Διυλιστήριο: VIDEO - Ο συγκινητικός εορτασμός των Θεοφανείων σε Σμύρνη και Αμμόχωστο, σε Ρωσία, Σερβία

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

VIDEO - Ο συγκινητικός εορτασμός των Θεοφανείων σε Σμύρνη και Αμμόχωστο, σε Ρωσία, Σερβία
Έχουν περάσει 6 χρόνια από τότε που η Ελλάδα μπήκε στην κινούμενη άμμο των μνημονίων.

Στο πέρασμα αυτών των χρόνων τίποτα δεν έμεινε ίδιο. Το πλοίο που λέγεται Ελλάδα κλυδωνίζεται και μαζί του όλοι εμείς.

Βάλαμε πλάτη, κοπιάσαμε και παλεύουμε να σώσουμε τη χώρα μας απέναντι σε δυνάμεις που μόνο Θεό έχουν το χρήμα.

Αγανακτήσαμε, αλλά όλοι είπαμε ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την Ελλάδα μας. Απέναντι σε όσους θέλουν να μας αλλάξουν σαν έθνος, να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά μας, να χλευάσουν τη θρησκεία μας και την πίστη μας, να φέρουν έθιμα και τρόπο ζωής που δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα.

Στην χώρα της Ορθοδοξίας και των Αγίων, στην πατρίδα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οι οχετοί του νεοταξισμού δεν έχουν καμία απολύτως θέση.

Η πίστη είναι βαθιά ριζωμένη στον ελληνικό λαό, όσο και αν προσπαθούν οι άθεοι και οι μασόνοι να την ξεριζώσουν.

Η Εκκλησία πάντα ήταν στο πλευρό της Ελλάδας σε αγώνες. Η Εκκλησία παραμένει στο πλευρό μας με αθέατους ήρωες – ιερείς που καθημερινά δίνουν σιωπηλά και ταπεινά τον αγώνα τους για το καλό των Ελλήνων. Δεν εννοούμε αυτούς που ντροπιάζουν τα άμφια που φορούν, αλλά όλους εκείνους που δίνουν καθημερινή μάχη για να κρατήσουν άσβεστη την ορθόδοξη πίστη μας.

Η οικονομική κρίση έφερε πολλά δεινά για την πατρίδα μας, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την άρνηση στο Θεό. Θα πρέπει όλοι μας και σαν άτομα άλλα και σαν έθνος να υπομείνουμε καρτερικά, με γενναιότητα και ελπίδα στο Θεό, τα όσα μας προκάλεσε η οικονομική κρίση που δημιούργησαν οι ξένοι αλλά και οι εγχώριοι παράγοντες, προφανώς όχι για να βοηθήσουν την πατρίδα μας, αλλά για να τη λεηλατήσουν, να τη ρημάξουν, να την κλέψουν, να την πτωχεύσουν, να την ταπεινώσουν και τέλος να την εξαφανίσουν.

Σήμερα, εορτάζονται τα Άγια Θεοφάνεια. Από την Ισπανία ως την Κωνσταντινούπολη και από το Βατικανό μέχρι τη Μόσχα, την Αθήνα, τη Σόφια και το Βελιγράδι, οι Χριστιανοί τίμησαν με λαμπρότητα τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και έστειλαν μήνυμα αγάπης, ενότητας και ειρήνης.

Οι εμπνευστές και δημιουργοί της κρίσης κατά κανόνα είναι ανθέλληνες, άθεοι και σφοδροί πολέμιοι του Χριστιανισμού και ιδιαίτερα της Ορθοδοξίας. Είναι αυτοί που προσπαθούν να επιβάλλουν μια παγκόσμια κυβέρνηση, μια παγκόσμια κυριαρχία, μια οικονομία και ένα Θεό. Το ΧΡΗΜΑ!

Ο Χριστιανισμός όμως αντιστέκεται και αντέχει. Η Ελλάδα παλεύει με όσες τις δυνάμεις της έχουν απομείνει και όλοι μαζί δίνουμε τη μάχη για να κρατηθούν όρθια τα Ιερά και Όσια. Ως Έλληνες έχουμε υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια να μην υποταχθούμε. Είμαστε καταδικασμένοι να πολεμήσουμε. Και να ξέρετε πως...

Με τη βοήθεια του Θεού, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!
Συγκίνηση στη Σμύρνη: Γιορτάστηκαν στην προκυμαία τα Θεοφάνεια

Ορθόδοξοι 'Ελληνες, ντόπιοι και επισκέπτες, αλλά και Ρώσοι, Γεωργιανοί και Ουκρανοί παρακολούθησαν το μυστήριο, που τελέστηκε με όλες τις τιμέςΜε ιδιαίτερη συγκίνηση και την δέουσα λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια επισήμως για πρώτη φορά στη Σμύρνη, 94 χρόνια μετά την μικρασιατική καταστροφή.

Ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε στην ιστορική προκυμαία «Quai» της Σμύρνης απέναντι από το υπό ανακαίνιση παλιό ελληνικό προξενείο, χοροστατούντος του πρώτου ορθόδοξου ιερέα της Σμύρνης πατήρ Κύριλλου.

Νωρίς το πρωί στην Αγία Φωτεινή, την εκκλησία που αποτελεί τη βάση της ορθόδοξης κοινότητας Σμύρνης, παρακολούθησαν την θεία λειτουργία ομογενείς και Ρώσοι, Γεωργιανοί, και Ουκρανοί χριστιανοί καθώς και πολλοί επισκέπτες από τα γειτονικά νησιά Χίο και Λέσβο, οι νεότεροι των οποίων «πάλεψαν» για τον σταυρό λίγο αργότερα.Με την ολοκλήρωση της τελετής, την απελευθέρωση του περιστεριού και την ανάσυρση του σταυρού, ο πατέρας Κύριλλος εξέφρασε τη συγκίνηση του για το «ιστορικό», όπως το χαρακτήρισε, γεγονός ευχαριστώντας τις Αρχές της χώρας που επέτρεψαν, όπως είπε, «να αισθανθούμε στην πράξη τη συνέχεια της γενιάς, της φυλής, της πίστης, της ιστορίας έτσι όπως ο θεός την καταγράφει». Ευχαρίστησε τις Τοπικές Αρχές για την ασφάλεια και την βοήθεια που παρείχαν για την υλοποίηση αυτής «της ιστορικής ιερής τελετής». Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον γενικό πρόξενο Σμύρνης Θεόδωρο Τσακίρη «που με περισσή αγάπη αγκαλιάζει την κοινότητα και την εκκλησία», τον βουλευτή και εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον αρχιεπίσκοπο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας πατέρα Λορέτζο, τον προϊστάμενο του καθεδρικού ναού των Καθολικών πατέρα Μαξιμιλιανό, τους κολυμβητές που ανέσυραν τον «σταυρό του μαρτυρίου, της Εκκλησίας και του γένους μας» στους οποίους ευχήθηκε «κάθε πρόοδο και προκοπή μαζί με όλους τους άλλους ανθρώπους όπου και αν βρίσκονται».

Κλείνοντας ευχήθηκε σε όλη τη Ρωμιοσύνη να πορεύεται πάντα στο ρου και στον χρόνο της ιστορίας και σε οποιεσδήποτε συνθήκες να δηλώνει την παρουσία της και έστειλε σε όλους την «αγάπη μας με τις σταγόνες από τα δάκρυα και την χαρά των προγόνων μας σήμερα».

Ο εορτασμός είχε τελεστεί ανεπισήμως πριν λίγα χρόνια και το προσδοκώμενο όπως το εξέφρασε ο πατέρας Κύριλλος «είναι να καθιερωθεί ο εορτασμός των Φώτων στην παραλία, δηλαδή σε δημόσιο χώρο».

Τα Θεοφάνεια στην Αμμόχωστο 42 χρόνια μετά...42 χρόνια μετά η Αμμόχωστος υποδέχθηκε, σήμερα, ελληνοκύπριους από κάθε γωνιά τηςΚύπρου που γιόρτασαν τα Θεοφάνεια για πρώτη φορά στην πόλη τους μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Η λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην εντός των τειχών της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου ενώ στη συνέχεια τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων στη θάλασσα της Αμμόχωστου.

Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και οι βουλευτές της περιφέρειας Αμμοχώστου.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας “Αμμόχωστος η Πόλη μας”, Παύλος Ιακώβου, στους εορτασμούς παρευρέθηκαν γύρω στα 1200 άτομα. “Νοιώσαμε μεγάλη συγκίνηση αλλά δυστυχώς πρέπει να επιστρέψουμε πίσω. Ευελπιστούμε όμως ότι το 2016 θα είναι η χρονιά της επιστροφής”, πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου.


Την ίδια ώρα, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στην περιοχή της Αγίας Νάπας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρευρέθηκε στην τελετή αγιασμού των υδάτων και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ότι, η ελληνοκυπριακή πλευρά αγωνίζεται και επιμένει με πείσμα για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς παράγοντα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, ώστε να επιτευχθεί η αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους, για να μπορούν με ασφάλεια και ειρήνη να διακινούνται και να εγκαθίστανται σε όλο το νησί.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι η Εκκλησία θα είναι δίπλα του, συμπαραστάτης και «θα του δίνει θάρρος να αντέχει τις πιέσεις, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να δημιουργηθεί ένα σωστό κράτος, το οποίο να υπηρετεί όλους τους πολίτες του».Ο εορτασμός των Θεοφανείων σε Ρωσία

Μπορεί στην Ελλάδα να γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια σήμερα, 6 Ιανουαρίου ωστόσο στη Ρωσία, οι ορθόδοξοι χριστιανοί κάθε χρόνο τα γιορτάζουν τη νύχτα της 18ης προς 19 Ιανουαρίου.

Οι θαρραλέοι Ρώσοι πιστοί που σπεύδουν να βουτήξουν για να πιάσουν το σταυρό πραγματοποιούν έναν μεγάλο... αθλο καθώς καταδύονται στα πιο παγωμένα ποτάμια και λίμνες της Ρωσίας

Η αρχή του εορτασμού γίνεται στην εκκλησία με τη βραδινή Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια οι ιερείς αγιάζουν το νερό. Ύστερα από αυτό, ο κόσμος συλλέγει μια ποσότητα για την πάρει στο σπίτι,να βρέξει το πρόσωπο του ή να το πιεί, καθώς θεωρείται ότι ταποκτά μοναδικές ιδιότητες.

Το μπάνιο στο ομοίωμα της κολυμβήθρας με το παγωμένο νερό την ημέρα των Φώτων, είναι μια από τις πιο σημαίνουσες και αγαπητές ορθόδοξες παραδόσεις. Στη ρωσική επικράτεια είναι ακόμα πιο δύσκολο καθώς οι θερμοκρασίες του αέρα αγγίζουν τους -30 με -40 βαθμούς Κελσίου, ενώ του νερού τους +2. Η κολυμβήθρα στήνεται αρκετές φορές στους ναούς ή στα παρεκκλήσια, αλλά συνήθως τον ρόλο αυτό έχουν οι τρύπες σε σχήμα σταυρού που ανοίγονται στις παγωμένες λίμνες και στα ποτάμια. Και φέτος στη Μόσχα θα ετοιμαστούν περισσότερα από 40 τέτοια σημεία.

Στο καθένα από αυτά θα πραγματοποιηθεί αγιασμός, ενώ θα υπάρχει και επιφυλακή από μονάδες διάσωσης και πρώτων βοηθειών. Θα στηθούν επίσης σκηνές με θέρμανση όπου θα μπορεί κανείς να αλλάξει ρούχα και να ζεσταθεί μετά τη βουτιάΤα Θεοφάνεια στην Σερβία

Τα Θεοφάνεια γιορτάζονται στη Σερβία κάθε χρόνο στις 19 Ιανουαρίου και είναι σταθερή γιορτή. Μέχρι τότε οι μέρες είναι αβάπτιστες, δηλ. δεν τελούνται βαπτίσεις, επειδή μέχρι τότε δε βαπτίστηκε ούτε και ο Ιησούς Χριστός. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι Σέρβοι πιστοί τιμούν στις 18 Ιανουαρίου τη χειμερινή γιορτή της Έλευσης Τίμιου Σταυρού, εν όψει της γιορτής των Θεοφανείων. Μετά από τη Θεία Λειτουργία στις 18 Ιανουαρίου το βράδυ, στους ιερούς ναούς τελείται ο μεγάλος αγιασμός του νερού. Οι πιστοί παίρνουν αυτό το αγιασμένο νερό στο σπίτι τους και το θεωρούν θαυματουργό, πιστεύοντας ότι αν ραντίσουν το σπίτι μ'αυτό το νερό, τότε το σπίτι τους θα μείνει φυλαγμένο από τους κακούς δαίμονες. Την επόμενη μέρα, δηλ. τη γιορτή των Θεοφανείων, το νερό αγιάζεται στον ανοιχτό χώρο, στους ποταμούς και τις λίμνες της Σερβίας. Κατά τη διάρκεια του αγιασμού του νερού, οι Σέρβοι ιερείς και πιστοί προσεύχονται στο Θεό υπέρ της άφεσης των αμαρτιών, του καθαρισμού και της θεραπείας της ψυχής και του σώματος, υπέρ του αγιασμού της καρδιάς και του νοός, και, τέλος, υπέρ κάθε όφελους, με σκοπό να γίνει αυτό το αγιασμένο νερό οδηγός προς αιώνια ζωή, διώχνοντας τα κακά πνεύματα και κάθε επίθεση των ορατών και αόρατων εχθρών μας.

Ανήμερα τα Θεοφάνεια οι Σέρβοι πιστοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον με τα εξής λόγια: «Φάνηκε ο Θεός!» – «Στ'αλήθεια φάνηκε!».Αυτοί δε νηστεύουν από τα Χριστούγεννα ως τα Θεοφάνεια, όμως, την ημέρα της χειμερινής έλευσης του Τίμιου Σταυρού, στις 18 Ιανουαρίου, νηστεύουν.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus