Διυλιστήριο: Τέλος σε 25 χρόνια ανομίας - Σε δέκα ημέρες η προκήρυξη του διαγωνισμού

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Τέλος σε 25 χρόνια ανομίας - Σε δέκα ημέρες η προκήρυξη του διαγωνισμού

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με 154 ψήφους υπέρ, εγκρίθηκε, την Πέμπτη αργά το βράδυ, από τη Βουλή η τροπολογία που αφορά την διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση, ο αριθμός ορίζεται σε τέσσερις άδειες με δεκαετή διάρκεια.

Ολοκληρώθηκε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, που κατέθεσε η κυβέρνηση την Τρίτη. Σε σύνολο 270βουλευτών, υπέρ της ρύθμισης ψήφισαν 154 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Κατά της τροπολογίας ψήφισαν 102 βουλευτές από τη Ν.Δ., τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. «Παρών» ψήφισαν 14 βουλευτές από την Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης. 30 απουσίες, ηχηρή αυτή του Κώστα Καραμανλή.
Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση, ο αριθμός ορίζεται σε τέσσερις άδειες με δεκαετή διάρκεια. Με την τροπολογία εισάγονται κανόνες στο αυθαίρετο επί 26 χρόνια ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Στο στόχαστρο και το τρίγωνο της διαπλοκής, πολιτικό σύστημα - καναλάρχες - τράπεζες, από το οποίο επωφελήθηκαν τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Δεν τα βρήκαν ούτε σήμερα καναλάρχες και κυβέρνηση.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την προαναγγελία από τον πρωθυπουργό, προ ολίγου στην Ολομέλεια, ότι εφόσον δεν κατατεθεί τέτοιο αίτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση, θα το καταθέσει το κυβερνών κόμμα. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που δεν συνηθίζεται στη Βουλή, καθώς είθισται η αντιπολίτευση να προκαλεί ονομαστικές πληροφορίες.

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση παρουσίασε την απάντηση της Κομισιόν που αναφέρει ότι είναι κυβερνητική αρμοδιότητα η διενέργεια διαγωνισμού και η αδειοδότηση των καναλιών. Κατά της αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υπέρ η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, ενώ «παρών» δήλωσαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Η συζήτηση συνεχίσθηκε μέσω εντάσεων, διαξιφισμών και απειλών. Με προσφυγή στο ΣΤΕ απείλησαν Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ) ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις κατά της διαδικασίας από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ. Το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών». Νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου εκτίμησε ότι δεν υφίσταται παρεμπίπτον ζήτημα.
«Ο λαός έδωσε σαφή εντολή σε μια νέα κυβέρνηση να συγκρουστεί με αυτό το κατεστημένο» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήματα της Βουλής το βράδυ της Παρασκευής κατά την διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Όσοι έστησαν στο σύστημα της διαπλοκής νόμιζαν ότι θα διαρκέσει για πάντα. Συνέβη όμως τα 2 κόμματα εξουσίας που διέσωζαν αυτό το σύστημα να χάσουν την εξουσία. Ο λαός έδωσε σαφή εντολή σε μια νέα κυβέρνηση να συγκρουστεί με αυτό το κατεστημένο» τόνισε ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ .

«Κόψτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα». Με αυτή την φράση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απευθύνθηκε στην «ενωμένη αντιπολίτευση» ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, η οποία ζητούσε από τη Βουλή να μην συζητηθεί η τροπολογία που αφορά την διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Με προσφυγή στο ΣτΕ απειλούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.


Πολιτικό θράσος καταλόγισε στην αντιπολίτευση ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες.
Για τις συχνότητες το Σύνταγμα ορίζει ότι το κράτος έχει την πλήρη ευθύνη για τη χρήση τους, σημείωσε ο κ. Βούτσης υπογραμμίζοντας ότι «οι συχνότητες δεν είναι σούπερ μάρκετ».
Νωρίτερα στην Βουλή (Η διαδικασία)

«Η άρνηση της Ν.Δ. να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ αποτελεί θεσμική εκτροπή» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, τις επόμενες ημέρες η διαπλοκή τελειώνει».

- Τέσσερις οι άδειες λειτουργίας καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας με την τροπολογία που συζητείται σήμερα στη Βουλή


- Σε δέκα ημέρες η προκήρυξη του διαγωνισμού

Για «ύστατη μάχη» της ΝΔ, να μείνει αλώβητο «το καθεστώς ανομίας και των διαπλεκόμενων συμφερόντων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», κάνει λόγο το Μαξίμου, απαντώντας σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιστυνταγματικές αποφάσεις.

«Η κυβέρνηση επιθυμεί να διαμορφώσει μία βιώσιμη αγορά στα ΜΜΕ», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και σημείωσε ότι "τα περί συνταγματικότητας ή αντισυνταγματικότητας θα συζητηθούν σήμερα στη Βουλή".

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, δήλωσε πως «όταν το κράτος νομίζει ότι μπορεί να αποφασίσει τι χωρά και τι δεν χωρά στην αγορά, τότε έχεις αποχαιρετήσει τον δυτικό κόσμο».


Στάση εργασίας απόψε από τις 18.00 μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και την ΕΡΤ, αποφάσισε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που διαμαρτύρεται για τη ρύθμιση των τηλεοπτικών αδειών. Αντιδράσεις και από την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Η ΕΣΗΕΑ σημειώνει ότι η εσπευσμένη επιδίωξη της κυβέρνησης να ρυθμίσει το ζήτημα των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών, παρακάμπτοντας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προκαλεί τις εύλογες ανησυχίες του δημοσιογραφικού κλάδου.

Αντιδράσεις για την επίμαχη τροπολογία εξέφρασε και η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για συνταγματική εκτροπή, η οποία επιχειρείται από την κυβέρνηση.

Πλήρης διάσταση απόψεων των εκπροσώπων των ιδιωτικών καναλιών με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, διαπιστώθηκε στη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με τη διοίκηση της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ).

Απαντήσεις της κυβέρνησης επί των συμπερασμάτων της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) για τη μελέτη της Σχολής της Φλωρεντίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου σχετικά με τον αριθμό ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα δίνει το Μέγαρο Μαξίμου με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus