοποιίες να παράγουν στις εγκαταστάσεις τους αναψυκτικά. Αυτό έγινε με ένα από τα τελευταία νομοθετήματα του 2011 και το οποίο προωθήθηκε παρά τις αντιδράσεις που συνάντησε από μεγάλα «ονόματα» του κλάδου των αναψυκτικών.

Στο μεταξύ η εταιρεία είχε από το 2011 προχωρήσει στη σύναψη των συμβολαίων με τους καλλιεργητές, στη δημιουργία των αποθηκευτικών χώρων καθώς και στις απαραίτητες τροποποιήσεις στη γραμμή παραγωγής. Παράλληλα, «έκλεισε» τις πρώτες εξαγωγικές συμφωνίες με την αγορά των ΗΠΑ και ακολούθησαν αντίστοιχες συμφωνίες για το λανσάρισμα σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές (π.χ. Γερμανία). Ο κ. Πολιτόπουλος δεν κρύβει, άλλωστε, ότι η στόχευση και το «μεγάλο στοίχημα» είναι οι εξαγωγές.
Εκτός από τις εμπορικές συμφωνίες, ωστόσο, η διεθνής ανταπόκριση είναι τουλάχιστον ικανοποιητική: Είναι χαρακτηριστικό ότι η πατέντα της εταιρείας προκάλεσε το ενδιαφέρον μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών, όπως του βρετανικού BBC που έστειλε ειδικό συνεργάτη του στην Κομοτηνή για να καλύψει το θέμα.
Αυτή τη στιγμή η εταιρεία υλοποιεί πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας, συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ με 200 παραγωγούς στην περιοχή της Ξάνθης από τους οποίους προμηθεύεται 80 τόνους βιολογικού τσαγιού. Να σημειωθεί ότι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης είναι και τα υπόλοιπα συστατικά του Tuvunu, δηλαδή το λεμόνι και το μέλι (που αντικαθιστά τη ζάχαρη που περιέχουν άλλα προϊόντα του ανταγωνισμού.
Στόχος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης είναι αφενός να επεκτείνει τη συμβολαιακή γεωργίας στους νομούς της Ροδόπης και της Έβρου (αφού η πρώτη ύλη δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση με αποτέλεσμα να συλλέγει τσάι και από άλλες περιοχές της χώρας) αφετέρου να την εμπλουτίσει βάζοντας στο «παιχνίδι» κι άλλες καλλιέργειες. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας μεγάλης οικογένειας υγιεινών αναψυκτικών με βάση τα βότανα της ελληνικής γης. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν ετοιμαστεί παγωμένα ροφήματα με χαμομήλι, τήλιο, φασκόμηλο αλλά και συνδυασμός τους. Ο κ. Πολιτόπουλος, άλλωστε, πιστεύει ακράδαντα ότι το μέλλον της χώρας και η απάντηση στην κρίση θα έρθουν μέσα από το «βαρύ πυροβολικό» της ελληνικής γης και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων.

Μια «καυτή» αγορά που αναπτύσσεται

Σε αντίθεση με τα αναψυκτικά και τους χυμούς οι πωλήσεις των οποίων υποχωρούν τόσο σε όγκο όσο και σε αξία, η αγορά των παγωμένων ροφημάτων με βάση βότανα και, κυρίως, το τσάι αναπτύσσεται στη χώρας και, μάλιστα, με διόλου ευκαταφρόνητους ρυθμούς. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, την τελευταία διετία οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε ένα ποσοστό 9% γεγονός που, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, σημαίνει ότι «χώρος για νέες ιδέες υπάρχει». Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότερες εταιρείες λανσάρουν νέα προϊόντα με στόχο να κερδίσουν ένα κομμάτι μιας «πίτας» που μεγαλώνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Vivartia που πέρυσι λανσάρισε τη σειρά Life Tsai ενώ στον κλάδο σχεδιάζει να εισέλθει και η Λουξ-Μαρλαφέκας.
Ακόμα καλύτερη είναι η εικόνα στο εξωτερικό και δη στην αγορά των ΗΠΑ (σ.σ. προφανώς η επιλογή της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης να «χτυπήσει» εκεί δεν είναι τυχαία) όπου η «δίψα» για ice tea μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 οι εισαγωγές τσαγιού στη χώρα ξεπέρασαν ακόμα και αυτές της Βρετανίας ενώ το 85% των ποσοτήτων που καταναλώνονται αφορούν παγωμένο τσάι. Η συγκεκριμένη αγορά υπολογίζεται από τους ειδικούς στα 3 δισ. δολάρια ενώ την ίδια χρονιά (2010) οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,5%.


Ο Δημήτρης Κρις, μιλάει για το τσάι Tuvunu και το πως κατάφερε να εξάγει ελληνικό τσάι του βουνού στα πέρατα τυ κόσμου. It's tea time!

Πώς ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα και γιατί επιλέξατε το τσάι του βουνού;

Το εγχείρημα ξεκίνησε όταν σκεφτήκαμε το 2010 να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την παραγωγική δυνατότητα μιας από τις πλέον σύγχρονες ζυθοποιίες της Ευρώπης, της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης στην Κομοτηνή, για την παραγωγή ενός νέου, 100% φυσικού και υγιεινού αφεψήματος, που θα άλλαζε τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά αναψυκτικών.
Η επιλογή του Σιδερίτη, κοινώς γνωστού ως «Τσάι του Βουνού», έγινε μετά από την απόφασή μας να βασίσουμε το νέο μας εγχείρημα αποκλειστικά και μόνο σε πρώτες ύλες που μας παρέχει η ελληνική γη. Αφού, λοιπόν, αξιολογήσαμε τις ευεργετικές ιδιότητες που μας παρέχουν μια σειρά από ελληνικά βότανα και φυτά και συνυπολογίσαμε παράγοντες όπως η γεύση, η ευκολία στην καλλιέργεια, η διαθεσιμότητα γενετικού υλικού και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, καταλήξαμε στον Σιδερίτη. Επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας στην απόφαση αυτή ήταν το γεγονός ότι οι ορεινές περιοχές της Θράκης όπου βρίσκεται η μονάδα παραγωγής, είναι ιδανικές για την καλλιέργεια Σιδερίτη. Τον Φεβρουάριου του 2013, το πρώτο τσάι Tuvunu, έγινε πραγματικότητα.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε για να το κάνετε πραγματικότητα;

Στην αρχή αντιμετωπίσαμε τα γραφειοκρατικά κωλύματα που υπάρχουν για την παραγωγή ενός καινοτόμου προϊόντος, που πιστεύω ότι αποτελούν τροχοπέδη για οποιονδήποτε επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα, και για την αντιμετώπιση των οποίων δεν έχουμε δει να γίνεται κάποια σοβαρή προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς. Τα κωλύματα αυτά χρειάστηκαν πολύ χρόνο και πείσμα για να ξεπεραστούν. Και, φυσικά, βιώνουμε καθημερινά τη «μάχη του ραφιού», που μας φέρνει αντιμέτωπους με τα τεράστια κεφάλαια των πολυεθνικών κολοσσών και τα κλειδωμένα δίκτυα διανομής που δυσκολεύουν το σύνολο των ανεξάρτητων Ελλήνων παραγωγών.

Ποια είναι τα προϊόντα σας; 

Υπάρχει τo «Tuvunu classic», που είναι η original συνταγή μας με μέλι και φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, που πίνετε κρύο ή ζεστό. Το Tuvunu Free με 0 θερμίδες, που αποτελείται μόνο τρία συστατικά (νερό, σιδερίτη και χυμόλεμονιού) και δίνει τη δυνατότητα να το μετατρέψει κανείς σε αναψυκτικό, προσθέτοντας όποιο γλυκαντικό θέλει ή πίνοντας το σκέτο. Εμείς, πάντως, αυτό πίνουμε σχεδόν όλοι μας καθημερινά στο γραφείο. Τέλος, υπάρχει το φυσικό ανθρακούχο νερό Tuvunu στο χαρακτηριστικό μπλε μπουκάλι. Ετοιμάζουμε και κάποιους νέους γευστικούς συνδυασμούς που πρόκειται να λανσάρουμε πολύ σύντομα.

Πού γίνονται οι καλλιέργειες που χρησιμοποιείτε για το τσάι σας;

Ο Σιδερίτης που χρησιμοποιούμε στα προϊόντα μας προέρχεται αποκλειστικά από ελληνικές καλλιέργειες, και αξίζει να σημειώσουμε ότι αρνούμαστε να δεχθούμε προϊόν από συλλέκτες που αλωνίζουν στα βουνά και κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στα οικοσυστήματα του τόπου μας. Εξάλλου, μέχρι του χρόνου ελπίζουμε πως το σύνολο της παραγωγής μας θα προέρχεται από τις συμβολαιακές μας καλλιέργειες, που ξεκίνησαν από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης και σήμερα έχουν επεκταθεί σε αρκετές ορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδος.

Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα, αδυνατούμε να εκμεταλλευτούμε το φυσικό μας πλούτο;

Δυστυχώς έχουμε δείξει ότι αδυνατούμε να κατανοήσουμε, πόσω μάλλον να εκμεταλλευτούμε, τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας. Τα αποτελέσματα αυτής της αδυναμίας μας είναι εμφανή οπουδήποτε κι αν κοιτάξει κανείς. Η ελληνική ύπαιθρος είναι γεμάτη σκουπίδια και χωματερές, τα δάση μας είναι έρμαια των παράνομων υλοτόμων και συνεχίζουμε να επιδοτούμε υδροβόρες καλλιέργειες με μικρές αποδόσεις, χάριν του πελατειακού συστήματος που μας οδήγησε στην σημερινή μας κατάσταση. Μέχρι να καταλάβουμε ότι ο πλούτος μας βρίσκεται πάνω στη γη, προασπίζοντας τον φυσικό μας πλούτο και δίνοντας οι ίδιοι την προστιθέμενη αξία που αρμόζει στα γεωργικά μας προϊόντα, η χώρα δεν πρόκειται να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Δραστηριοποιείστε και στο εξωτερικό;

Ναι, συνολικά σε πάνω από 10 χώρες μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γερμανίας, ενώ προστίθενται συνεχώς και καινούριες.

Πώς αντιμετωπίζουν εκτός Ελλάδας το τσάι του βουνού;

Η υποδοχή στο εξωτερικό θα μπορούσα να πω ότι είναι ενθουσιώδης! Κι αυτό γιατί ο κόσμος έχει βαρεθεί τα συντηρητικά, τα τεχνητά χρώματα και τα αρώματα και θέλει να ξέρει τι ακριβώς καταναλώνει. Καθώς οι περισσότεροι ξένοι δεν γνωρίζουν την ιστορία και τη γεύση του, τους δίνουμε το Tuvunu παγωμένο, και μετά το βάζουμε στον βραστήρα και τους σερβίρουμε το ίδιο προϊόν ζεστό. Συνήθως αυτή η δοκιμή αρκεί να για τους πείσει και να τους κερδίσει!



Πηγή

http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus