Διυλιστήριο: Τελεσίγραφο Μεντβέντεφ για ειρήνη ή παγκόσμιο πόλεμο ενώ Κέρι- Λαβρόφ αναγγέλουν παύση εχθροπραξιών στη Συρία

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Τελεσίγραφο Μεντβέντεφ για ειρήνη ή παγκόσμιο πόλεμο ενώ Κέρι- Λαβρόφ αναγγέλουν παύση εχθροπραξιών στη Συρία



«Παύση των εχθροπραξιών και επιτάχυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Συρίας», ανακοίνωσε αιφνίδια ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι από το Μόναχο, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποιούσε ότι για να μην ξεσπάσει νέος παγκόσμιος πόλεμος, όλες οι πλευρές πρέπει να δεσμευτούν για την ειρήνευση στη Συρία. Η βαρυσήμαντη συνέντευξη Μεντβιέντεφ στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ερμηνεύτηκε και ως προειδοποίηση της Μόσχας προς τη σύμμαχο των ΗΠΑ Σαουδική Αραβία, που δηλώνει έτοιμη για χερσαία επιχείρηση στη Συρία.

Σχολιάζοντας το έντονο παρασκήνιο, διεθνείς αναλυτές υπενθυμίζουν ότι ο αρχικός στόχος ήταν να τεθεί σε ισχύ εκεχειρία από την πρώτη Μαρτίου, ωστόσο, οι μεγάλες δυνάμεις συμβιβάστηκαν σε παύση των εχθροπραξιών, με την αμερικανική διπλωματία να πιέζει τη ρωσική να τερματίσει άμεσα τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους, που διευκόλυναν την προέλαση του καθεστωτικού στρατού στο Χαλέπι, σε βάθος μόλις 25 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τηνΤουρκία.

Ολοκληρώνοντας τις μαραθώνιες συνομιλίες με τη συμμετοχή 17 υπουργών εξωτερικών από τη Διεθνή Ομάδα για τη Συρία ( ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Αραβικός Σύνδεσμος, Τουρκία, Σ.Αραβία, Ιράν, Ιράκ), Κέρι και Λαβρόφ ανακοίνωσαν ότι » όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη του Μονάχου συμφώνησαν παράλληλα, για επανεκκίνηση εντός του Φεβρουαρίου, της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ, με τη συμμετοχή της συριακής αντιπολίτευσης στη Γενεύη».

Παρουσία και του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα, διευκρίνίστηκε ωστόσο ότι οι δεσμεύσεις που προέκυψαν από τη συνάντηση στο Μόναχο βρίσκονται μόνο «στα χαρτιά«. Η «αληθινή δοκιμή» θα φανεί στο έδαφος της Συρίας, τόνισαν Κέρι και Λαβρόφ.

Κι όλα αυτά, ενώ κορυφώνεται το δράμα 50.000 προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε διασταυρούμενα πυρά στο Χαλέπι, με την Τουρκία ανένδοτη στις πιέσεις ΟΗΕ και ΕΕ να ανοίξει τα σύνορα και τον Ρετζέπ Ερντογάν να εκτοξεύει απειλές κατά πάντων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, μετά τη διακήρυξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «οι Κούρδοι της Συρίας δεν είναι τρομοκράτες».


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus